Tom Hanks: Θα μπορώ να παίζω σε ταινίες μετά θάνατον με ΑΙ και deepfakes

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο οσκαρικός ηθοποιός
18 Μαΐου 2023 15:28
Tom Hanks: Θα μπορώ να παίζω σε ταινίες μετά θάνατον με ΑΙ και deepfakes

Ο Tom Hanks έκανε μια δήλωση που θα συζητηθεί εν μέσω της ραγδαίας προόδου της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να παίζει σε ταινίες ακόμη και μετά τον θάνατό του χάρη στην τεχνολογία. 

Λόγω της ΑΙ και της deepfake τεχνολογίας είναι πλέον πιθανό να μπορεί να προτείνει ταινίες όπου θα εμφανίζεται ως ένας 32χρονος Τομ Χανκς, όχι μόνο τώρα αλλά και μετά τον θάνατό του. "Ο καθένας μπορεί πλέον να αναπαραστήσει τον εαυτό του σε οποιαδήποτε ηλικία επιθυμεί, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης ή της τεχνολογίας deep fake. Θα μπορούσε να με χτυπήσει ένα λεωφορείο αύριο και να τελειώσουν όλα, αλλά οι παραστάσεις θα μπορούν να συνεχίζονται και να συνεχίζονται κ.ο.κ. Πέρα από την κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης και της deepfake τεχνολογίας, δεν θα υπάρχει τίποτα που να σου λέει ότι δεν είμαι εγώ και μόνο εγώ. Και θα έχει κάποιο βαθμό ποιότητας που θα είναι αληθοφανής. Αυτό είναι σίγουρα μια καλλιτεχνική πρόκληση, αλλά και μια νομική πρόκληση." δήλωσε ο Tom Hanks στην εκπομπή The Adam Buxton Podcast. 

Ο βραβευμένος με Όσκαρ 66χρονος ηθοποιός σίγουρα δε δείχνει σημάδια πως η καριέρα του τελειώνει, αλλά σκέφτεται από τώρα τη δύση της, καθώς και πώς θα αφήσει μια κληρονομία πίσω του. Είπε επίσης ότι "όλες οι ενώσεις, όλα τα πρακτορεία και όλα τα νομικά γραφεία" συζητούν επί του παρόντος για "τις νομικές προεκτάσεις του προσώπου μου και της φωνής μου και όλων των άλλων που είναι πνευματική μας ιδιοκτησία".

Ο Χανκς πρόσθεσε κιόλας ότι "Χωρίς αμφιβολία o κόσμος θα μπορεί να καταλάβει ότι πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη, αλλά το ερώτημα είναι αν θα τους ενδιαφέρει. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν θα νοιαστούν, που δεν θα κάνουν αυτή τη διάκριση".

Βέβαια, κατάλαβε ο ίδιος του πριν από πολλά χρόνια όταν γύριζε το "Πολικό Εξπρές" το 2004 ότι προς τα εκεί οδεύαμε, καθώς ήταν η πρώτη animated ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου μέσω motion capture. Όπως χαρακτηριστικά είπε: "Η πρώτη φορά που κάναμε μια ταινία που είχε ένα τεράστιο μέρος των δικών μας δεδομένων κλειδωμένο σε έναν υπολογιστή - κυριολεκτικά το πώς μοιάζαμε - ήταν μια ταινία που λεγόταν The Polar Express. Το βλέπαμε να έρχεται, βλέπαμε ότι θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα να πάρουμε μηδενικά και άσους από το εσωτερικό ενός υπολογιστή και να τα μετατρέψουμε σε ένα πρόσωπο και έναν χαρακτήρα. Από τότε αυτό έχει αυξηθεί κατά δισεκατομμύρια φορές και το βλέπουμε παντού.

Κάτι παρόμοιο θα δούμε στο πολυαναμενόμενο Indiana Jones and the Dial of Destiny εκεί όπου ο Χάρισον Φορντ θα επανεμφανιστεί ως ένας 35άρης "Indy" χάρη στην εξελιγμένη deepfake τεχνολογία της Lucasfilm. Το αποτέλεσμα μοιάζει ήδη άκρως εντυπωσιακό από τα trailers και τις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει.