Ο Μάρτιν Σκορσέζε πιστεύει ότι το “Barbenheimer“ ήταν η “τέλεια καταιγίδα“ για τον κινηματογράφο

Μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για την “διπλή“ προβολή των Barbie και Oppenheimer
09 Οκτωβρίου 2023 23:14
Ο Μάρτιν Σκορσέζε πιστεύει ότι το “Barbenheimer“ ήταν η “τέλεια καταιγίδα“ για τον κινηματογράφο

Το κινηματογραφικό και πολιτιστικό φαινόμενο της ποπ κουλτούρας που ονομάστηκε "Barbenheimer" κλήθηκε να σχολιάσει ο Μάρτιν Σκορσέζε, ενόψει της κυκλοφορίας της νέας του ταινίας, Killers of the Flower Moon

Ο Σκορσέζε, που ποτέ δε μασάει τα λόγια του έχοντας ξεκινήσει το debate για τις superhero ταινίες -στοχεύοντας αυτές της Marvel Studios- λέγοντας ότι "δεν είναι κινηματογράφος", μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για τη θετική επίδραση που είχαν οι ταινίες "Barbie" και "Oppenheimer", τόσο για τον κινηματογράφο όσο και το box office. 

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στους Hindustan Times παραδέχτηκε ότι δεν έχει δει καμία από τις δύο ταινίες, αλλά σέβεται πολλούς από τους εμπλεκόμενους σε αυτές της ταινίες, καθώς με κάποιους εξ αυτών έχει συνεργαστεί στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Margot Robbie η οποία είχε συμπρωταγωνιστεί πλάι στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον "Λύκο της Γουόλ Στριτ" (Wolf of Wall Street), αλλά και στον φωτογράφο Rodrigo Prietto, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί σε πολλές ταινίες και έβαλε την πινελιά του σε κάθε καρέ της Barbie.  

"Θαρρώ πως ο συνδυασμός των Oppenheimer και Barbie ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός. Αν και σιχαίνομαι αυτή τη λέξη, φαινόταν σαν την τέλεια καταιγίδα. Ήρθε δηλαδή ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Και το πιο σημαντικό πράγμα που κατάφεραν είναι να κουνήσουν τον κόσμο και να παρακολουθήσει αυτές τις ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αυτό το βρήκα υπέροχο.

Δεν έχω δει ακόμη τις ταινίες. Λατρεύω τη δουλειά του Chris Nolan. Η Margot Robbie, πρέπει να πω, ξεκίνησε μαζί μου από το The Wolf of Wall Street. Ο Rodrigo Prieto (κινηματογραφιστής), αφού τελείωσε το Killers of the Flower Moon, πήγε να γυρίσει το Barbie. Οπότε πρόκειται για μια οικογενειακή υπόθεση (γέλια)." - Martin Scorsese. 

Και συνέχισε λέγοντας: "Ο τρόπος με τον οποίο ταίριαξαν απόλυτα - μια ταινία με τέτοια ψυχαγωγική αξία, αμιγώς με τα ζωηρά χρώματά της - και μια ταινία με τέτοια σοβαρότητα και δύναμη, και λίγο πολύ για τον κίνδυνο του τέλους του πολιτισμού μας - δεν θα μπορούσες να έχεις πιο αντίθετες ταινίες για να συνεργαστούν. Προσφέρει κάποια ελπίδα για την ανάδειξη ενός διαφορετικού κινηματογράφου, διαφορετικού από ό,τι συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια, πέρα από τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Πάντα αναστατώνομαι από αυτό, ότι οι ανεξάρτητες ταινίες υποβιβάζονται στις "ανεξάρτητες". Ταινίες που θα άρεσαν μόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος ανθρώπων. Απλά τις προβάλλουν σε μια μικρή οθόνη κάπου."

Στο ίδιο μέσο ο θρυλικός σκηνοθέτης του "Goodfellas" έκανε και δηλώσεις σχετικά με την μεγάλη διάρκεια του Killers of the Flower Moon και τα παράπονα γύρω από αυτήν, απαντώντας σε όσους βλέπουνε "για 5 ώρες συνεχόμενα τηλεόραση"

Λίγα λόγια για το Killers of the Flower Moon

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Leonardo DiCaprio (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) ως Ernest Burkhart, ένας κάτοικος της Οκλαχόμα που παντρεύεται τη Mollie Kyle (Λίλι Γκλάντστοουν - Lily Gladstone), μια ιθαγενής γυναίκα που έχει κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία πετρελαίου. Ο Robert De Niro (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) υποδύεται τον θείο του Ernest, William Hale, έναν κτηνοτρόφο που εμπλέκεται στη συνωμοσία για την κλοπή της γης και του πλούτου των Osage. Τέλος, ο Jesse Plemons (Τζέσι Πλέμονς) υποδύεται έναν πρώην Texas Ranger, ο οποίος αποστέλλεται από τον J. Edgar Hoover για να ερευνήσει την υπόθεση για λογαριασμό του νεοσύστατου FBI

Παίζουν επίσης οι: Tantoo Cardinal, John Lithgow, Cara Jade Myers, Brendan Fraser, Jillian Dion, Janae Collins, William Belleau, Jason Isbell, Louis Cancelmi, Scott Shepherd, Pat Healy. Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν ο Scorsese, ο Eric Roth, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ για το σενάριο του "Forrest Gump", μαζί με τον συγγραφέα David Grann.

Το 'Killers of the Flower Moon' είναι η πρώτη ταινία του Scorsese μετά το 'The Irishman', το οποίο ήταν υποψήφιο για 10 Όσκαρ το 2020. Είναι επίσης η έκτη συνεργασία του με τον Leonardo DiCaprio και η δέκατη με τον Robert De Niro. Στον τομέα της φωτογραφίας ο Σκορσέζε συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με τον Rodrigo Prietto ύστερα από τις ταινίες "Silence" (2016) και "The Irishman" (2019).

Το Killers of the Flower Moon (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού) αναμένεται να βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Οκτωβρίου, ενώ αργότερα θα παίξει και μέσω streaming στο Apple TV+.