Μήνυση στην Microsoft από τους συνθέτες των Halo για απλήρωτες οφειλές δικαιωμάτων

Οι Marty O'Donnell και Michael Salvatori ισχυρίζονται ότι τους χρωστάνε χρήματα
11 Φεβρουαρίου 2022 16:11
Μήνυση στην Microsoft από τους συνθέτες των Halo για απλήρωτες οφειλές δικαιωμάτων

Τος πρώην εργοδότες τους μηνύουν οι συνθέτες της σειράς Halo, Martin O'Donnell και Michael Salvatori, σε αγωγή που έστειλαν στη Microsoft.

Την αποκάλυψη του ρεπορτάζ κάνει το Eurogamer το οποίο αναφέρει ότι οι δημιουργοί ενός εκ των εμβληματικότερων soundtracks στην ιστορία του gaming, ισχυρίζονται ότι η Microsoft τους χρωστάει χρήματα από δικαιώματα για τη χρήση της μουσικής τους. 

Μάλιστα τα λεγόμενα "royalties", που συλλέγουν ως συνήθως οι μουσικοί και καλλιτέχνες, αποτελούν οφειλές προ 20ετίας. Το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί το δίδυμο συνθετών κατέθεσε την μήνυση σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον τον Ιούνιο του 2020, και έκτοτε συνεχίζεται η αγωγή με τις απαραίτητες καταθέσεις.

Το δίδυμο των συνθετών, μάλιστα, έδωσε εντολή πρόσφατα στους δικηγόρους του να εξερευνήσουν εάν μπορούν να μπλοκάρουν την κυκλοφορία της τηλεοπτικής σειράς Halo λόγω αυτής της διαμάχης. Πρεμιέρα η οποία έχει οριστεί για τις 24 Μαρτίου του 2022 στο Paramount Plus.

Ισχυρίζονται πως έδωσαν τα δικαιώματα (licensed) την αυθεντική μουσική του Halo στην εταιρία-δημιουργό, την Bungie, η οποία εξαγοράστηκε από τη Microsoft πριν το λανσάρισμα του Halo: Combat Evolved. 

Την εποχή εκείνη ο O'Donnell εργαζόταν σαν κανονικός υπάλληλος στη Bungie, ως ο audio director του στούντιο, ενώ ο Salvatori παρέμεινε ανεξάρτητος και δούλευε για την O'Donnell Salvatori Inc. Στον αντίποδα η Microsoft ισχυρίζεται ότι η δουλειά των συνθετών ήταν "εργολαβία" και έτσι σε αυτήν ανήκουν τα δικαιώματα ως "δημιουργός της δουλειάς αυτής". 

Έχει οριστεί ημερομηνία διαμεσολάβησης για την επόμενη εβδομάδα, αλλά αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, οι διαφορές τους θα λυθούν στις δικαστικές αίθουσες. Οι O'Donnell και Salvatori βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του εμβληματικού soundtrack των Halo επί εποχής Bungie, όπως τα Halo: Combat Evolved, Halo 2, Halo 3, Halo 3: ODST και Halo: Reach