Δραματική έκκληση του Μάρτιν Σκορσέζε για να σωθεί ο κινηματογράφος από τις ταινίες της Marvel

Επιστρέφει με νέες καυτές δηλώσεις ο θρυλικός σκηνοθέτης για τις superhero ταινίες
26 Σεπτεμβρίου 2023 16:56
Δραματική έκκληση του Μάρτιν Σκορσέζε για να σωθεί ο κινηματογράφος από τις ταινίες της Marvel

O Martin Scorsese (Μάρτιν Σκορσέζε) επιστρέφει με νέες καυτές δηλώσεις για τις superhero ταινίες, "ζωγραφίζοντας" αυτές της Marvel και έκανε δραματική έκκληση για να σωθεί ο κινηματογράφος από αυτές

Ο θρυλικός σκηνοθέτης που προωθεί αυτόν τον καιρό την επερχόμενη ταινία του "Killers of the Flower Moon", μίλησε εφ'όλης της ύλης στο περιοδικό GQ εκεί όπου δεν έλειψε να αναφερθεί και στο φλέγον ζήτημα της κατάστασης του σινεμά στην περίοδο όπου οι blockbuster ταινίες και κυρίως οι superhero ταινίες επισκιάζουν τα πάντα. Μετά τις δηλώσεις ότι οι ταινίες της Marvel "δεν είναι κινηματογράφος" μίλησε για τον κίνδυνο που ελλοχεύουν αυτές οι ταινίες για τον πολιτισμό. 

"O κίνδυνος που υπάρχει είναι αυτό που προκαλεί στην κουλτούρα μας, επειδή θα υπάρχουν τώρα γενιές θεατών που πιστεύουν ότι οι ταινίες είναι μόνο αυτές και τίποτα άλλο." είπε ο σκηνοθέτης του 'Taxi Driver'. 

Ευφιστά την προσοχή τους μοντέρνους δημιουργούς και τους προτρέπει να "παλέψουν πιο δυνατά" ούτως ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο ακέραια η κουλτούρα του σινεμά.

"Θα πρέπει να προέρθει από τους ίδιους τους δημιουργούς, τους σκηνοθετούν. Και έχουμε τώρα τους αδερφούς Safdie και τον Chris Nolan, καταλαβαίνετε; Και χτυπήστε τους δυνατά από όλες τις πλευρές. Χτυπήστε τους από όλες τις πλευρές και μην τα παρατάτε. Πηγαίνετε έξω και κάντε το. Πηγαίνετε να επαναπροσδιορίσετε τα πράγματα. Μην παραπονιέστε για αυτό, αλλά είναι η πραγματικότητα επειδή πρέπει να σώσουμε τον κινηματογράφο. 

Ο Nolan μπορεί να σκηνοθέτησε την The Dark Knight τριλογία βασισμένη στον μύθο του Μπάτμαν της DC αλλά έκτοτε ασχολείται με διαφορετικά ήδη και έργα. Η νεότερή του ταινία, το Oppenheimer που διηγείται την ιστορία του δημιουργού της ατομικής βόμβας, διέλυσε τα ταμεία αυτό το καλοκαίρι με εισπράξεις άνω των $900 εκατομμυρίων. 

Ως "βιομηχανοποιημένο" περιεχόμενο που είναι σα να κατασκευάστηκαν από τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) χαρακτήρισε τις ταινίες που βασίζονται σε comics και σούπερ ήρωες λέγοντας: 

Όχι, δεν θέλω να το πω. Αυτό όμως που εννοώ είναι ότι πρόκειται για βιομηχανοποιημένο περιεχόμενο. Είναι σχεδόν σαν να φτιάχνει μια ταινία η τεχνητή νοημοσύνη. Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις απίστευτους σκηνοθέτες και ανθρώπους των ειδικών εφέ που κάνουν όμορφες δουλειές. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Τι θα σας δώσουν αυτές οι ταινίες, δηλαδή τι θα σας προσφέρουν; Εκτός από ένα είδος κατανάλωσης κάποιου πράγματος και στη συνέχεια την εξάλειψή του από το μυαλό σου, από ολόκληρο το σώμα σου, καταλαβαίνεις; Τι σας δίνει λοιπόν;"

Το Killers of the Flower Moon (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού) αναμένεται να βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Οκτωβρίου, ενώ αργότερα θα παίξει και μέσω streaming στο Apple TV+.