Η Warner Bros. κατάφερε να πατεντάρει το Nemesis σύστημα του Shadow of Mordor

Μετά από πολλαπλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια
08 Φεβρουαρίου 2021 13:33
Η Warner Bros. κατάφερε να πατεντάρει το Nemesis σύστημα του Shadow of Mordor

Έπειτα από πολλά χρόνια και αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, η Warner Brothers Interactive Entertainment κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει ως πατέντα το Nemesis σύστημα των Middle-earth: Shadow of Mordor και Middle-earth: Shadow of War.

Αναλυτικότερα, το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών ανάρτησε ένα έγγραφο στις 3 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως η πατέντα θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο μήνα. Η Warner Bros. έχει το δικαίωμα να διατηρήσει την πατέντα μέχρι το 2035, αρκεί να πληρώνει τα απαραίτητα τέλη και πλέον της ανήκουν τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης της εφεύρεσης αυτής.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, συνοπτικά το Nemesis σύστημα αποτελεί μια ιεραρχία από procedurally-generated NPCs, με τους οποίος ο παίκτης μπορεί να αλληλεπιδράσει. Οι πράξεις των παικτών απέναντί στους NPCs καθόριζαν την εξέλιξη της ιεραρχίας και διαμόρφωναν την εμφάνιση και άλλες πτυχές τους. Ο μηχανισμός είναι πιο πολύπλοκος στην πραγματικότητα και η πατέντα καλύπτει και τις Social Conquest μάχες του επόμενου παιχνιδιού για παράδειγμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Warner Bros. προσπαθούσε να κατοχυρώσει την πατέντα από το 2015 και χρειάστηκε να την τροποποιήσει αρκετές φορές μέχρι να γίνει δεκτή. Πλέον αν ένα παιχνίδι θέλει να εφαρμόσει κάποια εκδοχή τους συστήματος, με κάποιο από τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στην πατέντα, θα πρέπει να εξασφαλίσει άδεια από την Warner Bros. Δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς επιπτώσεις θα έχει αυτό, αλλά πιθανότατα συστήματα όπως το Mercenaries του Assassin’s Creed Odyssey θα μπορούν να δημιουργηθούν και σε μελλοντικά παιχνίδια, αρκεί να μην αντιγράφουν πιστά το Nemesis σύστημα του Shadow of Mordor.

Βέβαια, η κίνηση της Warner Bros. δεν πέρασε απαραίτητη από την game development κοινότητα, με πολλούς γνωστούς δημιουργούς να εκφράζουν σοβαρούς προβληματισμούς.