Χαλάνε τελικά όλα τα PS4; Η αλήθεια για τo ‘battery death’ που φρίκαρε τα social media

Οι αναφορές που έχουν αγχώσει την κοινότητα
13 Απριλίου 2021 12:17
Χαλάνε τελικά όλα τα PS4; Η αλήθεια για τo ‘battery death’ που φρίκαρε τα social media

Το ζήτημα της διατήρησης των παιχνιδιών βρίσκεται στο προσκήνιο τελευταία, μετά την ανακοίνωση πως η Sony σκοπεύει να κλείσει τα ψηφιακά καταστήματα των PS3, PSP και PS Vita, καθώς και με την απόσυρση της συλλογής των Super Mario τίτλων από την αγορά. Τώρα, ένας νέος πονοκέφαλος για τους κατόχους PS4 έχει προβληματίσει την κοινότητα, ξεκινώντας πολλές συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, όλα τα PS4 μοντέλα (PS4, PS4 Slim, PS4 Pro) έχουν μια εσωτερική μπαταρία για τη διατήρηση μιας παρασκηνιακής διεργασίας. Αν αυτή η μπαταρία χαλάσει, η κονσόλα δε μπορεί να παίξει κανένα παιχνίδι, ψηφιακό ή retail, εκτός αν είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.


Όλα ξεκίνησαν με το tweet της ομάδας 'Does it Play?' που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για ένα γκρουπ που δοκιμάζει παιχνίδια για να συνεισφέρει στην ιστορική τους διατήρηση και προσβασιμότητα. Σύμφωνα με την ανάρτησή της ομάδας, αν η μπαταρία του PS4 χαλάσει, κάτι που είναι αναπόφευκτο με την πάροδο του χρόνου, όλα τα ψηφιακά παιχνίδια και όλα τα retail παιχνίδια δεν μπορούν να τρέξουν και η κονσόλα επιστρέφει το "error CE 34878-0", εφόσον δεν είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.

Στη συνέχεια, ο γνωστός modder Lance McDonald, ο οποίος έχει προγραμματίσει το ανεπίσημο 60FPS patch του Bloodborne και είχε χακάρει το P.T. του Kojima αποκαλύπτοντας μυστικά του, ήρθε να δώσει και τη δική του επιβεβαίωση. Συγκεκριμένα, ο McDonald ξεκαθάρισε πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας του συστήματος των Trophies. Το PS4 έχει ένα εσωτερικό ρολόι που είναι αόρατο στο χρήστη, το οποίο καθορίζει πότε ξεκλειδώνονται πραγματικά τα trophies, αποτρέποντας τους παίκτες να αλλάζουν μόνοι τους την ώρα και να κερδίζουν trophies που δεν έπρεπε. Δυστυχώς, αν η μπαταρία που κρατά ζωντανό αυτό το ρολόι χαλάσει, όλα τα παιχνίδια που έχει αγοράσει κάποιος γίνονται πρακτικά άχρηστα.

Το θέμα πήρε διαστάσεις στα social media το Μάρτιο και πλέον διάφοροι χρήστες έχουν αρχίσει τα πειράματα. Έτσι, λοιπόν, και ο χρήστης του Twitter, Forest Reviews, αγόρασε μια νέα κονσόλα, την άνοιξε και αφαίρεσε την CMOS μπαταρία. Δυστυχώς, οι αναφορές της ομάδας και του προγραμματιστή επαληθεύτηκαν και από το έμπρακτο πείραμα του Forest. Πράγματι, η κονσόλα του δεν μπορούσε να αναπαράγει κανένα παιχνίδι χωρίς τη μπαταρία. Η μόνη λύση ήταν να είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, κάτι που προσπερνά τον έλεγχο του εσωτερικού ρολογιού.


Πρέπει, λοιπόν, να σας αγχώνει η εσωτερική μπαταρία του PS4 και το ενδεχόμενο να χαλάσει; Στο άμεσο μέλλον όχι. Το πιθανότερο είναι πως θα περάσουν αρκετά ακόμη χρόνια μέχρι να συμβεί κάτι στην μπαταρία της κονσόλας σας και αν έχει ήδη συμβεί αυτό, η μπαταρία μπορεί να αντικατασταθεί από τους πιο θαρραλέους που δε φοβούνται να ανοίξουν το σύστημά τους ή από το ίδιο το service της Sony. Παράλληλα, ακόμη και αν χαλάσει η μπαταρία και δεν αντικατασταθεί, η κονσόλα μπορεί να λειτουργεί κανονικά εφόσον είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.

Το βασικό πρόβλημα επομένως είναι πως όλα τα PS4 κατά κάποιον τρόπο έχουν ημερομηνία λήξης αν δεν είναι συνδεδεμένα στους servers της Sony. Αν για οποιονδήποτε λόγο η εταιρία κλείσει τους servers της μετά από χρόνια, όπως βλέπουμε να συμβαίνει κατά καιρούς με διάφορες παλαιότερες κονσόλες, τότε θα υπάρχει όντως σοβαρό πρόβλημα, κάτι που προβληματίζει συλλέκτες, λάτρεις των retro παιχνιδιών και τη gaming κοινότητα γενικότερα.

Tags: