Κρίση τέλος στο Χόλιγουντ: Έληξε η απεργία των ηθοποιών μετά από 118 ημέρες

Υπέγραψαν μια προσωρινή συμφωνία τα σωματεία SAG-AFTRA και AMPTP
09 Νοεμβρίου 2023 20:47
Κρίση τέλος στο Χόλιγουντ: Έληξε η απεργία των ηθοποιών μετά από 118 ημέρες

Τέλος δόθηκε στην μεγαλύτερη κρίση του Χόλιγουντ εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, καθώς έληξε και η απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ, μιας και το SAG-AFTRA, το σωματείο που τους εκπροσωπεί, κατέληξε σε συμφωνία με το αντίστοιχο των μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ, το AMPTP. 

Μετά από 118 ημέρες μιας απεργίας που ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου και προκάλεσε πανικό και τριγμούς από άκρη σε άκρη του Χόλιγουντ, ήρθαν σε συμφωνία για όλα τα θέματα που απασχολούσαν τους ηθοποιούς, και ιδιαίτερα τα πιο ουσιώδη, δηλαδή αυτά που αφορούν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Μάλιστα, η διαπραγματευτική επιτροπή του SAG-AFTRA είχε περάσει ολόκληρες μέρες συζητώντας τα ζητήματά τους, με τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), οι οποίοι πριν μερικά 24ωρα είχαν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό των ηθοποιών κάνοντάς τους μια "καλύτερη και τελική" προσφορά. 

Στην αρχική δήλωση του συνδικάτου αναφέρθηκε ότι επετεύχθη μια εξαιρετική συμφωνία, της οποίας η αξία της σύμβασης ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Σε αυτήν προβλέπεται η προστασία των ηθοποιών από την απειλή και την κατάχρησή της φυσιογνωμίας τους από την ΑΙ, καθώς και "πρωτοφανών διατάξεων για συναίνεση και αποζημίωση". Η συμφωνία αυτή έχει διάρκεια τριών ετών και χάρις αυτή δεκάδες μεγάλες, μικρές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές θα μπορέσουν να συνεχίσουν την ανάπτυξη και τα γυρίσματά τους. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτησε την ιστορική συμφωνία λέγοντας ότι θα "επιτρέψει στην βιομηχανία ψυχαγωγίας να συνεχίσει να διηγείται αμερικάνικες ιστορίες". Περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι προβλέπει το συμφωνητικό SAG-AFTRA και AMPTP θα δοθούν την Παρασκευή, καθώς η συμφωνία θα πάει στην παναμερικανική επιτροπή της για τελική έγκριση.