Inception: 13 χρόνια μετά, ο Nolan μιλά ξανά για το αινιγματικό φινάλε του

Αλλά μην περιμένετε κάποια οριστική απάντηση
24 Ιουνίου 2023 12:27
Inception: 13 χρόνια μετά, ο Nolan μιλά ξανά για το αινιγματικό φινάλε του

Δεκατρία χρόνια μετά τον προβληματισμό που προκάλεσε στο κοινό παγκοσμίως, ο διάσημος σκηνοθέτης Christopher Nolan (Κρίστοφερ Νόλαν) έσπασε επιτέλους τη σιωπή του σχετικά με το αινιγματικό φινάλε του blockbuster του από το 2010, του Inception. Το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio, αφορούσε μια πολυεπίπεδη ληστεία που ξεκινούσε από τα όνειρα και άφησε τους fans να συζητούν αν το φαινομενικά χαρούμενο τέλος του ήταν αληθινό ή απλώς άλλο ένα ακόμη επίπεδο του ονείρου.

Ειδικότερα, ενώ βρισκόταν σε marketing περιοδεία για την επερχόμενη ταινία του, το Oppenheimer, ο Nolan έδωσε κάποιες νέες πληροφορίες για το τι πιστεύει ότι πρέπει να αποκομίσει το κοινό από την κατάληξη του Inception. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Wired, τόνισε:

"Το τέλος του Inception είναι ακριβώς αυτό. Υπάρχει μια νιχιλιστική άποψη για αυτό το τέλος, σωστά; Αλλά επίσης, έχει προχωρήσει και είναι με τα παιδιά του. Η ασάφεια δεν είναι συναισθηματική ασάφεια. Είναι διανοητική για το κοινό. "

Η έννοια της πραγματικότητας στο Inception αποτελούσε πάντα σημείο διαφωνίας μεταξύ των θεατών. Με τη πολυεπίπεδη πλοκή της, η ταινία απαιτούσε πολλαπλές προβολές για να διακρίνει κανείς ποιες σκηνές ήταν πραγματικές και ποιες επινοήσεις του υποσυνείδητου. Ειδικότερα, ο χαρακτήρας του DiCaprio, ο Cobb, πραγματοποιεί μια "ληστεία ονείρου" για να καθαρίσει το όνομά του και να επανενωθεί με τα παιδιά του.

Αναμενόμενα, παρά τις πρόσφατες διευκρινίσεις του Nolan, το Inception παραμένει ένα κινηματογραφικό ταξίδι ανοιχτό σε προσωπικές ερμηνείες. Εσείς, τι πιστεύετε, λοιπόν, πως συνέβη τελικά στο φινάλε;