Zelda Williams: Αηδιασμένη με την κλωνοποίηση φωνής από ΑΙ δηλώνει η κόρη του Robin Williams

Εξέφρασε την ειλικρινή γνώμη της για την τεχνητή νοημοσύνη και τις μιμήσεις του αείμνηστου πατέρα της
03 Οκτωβρίου 2023 13:06
Zelda Williams: Αηδιασμένη με την κλωνοποίηση φωνής από ΑΙ δηλώνει η κόρη του Robin Williams

Η Ζέλντα Γουίλιαμς (Zelda Williams), κόρη του αείμνηστου Ρόμπιν Γουίλιαμς (Robin Williams) εξέφρασε τις ειλικρινείς σκέψεις της για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο του θεάματος και του Χόλιγουντ και ειδικά για τις περιπτώσεις που η τεχνολογία αυτή προσπαθεί να μιμηθεί ηθοποιούς που έχουν φύγει από τη ζωή. 

Παρά την συμφωνία για την ορθή χρήση της ΑΙ που υπογράφηκε μεταξύ WGA και AMPTP, η ολοένα και ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία παραμένει σαν ένας σοβαρός κίνδυνος τόσο για τους θανόντες όσο και για τους ζώντες ηθοποιούς. Άλλωστε οι ηθικοί λόγοι και μια ξεκάθαρη και δίκαιη νομοθεσία για την χρήση της ΑΙ σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ο λόγος που το σωματείο ηθοποιών SAG-AFTRA συνεχίζει ακάθεκτο την απεργία του. 

Μέσα από μερικά Instagram Stories που ανήρτησε στον λογαριασμό της, η κόρη του αείμνηστου ηθοποιού ξέσπασε κατά την χρήση της ΑΙ και την κλωνοποίηση της φωνής του πατέρα της. Αποκάλυψε κιόλας πως εδώ και καιρό πολλοί εντός της βιομηχανίας θέλουν να αναπαραστήσουν τη φωνή του πατέρα της, λέγοντας χαρακτηριστικά: 

"Δεν είμαι μια αμερόληπτη φωνή στον αγώνα της SAG κατά της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαι μάρτυρας εδώ και ΧΡΟΝΙΑ του πόσοι άνθρωποι θέλουν να εκπαιδεύσουν αυτά τα μοντέλα για να δημιουργούν/αναπαράγουν ηθοποιούς που δεν μπορούν να συναινέσουν, όπως ο μπαμπάς. Αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό θέμα, είναι κάτι πάρα πολύ αληθινό. Έχω ήδη ακούσει την AI να χρησιμοποιείται για να κάνει τη "φωνή" του να λέει ό,τι θέλει ο κόσμος και ενώ προσωπικά το βρίσκω ανησυχητικό, οι επιπτώσεις υπερβαίνουν τα δικά μου συναισθήματα."

"Οι εν ζωή ηθοποιοί αξίζουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν χαρακτήρες με τις επιλογές τους, να δίνουν τις φωνές τους σε κινούμενα σχέδια, να βάζουν την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ προσπάθεια και τον χρόνο τους στην επιδίωξη της ερμηνείας. Αυτές οι αναπαραστάσεις είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένα φτωχό ομοίωμα σπουδαίων ανθρώπων, αλλά στη χειρότερη, ένα φρικτό τέρας του Φρανκενστάιν, συναρμολογημένο από τα χειρότερα κομμάτια όλων όσων είναι αυτή η βιομηχανία, αντί για αυτό που θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει."

Εκατοντάδες είναι οι πασίγνωστοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες που έχουν προειδοποιήσει για την ανήθικη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, κάνοντάς το ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα του Χόλιγουντ. Πρόσφατα, ο Tom Hanks προειδοποίησε από το Instagram του όσους επιχειρήσουν να τον κλωνοποιήσουν με ΑΙ χωρίς τη συγκατάθεσή του.