Το ντιμπέιτ για το περιβόητο τέλος του Inception μπορεί πλέον να λήξει

Έπεσε ή δεν έπεσε η σβούρα; Ο Michael Caine απαντά!
18 Αυγούστου 2018 17:37
Το ντιμπέιτ για το περιβόητο τέλος του Inception μπορεί πλέον να λήξει

Είναι μια από τις καλύτερες ταινίες που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει. Έχει ένα από τα πιο "mindf**k" σενάρια που θα μπορούσε να συλλάβει κανείς στο νου του. Ωστόσο, έχει μείνει σε όλους όσους την παρακολούθησαν, το περιβόητο τέλος της. Ο λόγος για το αριστουργηματικό Inception του Christopher Nolan, το οποίο έχει να κάνει με μια ομάδα απατεώνων που μπορεί να κλέβει πληροφορίες από το μυαλό των στόχων τους, παραβιάζοντας τα όνειρα τους. Επειδή, όμως, τα πράγματα μπλέκονται επικίνδυνα στον κόσμο των ονείρων, ο καθένας από τους "κλέφτες ονείρων" κουβαλούσε ένα totem, το οποίο είναι μοναδικό στον καθένα για να του υποδεικνύει πότε είναι στην πραγματικότητα και πότε σε όνειρο.

Ως γνωστόν, η ταινία ολοκληρώνεται στην περίφημη σκηνή με τον χαρακτήρα του Leonardo DiCaprio να επιστρέφει σπίτι του σώος και αβλαβής. Μόλις φτάνει και βλέπει τα παιδιά του, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αφήσει το τοτέμ του, που είναι μια σβούρα, να στριφογυρίζει. Εάν γυρίζει ατέρμονα τότε είναι σε όνειρο και εάν πέσει τότε βρίσκετε στην πραγματικότητα. Αυτό είναι και το τελευταίο πλάνο της ταινίας, όπου το cliffhanger τέλος μας αφήνει με ανοιχτό το στόμα, αφού πολύ ελαφρώς βλέπουμε να κουνιέται η σβούρα.

Έπεσε όμως ή δεν έπεσε; Ιδού το ερώτημα, λοιπόν, που πλανάται εδώ και 8 χρόνια από τότε που βγήκε το Inception και ο Michael Caine, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο φιλμ, έδωσε την απάντηση. Μιλώντας σε μια πρόσφατη προβολή του mind-bending φιλμ του Nolan, ο Caine εξήγησε στο κοινό πως όταν έλαβε στα χέρια του το σενάριο ήταν πολύ μπερδεμένος και ζήτησε εξηγήσεις. Ο σκηνοθέτης είχε ξεχωρίσει ποιες σκηνές ήταν στην πραγματικότητα και ποιες σε όνειρο:

Όταν έλαβα το σενάριο του Inception, είχε μπερδευτεί λίγο μαζί του και του είπα "δεν καταλαβαίνω που είναι το όνειρο". Του είπα "πότε είναι το όνειρο και πότε η πραγματικότητα;" Και μου είπε:

"Λοιπόν, όποτε είσαι στη σκηνή είναι και η πραγματικότητα". Οπότε καταλαβαίνετε -εάν είμαι μέσα, είναι η πραγματικότητα. Εάν δεν είμαι στη σκηνή, τότε είναι όνειρο." 

 

Όπως θα δείτε στο παραπάνω βίντεο, ο χαρακτήρας του Caine (Professor Stephen Miles) βρίσκεται στην τελευταία σκηνή και έτσι η ιστορία του Dominic Cobb του DiCaprio έχει αίσιο τέλος, καθώς επιστρέφει στην οικογένεια του. Οπότε το debate και οι δεκάδες θεωρίες για το τέλος του Inception μπορούν επιτέλους να λάβουν τέλος.