Michael Caine: Ο θρυλικός ηθοποιός στα 90 του αποφάσισε να αποσυρθεί “κατά κάποιον τρόπο“

Αν όντως θα αποσυρθεί για τα καλά μένει να φανεί
21 Σεπτεμβρίου 2023 20:01
Michael Caine: Ο θρυλικός ηθοποιός στα 90 του αποφάσισε να αποσυρθεί “κατά κάποιον τρόπο“

O Michael Caine (Μάικλ Κέιν) σε μια νέα του συνέντευξη αποκαλύπτει την απόφασή του πως πρακτικά έχει αποσυρθεί πλέον μιας και έχει πατήσει για τα καλά τα 90 του χρόνια. 

Πριν δυο χρόνια ο θρυλικός Βρετανός ηθοποιός είχε προκαλέσει αναστάτωση όταν είχε ανακοινώσει ότι η ταινία "Best Sellers" θα ήταν η τελευταία της καριέρας του. Λίγο μετά οι εκπρόσωποί του βγήκαν δημόσια να ξεκαθαρίσουν το τοπίο αναφέροντας ότι τα λόγια του Caine έγιναν εκ παραδρομής και πως σκεφτόταν να παίξει σε άλλες δύο ταινίες εκείνον τον καιρό. 

Τώρα όμως ο Caine όντας σε προχωρημένη ηλικία επιβεβαίωσε αυτό που αναπόφευκτα θα γινόταν, δηλαδή την απόσυρσή του στο πλαίσιο μιας συνέντευξή του στην The Telegraph. "Πάτησα τα αναθεματισμένα τα 90 και δεν μπορώ να περπατήσω κανονικά και όλα αυτά. Κατά κάποιον τρόπο έχω αποσυρθεί πλέον." είπε χαρακτηριστικά. Εφόσον ισχύει η δήλωσή του τότε η τελευταία ταινία της λαμπρής καριέρας του θα είναι το "The Great Escaper"

Στην ταινία The Great Escaper, που σκηνοθέτησε ο Oliver Parker, ο Caine αναλαμβάνει το ρόλο ενός Βρετανού βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος δραπετεύει από ένα γηροκομείο προκειμένου να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης για την 70ή επέτειο της D-Day στη Γαλλία. Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία και πρωταγωνιστεί η αείμνηστη Glenda Jackson στον τελευταίο της ρόλο.

"Ήμουν τόσο χαρούμενος που το έκανα", δήλωσε ο Caine. "Μου άρεσε πολύ ο χαρακτήρας του Bernie. Πιστεύω ότι ήταν απίστευτος και είναι τόσο όμορφα γραμμένος. Με τον Covid και όλα αυτά, δεν είχα κάνει ταινία εδώ και τρία χρόνια και νόμιζα ότι είχα τελειώσει. Και ξαφνικά το έκανα - και πέρασα τόσο υπέροχα". Η ανάληψη ενός ρόλου στην ηλικία του αποδείχθηκε επίπονη για τον Κέιν, ο οποίος εξήγησε λέγοντας: "Μου έδωσαν ένα πολύ καλό μπαστούνι και μπόρεσα να κάνω σκηνές που το χρειάζονταν. Τις έκανα μόνο μια φορά και μετά έπεφτα κάτω.

"Προσέχαμε να διασφαλίσουμε ότι ο Μάικλ δεν θα δούλευε πολύ σκληρά", διευκρίνισε ο σκηνοθέτης του Κέιν, Όλιβερ Πάρκερ, "και ότι δεν θα έπρεπε να διαπραγματευτεί να κινείται με τον ρυθμό που έκανε. Αλλά το ότι επέστρεψε στην υποκριτική, αφού είχε καιρό να γυρίσει ταινία, και μάλιστα με τον τρόπο που το έκανε, ήταν κάτι το ιδιαίτερο".

Όσο για το πώς νιώθει όντας πλέον 90 χρονών λέει: "Το χειρότερο πράγμα είναι ότι τόσα πολλά εξαφανίζονται από τη ζωή σου. Δεν μπορείς να τρέξεις, δεν μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο και σταδιακά συνειδητοποιείς ότι πλησιάζεις στο θάνατο".

Στο πιο προσγειωμένο κομμάτι της συνέντευξης ο Michael Caine δηλώνει απόλυτα συνυφασμένος με το γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα που θα φύγει από τη ζωή. "Ο θάνατος θα μπορούσε να είναι προ των πυλών στα 90. Αλλά είμαι αρκετά ευτυχισμένος. Κάθομαι εδώ και γράφω, κάνω τα δικά μου πράγματα. Μου αρέσει. Έχω δύο παιδιά, τρία εγγόνια και μια σύζυγο... Όλοι θα με ακολουθήσουν κάποια στιγμή. Κανείς δεν πρόκειται να πει: "Λυπάμαι πολύ που θα πεθάνεις - μακάρι να ήσουν σαν εμένα και να μην πέθαινες". Όλοι θα πεθάνουν. Τουλάχιστον εγώ έζησα μέχρι τα 90. Δεν πέθανα στα 9 ή στα 19 ή στα 29. Είμαι 90, και είχα την καλύτερη δυνατή ζωή που θα μπορούσα να φανταστώ. Την καλύτερη δυνατή σύζυγο και την καλύτερη δυνατή οικογένεια. Μπορεί να μην είναι μια οικογένεια που άλλοι άνθρωποι θα έλεγαν ότι είναι η καλύτερη δυνατή οικογένεια - αλλά για μένα είναι η καλύτερη δυνατή οικογένεια".