John Madden: Απεβίωσε ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου και των τίτλων της EA

Σε ηλικία 85 ετών
29 Δεκεμβρίου 2021 11:06
John Madden: Απεβίωσε ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου και των τίτλων της EA

Ο δημοφιλής προπονητής της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Oakland Raiders, ο οποίος κατάφερε να νικήσει το Super Bowl το 1976, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Ο λόγος γίνεται για τον John Madden, ο οποίος πέρα από εξαιρετικός προπονητής, άφησε το στίγμα του και ως παρουσιαστής, αφού από το 1979 πέρασε από διάφορα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως τα CBS, Fox Sports, ABC Sports και NBC Sports.

Βέβαια, ο Madden είναι γνωστός και στον gaming κόσμο, αφού έχει δώσει το όνομά του στην ιστορική σειρά της EA Sports. Η αρχή έγινε πριν αρκετές δεκαετίες, με το John Madden Football που κυκλοφόρησε το 1988. Η εταιρία είχε προσεγγίσει τον Madden, αφού οι Joe Montana και Joe Kapp είχαν απορρίψει ήδη την πρόταση, αλλά και πάλι υπήρχαν εμπόδια. Συγκεκριμένα, η ιδέα ενός παιχνιδιού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προπόνησης άρεσε στον Madden, γι' αυτό και συμφώνησε να χρησιμοποιηθεί το όνομά του. Ωστόσο, η συμφωνία σχεδόν ναυάγησε, όταν συνειδητοποίησε ότι η EA σχεδίαζε να έχει μόνο έξι ή επτά παίκτες σε κάθε ομάδα.

Ο Madden επέμεινε πως κάθε ομάδα πρέπει να έχει οπωσδήποτε 11 παίκτες, κάτι που ήταν τεχνικός εφιάλτης εκείνη την εποχή. Κάπως έτσι το παιχνίδι χρειάστηκε τρία χρόνια ανάπτυξης, αλλά τελικά εξελίχθηκε σε επιτυχία όταν κυκλοφόρησε. Η σειρά εκτοξεύθηκε μάλιστα σε δημοφιλία το 1990, όταν το John Madden Football έφτασε στο Sega Genesis / Mega Drive.

Ο 16-bit τίτλος τα πήγε περίφημα εμπορικά τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, ενώ συγχρόνως απέσπασε και εξαιρετικές κριτικές. Την υπόλοιπη ιστορία την ξέρετε, αφού το franchise της EA συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με επιτυχία. Μάλιστα, το Madden NFL 22 είναι και επίσημα το 32ο κεφάλαιο της σειράς με το όνομα του Madden στον τίτλο.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα αποχαιρετιστήρια μηνύματα που αναρτήθηκαν από την EA και το NFL.

Το μήνυμα της EA:

Το μήνυμα του NFL:

Tags: