Το soundtrack του Star Wars δεν είναι το πιο αγαπημένο όλων των εποχών σύμφωνα με νέα ψηφοφορία

Η μουσική του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών πήρε τη θέση του soundtrack του John Williams
05 Σεπτεμβρίου 2023 16:03
Το soundtrack του Star Wars δεν είναι το πιο αγαπημένο όλων των εποχών σύμφωνα με νέα ψηφοφορία

Το Star Wars δεν είναι πλέον το αγαπημένο soundtrack ταινίας όλων των εποχών, καθώς σε μια νέα ψηφοφορία που έγινε στη Μ. Βρετανία, νικητής αναδείχθηκε η μουσική του The Lord of the Rings

Όπως μεταφέρει το THR, ο βρετανικός ραδιοφωνικός σταθμός Classic FM σύνταξε μια λίστα με τα 100 κορυφαία scores ταινιών, με τη βοήθεια των ακροατών του, καθώς συμμετείχαν στην ψηφοφορία πάνω από 10.000 άτομα. Πρόκειται για μια ψηφοφορία που γίνεται κάθε χρόνο από τον βρετανικό σταθμό και φέτος οι ισορροπίες άλλαξαν. 

Έτσι στη Νο.1 θέση αναδείχθηκε ο συνθέτης Howard Shore για τη μουσική του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, με την 2η και 3η θέση αντίστοιχα να καταλαμβάνει ο John Williams με τα soundtracks του Star Wars και του Schindler's List (Η Λίστα του Σίντλερ).

O 76χρονος πλέον Καναδός συνθέτης δήλωσε τα εξής όταν έμαθε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στον Classic FM: "Πολλά ευχαριστώ σε όλους τους ακροατές του σταθμού. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να σας φέρω λιγάκι πιο κοντά στη Μέση Γη του Τόλκιν." Για την ιστορία, το soundtrack του Lord of the Rings έχει κερδίσει τρία βραβεία Όσκαρ, τρεις Χρυσές Σφαίρες και τέσσερα Grammys. 

Ο Williams βέβαια, μπορεί να μην βρέθηκε στην κορυφή αλλά οι μουσικές του βρέθηκαν πολλές φορές στη λίστα, έχοντας 5 soundtracks στο Top 20 και 11 soundtracks ταινιών συνολικά στο Top 100. Ανάμεσά τους ήταν η μουσική των Jurassic Park ταινιών (8η θέση), Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (11η θέση), ταινίες Indiana Jones (13η θέση), Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (21η θέση), E.T. ο Εξωγήινος (30η θέση), Jaws (39η θέση), Superman (47η θέση), Close Encounters of the Third Kind (58η θέση) και War Horse (87η θέση). 

Με 10 soundtracks στο Top 100, δεύτερος πιο δημοφιλέστερος συνθέτης ταινιών αναδείχθηκε ο Hans Zimmer. Τα soundtracks που αναδείχθηκαν ήταν τα εξής: Gladiator (5η θέση), Interstellar (17η θέση), The Lion King (23η θέση), Inception (29η θέση), Pirates of the Caribbean franchise (31η θέση), The Holiday (52η θέση), The Dark Knight trilogy (61η θέση), Dunkirk (70η θέση), No Time to Die (77η θέση) και Ο Κώδικας Ντα Βίντσι (85η θέση). 

Αυτό είναι το Top 20 από τις 100 ταινίες που μπήκαν στο Classic FM Movie Music Hall of Fame 2023: 

  1. The Lord of the Rings – Howard Shore
  2. Schindler’s List – John Williams
  3. Star Wars – John Williams
  4. Out of Africa – John Barry
  5. Gladiator – Hans Zimmer
  6. Wilde – Debbie Wiseman
  7. Dances with Wolves – John Barry
  8. Jurassic Park – John Williams
  9. The Good, the Bad and the Ugly – Ennio Morricone
  10. The Mission – Ennio Morricone
  11. Harry Potter and the Philosopher’s Stone – John Williams
  12. Chariots of Fire – Vangelis
  13. Indiana Jones – John Williams
  14. Ladies in Lavender – Nigel Hess
  15. Doctor Zhivago – Maurice Jarre
  16. The Magnificent Seven – Elmer Bernstein
  17. Interstellar – Hans Zimmer
  18. The Godfather – Nino Rota
  19. Titanic – James Horner
  20. Pirates of the Caribbean – Hans Zimmer