Oppenheimer: O Nolan έκανε μια αναπάντεχη αποκάλυψη για το ύψος του budget

Το οποίο ανεβάζει κατακόρυφα το τελικό κόστος παραγωγής του
14 Ιουλίου 2023 20:21
Oppenheimer: O Nolan έκανε μια αναπάντεχη αποκάλυψη για το ύψος του budget

Ο Christopher Nolan γυρνώντας το Oppenheimer έκανε και μια καθοριστική στροφή στην καριέρα του αφού για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια συνεργάστηκε με την Universal Pictures, αντί για την Warner Bros. Το στούντιο της Universal ήταν αυτό που υποστήριξε την παραγωγή του Oppenheimer για την οποία αρχικά είχαμε μάθει ότι έχει ένα τίμιο budget -για τα δεδομένα της- που έφτανε τα $100 εκατομμύρια. 

Σίγουρα συγκαταλέγεται μέσα στις πιο σφιχτές από άποψης budget παραγωγές στην φιλμογραφία του Nolan, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι κατάφερε να αναπαραστήσει την δοκιμή της έκρηξης της πρώτης ατομικής βόμβας χωρίς ίχνος CGI. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης του "Interstellar" έκανε μια αποκάλυψη για το budget της νέας του ταινίας που αλλάζει όσα ξέραμε. 

Μιλώντας στο Variety και εν μέσω της πρεμιέρας του Oppenheimer στο Λονδίνο, ο Nolan αποκάλυψε ότι το budget ήταν κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε κυκλοφορήσει στα σοκάκια των μέσων και των social media. Λέγοντας στην πραγματικότητα ότι ήταν κατά 80% υψηλότερο:

Η διάρκεια είναι δύο λεπτά μικρότερη από το "Avengers: Endgame', οπότε προσκολλόμαστε σε αυτό. Είπα στην (παραγωγό) Emma Thomas από πολύ νωρίς ότι θα είναι μια τρίωρη ταινία. Πρέπει να γράψω ένα σενάριο που να το αντικατοπτρίζει αυτό. Αυτή ήταν η συζήτησή μας με το στούντιο. Είναι μια μεγάλη ιστορία και χρειάζεται μεγάλα ταλέντα. Είναι ένα σενάριο 180 σελίδων και μια ταινία αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα 180$ εκατομμύρια κόστος παραγωγής για την υψηλή ποιότητα παραγωγής και τα σκηνικά που θα δείξει φαντάζουν πιο λογικά τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το cast του Oppenheimer αποχώρησε εν μέσω της πρεμιέρας της ταινίας στη Μ. Βρετανία, ως κίνηση αλληλεγγύης στην απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ που είχε ανακοινωθεί ταυτόχρονα. 

O πρωταγωνιστής Cillian Murphy μίλησε για το ότι δεν αντέχει άλλο το κάπνισμα μετά και την ερμηνεία του Robert J. Oppenheimer. 

Η ιστορία του Oppenheimer:

Ο Robert Oppenheimer, αποτέλεσε τον επικεφαλής του "Manhattan Project" το οποίο οδήγησε στη δημιουργία της ατομικής βόμβας, του πιο θανατηφόρου όπλου στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Ο ίδιος κουβαλούσε σαν κατάρα αυτό το προσωνύμιο και είχε μετανιώσει που ενεπλάκη στη δημιουργία μιας τόσο καταστροφικής εφεύρεσης.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παραιτήθηκε από το πόστο του στο εργαστήριο του Λος Άλαμος και αντιστάθηκε με μένος στη βόμβα υδρογόνου (H-bomb) και σε παρόμοια όπλα, βασιζόμενος στο επιχείρημα πως τα θερμοπυρηνικά όπλα είναι μακράν πιο καταστροφικά από όσο η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να τα ελέγξει.

Το λαμπρό καστ και τα υπόλοιπα ονόματα του Oppenheimer:

Ένα απαράμιλλο cast έχει επιστρατεύσει ο Nolan για το Oppenheimer, που κυριολεκτικά παίζει το μισό Χόλιγουντ. Τα ονόματα περιλαμβάνουν τους: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gustaf Skarsgard, Matthew Modine. Το cast συμπληρώνουν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι: Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich, David Dastmalchian, Olli Haaskivi, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Guy Burnet, Danny Deferrari, Matthias Schweighöfer, Harrison Gilbertson, Emma Dumont και Devon Bostick.

Όσον αφορά την παραγωγή, ο Hoyte Von Hoytema ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με τον Nolan για τη φωτογραφία της ταινίας, την οποία γύρισαν σε IMAX φιλμ 65mm και για πρώτη φορά σε ασπρόμαυρο IMAX φιλμ. Όπως και στο "Tenet" έτσι και εδώ, ο Ludwig Göransson αναλαμβάνει το soundtrack του Oppenheimer. Το σενάριο της ταινίας που διασκεύασε ο Christopher Nolan προέρχεται από το βιβλίο "American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer" των Kai Bird και Martin J. Sherwin.

Το Oppenheimer θα βγει στις αίθουσες παγκοσμίως στις 21 Ιουλίου και στην Ελλάδα θα προβάλλεται από τις 24 Αυγούστου