Michael Gambon: Έφυγε από τη ζωή ο “Ντάμπλντορ“ των Χάρι Πότερ ταινιών

Σε ηλικία 82 ετών
28 Σεπτεμβρίου 2023 15:10
Michael Gambon: Έφυγε από τη ζωή ο “Ντάμπλντορ“ των Χάρι Πότερ ταινιών

Ο βετεράνος ηθοποιός Michael Gambon (Μάικλ Γκάμπον) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του πριν από λίγο. Πρόκειται για τον ηθοποιό που έγινε ευρέως γνωστός ως ο "Albus Dumbledore" των ταινιών Harry Potter. 

"Είμαστε συντετριμμένοι που ανακοινώνουμε την απώλεια του Sir Michael Gambon", ανέφερε η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της. "Ένας λατρεμένος σύζυγος και πατέρας, ο Michael πέθανε γαλήνια στο νοσοκομείο με τη σύζυγό του Anne και τον γιο του Fergus στο κρεβάτι του, μετά από μία μάχη με την πνευμονία. Ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας αυτή τη δύσκολη στιγμή και σας ευχαριστούμε για τα μηνύματα υποστήριξης και την αγάπη σας".

Μια τραγική σύμπτωση είναι πως δεν ήταν ο πρώτος "Ντάμπλντορ" της μεγάλης οθόνης. O πρώτος που υποδύθηκε τον διευθυντή του Χόγκουαρτς ήταν ο Ρίτσαρντ Χάρις (Richard Harris) στις ταινίες "Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος" και "Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά", αλλά λόγω του θανάτου του λίγο πριν προβληθεί η δεύτερη ταινία, η παραγωγή αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει και έτσι επέλεξε τον Gambon. 

Έμελλε να παραμείνει στο ρόλο του αγαπημένου, σοφού και καλοσυνάτου Άλμπους Ντάμπλντορ από το "Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν" μέχρι την τελευταία 8η ταινία "Ο Χάρι Πότερ και Οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 2ο". 

Ο ιρλανδικής καταγωγής ηθοποιός Sir Michael Gambon γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1940 και η καριέρα του ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια, στο θέατρο μαζί με τον Sir Laurence Olivier, ως ένα από τα πρώτα μέλη του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου της Βρετανίας. O Gambon διένυσε μια εντυπωσιακή καριέρα σε σινεμά και τηλεόραση με 148 συνολικά ρόλους -μέχρι το 2015, ένας αριθμός πολύ εντυπωσιακός δεδομένου ότι ήταν και ένας καρατερίστας ηθοποιός. 

Έπαιξε στην ταινία του Peter Greenaway με τίτλο "The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover" (1989), αλλά και γνωστές ταινίες όπως "Sleepy Hollow", "The Insider" και Gosford Park". Δάνεισε τη φωνή του επίσης στις ταινίες του Paddington ως Uncle Pastuzo και ήταν ο αφηγητής στην ταινία "Hail, Caesar!" των αδερφών Κοέν. Ανάμεσα στους σημαντικότερους τηλεοπτικούς ρόλους ήταν στη βρετανική σειρά  The Singing Detective και Maigret (1992).

Ήταν υποψήφιος για δεκάδες Tony, BAFTA και Olivier βραβεία κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του σε σινεμά, θέατρο και τηλεόραση. Απέσπασε τρία βραβεία Olivier, ένα καλύτερου ηθοποιού και δύο Καλύτερης Κωμικής Ερμηνείας, δύο βραβεία Screen Actors Guild και 5 βραβεία BAFTA, από τα οποία τα τέσσερα ήταν στην κατηγορία Καλύτερου Ηθοποιού και το ένα τιμητικό για τη συνολική συνεισφορά του με το όνομα "Richard Harris Award".