Ακυρώθηκε το πρόστιμο €10 εκατομμυρίων στην EA για τα loot boxes του FIFA

Είναι ή δεν είναι τελικά τζόγος;
11 Μαρτίου 2022 23:12
Ακυρώθηκε το πρόστιμο €10 εκατομμυρίων στην EA για τα loot boxes του FIFA

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ολλανδίας ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση που ήθελε την Electronic Arts να πληρώνει πρόστιμο €10 εκατομμυρίων για τη διατήρηση των loot boxes στα παιχνίδια της σειράς FIFA.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, μετά από μια μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ του της Αρχής Παιγνίων της Ολλανδίας και της EA, το πρωτοδικείο της Χάγης αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2020 ότι μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο ύψους €500.000 στην EA, για κάθε εβδομάδα που συνέχιζε να πουλά loot boxes στο FIFA Ultimate Team, αφού το χαρακτηριστικό κρίθηκε ότι παραβιάζει τους κανόνες της χώρας για το τζόγο.

Το εβδομαδιαίο αυτό πρόστιμο είχε ως μέγιστο τα €10 εκατομμύρια, αλλά η EA δε συμμορφώθηκε και αρνήθηκε και να πληρώσει το πρόστιμο και να αποσύρει τα loot boxes από τα FIFA. Αντιθέτως, ο αμερικανικός κολοσσός αμφισβήτησε την απόφαση του δικαστηρίου, στέλνοντας το θέμα σε υψηλότερο βαθμό.

Κάπως έτσι, τώρα το τμήμα διοικητικής δικαιοδοσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας των Κάτω Χωρών (Raad van State) έκρινε ότι η προηγούμενη δίκη κατέληξε σε μια «αδικαιολόγητη ποινή» και ότι τελικά η EA δεν χρειάζεται να πληρώσει κανένα πρόστιμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δικαστήριο αποφάσισε ότι τα loot boxes στο Ultimate Team δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τυχερό παιχνίδι/τζόγος, επειδή δεν αποτελούν κάτι ξεχωριστό ή αυτόνομο, αλλά αντιθέτως είναι μέρος ενός "ευρύτερου παιχνιδιού δεξιοτήτων", το οποίο είναι το Ultimate Team mode γενικά.

Κάπως έτσι, λοιπόν, δημιουργείται ένα θολό δικαστικό προηγούμενο, αφού υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες αποφάσεις από θεσμούς παγκοσμίως σχετικά με το αν τα loot boxes είναι τελικά τζόγος ή όχι.

Tags: