To PlayStation κλείνει μέρος του ιστορικού Sony Japan Studio με μαζικές απολύσεις

Που έχει συνεισφέρει μεταξύ άλλων στα Blooborne και The Last Guardian
25 Φεβρουαρίου 2021 23:44
To PlayStation κλείνει μέρος του ιστορικού Sony Japan Studio με μαζικές απολύσεις

Πρόσφατα σας είχαμε ενημερώσει πως το SIE Japan Studio έχασε τον ταλαντούχο Ιάπωνα δημιουργό Keiichiro Toyama, ο οποίος ήταν creative director του πρώτου Silent Hill και δημιουργός των Siren και Gravity Rush, ενώ λίγο μετά αποχώρησε και ο Teruyuki Toriyama, παραγωγός των Bloodborne και Demon’s Souls Remake 

Τελικά όλες αυτές οι αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών δεν ήταν τυχαίες. Παρά τις πολλαπλές δηλώσεις του επικεφαλής του PlayStation, Jim Ryan, που είχε βγει δημοσίως να ηρεμήσει τους παίκτες, δηλώνοντας πως η Ιαπωνική αγορά παραμένει πολύ σημαντική για τη Sony, η εταιρία κλείνει μέρος του ιστορικού Sony Japan Studio με μαζικές απωλέσεις

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του VGC, η πλειοψηφία του development προσωπικού του στούντιο απολύθηκε, με τις συμβάσεις τους να λήγουν την 1η Απριλίου. Στο Japan Studio παρέμεινε το προσωπικό που ασχολείται με τη μεταγλώττιση των παιχνιδιών και η ASOBI Team, η ομάδα που ανάπτυξε τα Astro Bot παιχνίδι.

Μέχρι στιγμής η ASOBI Team απαρτίζει από πολύ λίγα άτομα και ορισμένοι developers του Japan Studio θα προστεθούν στο δυναμικό της, ενώ οι πολλοί άλλοι ακολουθήσαν τον Keiichiro Toyama στο νεοσύστατο ανεξάρτητο στούντιό του, ονόματι Bokeh.

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε αν έχει απολυθεί και όλο το προσωπικό που εργάζεται στο External Development τμήμα που αναλάμβανε παιχνίδια όπως το Bloodborne. Βέβαια, στελέχη και του εν λόγω τμήματος έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους στο Twitter, οπότε μάλλον και αυτό το τμήμα επηρεάστηκε ως ένα βαθμό.

Το ρεπορτάζ του VGC επισημαίνει πως ο λόγος για αυτή τη ριζική αποκλιμάκωση της ομάδας έχει να κάνει με την εμπορική επιτυχία των παιχνιδιών της ή καλύτερη με την έλλειψη αυτής. Το Japan Studio ήθελε να αναπτύξει παιχνίδια που απευθύνονται πρωτίστως στο κοινό της Ιαπωνίας, με την ελπίδα πως θα έχουν απήχηση και στη Δύση. Από την άλλη, η διοίκηση του PlayStation φιλοδοξούσε σε τεράστιες επιτυχίες παγκόσμιας κλίμακας, όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια από τις υπόλοιπες ομάδες της.

Σημειώνεται επίσης πως η εξουσία εντός του PlayStation έχει αρχίσει να μεταφέρεται από την Ιαπωνία στην Αμερική, κάτι που ξεκίνησε με τη μετακόμιση στα νέα κεντρικά γραφεία του PlayStation στην Αμερική το 2016.

Για την ιστορία, πρόκειται για την παλιότερη ομάδα ανάπτυξης της Sony που μας έχει χαρίσει τους Astro τίτλους, τα Ape Escape, LocoRoco, Patapon, Knack και Gravity Rush, ενώ έχει συνεισφέρει και σε τίτλους όπως τα The Last Guardian, Bloodborne και Demon's Souls Remake, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με άλλα στούντιο.