Μάρτιν Σκορσέζε: Ο κινηματογράφος “μεταμορφώνεται“ σε κάτι άλλο

Η δήλωση που έκανε ο θρυλικός σκηνοθέτης αποτυπώνει την τωρινή μεταβατική κατάσταση
20 Φεβρουαρίου 2024 23:59
Μάρτιν Σκορσέζε: Ο κινηματογράφος “μεταμορφώνεται“ σε κάτι άλλο

O Μάρτιν Σκορσέζε παρευρέθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 2024 (74η Μπερλινάλε) για να απονεμηθεί από τους διοργανωτές με την τιμητική Χρυσή Άρκτο για τη συνεισφορά του στην τέχνη του σινεμά.

Εκεί ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του "Killers of the Flower Moon" ρωτήθηκε πάλι για το εάν ο κινηματογράφος πεθαίνει και αυτός προχώρησε σε μία δήλωση που θα συζητηθεί για την τωρινή μεταβατική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το μέσο. Ο ίδιος θέλει να πιστεύει ότι δεν πεθαίνει το σινεμά αλλά ότι η βιομηχανία γύρω του "μεταμορφώνεται". Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο θρυλικός σκηνοθέτης: 

"Όχι, δεν νομίζω ότι πεθαίνει εντελώς, όχι. Νομίζω ότι μεταμορφώνεται. Ποτέ δεν προοριζόταν να είναι ένα πράγμα. Είχαμε συνηθίσει να είναι ένα πράγμα. Μεγάλωσα με τον κινηματογράφο ως ένα πράγμα: αν ήθελες να δεις μια ταινία πήγαινες σε μια αίθουσα. Σε μια καλή ή κακή αίθουσα, αλλά ήταν μια αίθουσα. Ήταν πάντα μια κοινωνική εμπειρία. Όμως η τεχνολογία έχει αλλάξει με τόσο γρήγορους και εξαντλητικούς ρυθμούς, που κατά μία έννοια το μόνο πράγμα που μπορείς πραγματικά να διατηρήσεις είναι η ατομική φωνή. Η ατομική φωνή, πρέπει να πω, μπορεί να εκφραστεί είτε στο TikTok είτε μπορεί να εκφραστεί σε μια τετράωρη ταινία ή σε μια δίωρη μίνι σειρά".

Ένας εκ των σπουδαιότερων σκηνοθετών στην ιστορία του μέσου δεν σταματάει εκεί και αφήνει μερικές δηλώσεις-παρακαταθήκη για τους επίδοξους διαδόχους του, οι οποίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. "Μην γίνετε σκλάβοι της τεχνολογίας - αφήστε μας να την ελέγξουμε εμείς και να τη βάλουμε στη σωστή κατεύθυνση. Η σωστή κατεύθυνση είναι από την ατομική φωνή, αντί για κάτι που απλώς καταναλώνεται και πετιέται", είπε.

Η πρόσφατη ταινία του με τίτλο "Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού" είναι υποψήφια για 10 βραβεία Όσκαρ στην επερχόμενη τελετή απονομής που θα γίνει στις 10 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης για Καλύτερης Ταινίας, Α' Γυναικείου για την Lily Gladstone και Β' Ανδρικού για τον Robert De Niro. 

Επίσης ετοιμάζει το "The Wager" την ταινία όπου θα συνεργαστεί για 8η φορά με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, αλλά και μια νέα ταινία για τον Ιησού Χριστό που θα είναι και η μικρότερη σε διάρκεια της καριέρας του, μόλις 80 λεπτά