Η IKEA απειλεί με μήνυση δημιουργό indie survival παιχνιδιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιατί παραβιάζει τα "εμπορικά σήματα και τη φήμη της"
30 Οκτωβρίου 2022 21:38
Η IKEA απειλεί με μήνυση δημιουργό indie survival παιχνιδιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα περίεργο περιστατικό ήρθε στα φώτα της δημοσιότητας, αφού η IKEA φαίνεται πως απειλεί με μήνυση έναν indie developer!

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, το επίμαχο παιχνίδι που βρίσκεται στο επίκεντρο του θέματος είναι το The Store is Closed. Πρόκειται για ένα υπό ανάπτυξη survival project, στο οποίο οι παίκτες έχουν κλειστεί σε ένα τεράστιο εμπορικό κατάστημα επίπλων. Εκεί πρέπει να επιβιώσουν από το προσωπικό που έχει μεταλλαχθεί και έτσι εκμεταλλεύονται τα υλικά των επίπλων και ότι υπάρχει στο μαγαζί για να κατασκευάσουν όπλα και οχυρώσεις.

Αν το concept σας θυμίζει τα IKEA, δεν είστε οι μόνοι, αφού και ο developer του παιχνιδιού, Jacob Shaw, αναφέρθηκε στο παιχνίδι ως "an infinite Ikea game", μιλώντας στο Reddit. Δυστυχώς όμως για τον Shaw, το project υπέπεσε στην αντίληψη της πραγματικής αλυσίδας IKEA, οι νομικοί εκπρόσωποί της οποίας του έστειλαν επιστολή! Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι της ζητάνε το παιχνίδι να αλλάξει, αναφέροντας πως αλλιώς το θέμα θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.

Ο developer μοιράστηκε την επιστολή με το PC Gamer και όπως αποκαλύπτει το μέσο, αυτή αναφέρει:

Ο πελάτης μας έμαθε ότι αναπτύσσετε ένα βιντεοπαιχνίδι, το The Store is Closed, το οποίο χρησιμοποιεί, χωρίς την άδεια του, ενδείξεις που σχετίζονται με τα διάσημα καταστήματα IKEA. Το παιχνίδι σας χρησιμοποιεί μια μπλε και κίτρινη πινακίδα με σκανδιναβικό όνομα, ένα μπλε κτίριο που μοιάζει με κουτί, κίτρινα πουκάμισα με κάθετες ρίγες, ίδια με αυτά που φοράει το προσωπικό της IKEA, ένα γκρι διάδρομο στο πάτωμα, έπιπλα που μοιάζουν με έπιπλα της IKEA και σήμανση προϊόντων που μοιάζει με τη σήμανση της ΙΚΕΑ. Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν εμμέσως ότι το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε κατάστημα ΙΚΕΑ.

Τα καλά νέα για τον developer είναι ότι οι δικηγόροι της ΙΚΕΑ δεν απαιτούν να σταματήσει ολοκληρωτικά η ανάπτυξη, απλώς να αλλάξει, για "να μην υποδηλώνει" πως πρόκειται για κατάστημα IKEA. Τα κακά νέα είναι πως δεν δόθηκαν σαφείς πληροφορίες για το συνιστά IKEA κατάστημα ή όχι, οπότε ο Shaw δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει για να λύσει τις διαφορές του με την κολοσσιαία εταιρία.

Το ποια θα είναι η κατάληξη μένει να το δούμε λοιπόν. Αυτή τη στιγμή το The Store is Closed ζητά τη βοήθεια του κοινού μέσα από το Kickstarter, έχοντας συγκεντρώσει ήδη €58,762.