Χόλιγουντ σε κρίση: Απεργεί από σήμερα το σωματείο σεναριογράφων - Παραλύουν σειρές και ταινίες

Η πρώτη απεργία τους από το 2007
02 Μαΐου 2023 20:02
Χόλιγουντ σε κρίση: Απεργεί από σήμερα το σωματείο σεναριογράφων - Παραλύουν σειρές και ταινίες

Το Χόλιγουντ βρίσκεται ξανά σε κρίση μετά από 15 χρόνια, καθώς χιλιάδες σεναριογράφοι που εργάζονται στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο προχώρησαν από σήμερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο λόγος για το WGA (Writer's Guild of America) ή αλλιώς το Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής, το οποίο προκήρυξε την πρώτη του απεργία από το 2007 όταν και τότε η βιομηχανία θεάματος του Χόλιγουντ παρέλυσε για 100 ημέρες, κοστίζοντας πάνω από $2 δισεκατομμύρια στην τοπική οικονομία της Καλιφόρνια. 

Οι λόγοι πίσω από την "δυσάρεστη αλλά αναγκαία" απόφαση όπως την χαρακτηρίζουν μέλη της WGA, είναι πως η άνοδος των streaming υπηρεσιών έχει προκαλέσει ανισότητες στις απολαβές τους την ώρα που η πίεση και η άνθιση των σειρών σε Netflix, Disney Plus, HBO, Peacock και Amazon Prime Video, έχει λυγίσει τους σεναριογράφους που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τη ζήτηση. 

Βασικότερο αίτημά τους είναι να αυξηθούν οι αμοιβές τους από μεγάλα στούντιο που κάνουν πλέον κουμάντο στην αγορά όπως οι Walt Disney και το Netflix, ενώ τα βασικά σημεία διαφωνιών των δύο πλευρών είναι η "υποχρεωτική πρόσληψη" και η "διάρκεια απασχόλησης", σύμφωνα με το CNN.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί αλυσιδωτή αντίδραση και να παραλύσουν εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, των οποίων η παραγωγή σταματάει έως ότου βρεθεί λύση και ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Για την ιστορία το WGA αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη. 

Για παράδειγμα κατέβασαν ρολά διάσημες τηλεοπτικές εκπομπές και όλα τα μεγάλα αμερικάνικα talk shows όπως τα The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The Late Show with Stephen Colbert, Jimmy Kimmel Live!, The Daily Show και Late Night with Seth Meyers