Ένα πολυπόθητο χαρακτηριστικό θα έρθει τελικά με update στο PS5

Επίσημη ενημέρωση από την Sony
21 Νοεμβρίου 2020 10:52
Ένα πολυπόθητο χαρακτηριστικό θα έρθει τελικά με update στο PS5

Παρόλο που το PlayStation 5 έρχεται με HDMI 2.1 θύρα, όπως ανακάλυψαν και οι εμπειρογνώμονες του Digital Foundry και του HDTVTest, η υλοποίηση της Sony δεν υιοθετεί όλα τα χαρακτηριστικά του νέου στάνταρ. Αναλυτικότερα, το bandwidth της θύρας έχει όριο τα 32Gbps σε αντίθεση με τα 40Gbps του Series X, κάτι που περιορίζει την απεικόνιση των χρωμάτων σε ορισμένες συνθήκες.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι η απουσία του VRR. Πρακτικά το Variable Refresh Rate είναι μια τεχνολογία αντίστοιχη των FreeSync και GSYNC που με πολύ απλά λόγια επιτρέπει τον καλύτερο συγχρονισμό της οθόνης με την κονσόλα στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πτώσεις στο framerate να μην είναι τόσο ορατές και το tearing να εξαφανίζεται εξ ολοκλήρου.

Και εδώ έρχονται τα καλά νέα. Η Sony φαίνεται πως έχει λάβει υπόψη το feedback των παικτών και έτσι ενημέρωσε την επίσημη σελίδα της με μια νέα σχετική ενημέρωση. Συγκεκριμένα, στο FAQ τμήμα πλέον υπάρχει η εξής ανακοίνωση:

Υποστηρίζει VRR το PS5;

Το hardware του PS5 υποστηρίζει Variable Refresh Rate (VRR) μέσω του HDMI 2.1. Έπειτα από ένα μελλοντικό system software update, οι κάτοχοι PS5 θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το VRR χαρακτηριστικό των συμβατών τηλεοράσεων, όταν παίζουν παιχνίδια που υποστηρίζουν VRR.

Για την ιστορία, το Xbox Series X ενσωματώνει από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του το εν λόγω χαρακτηριστικό, καθώς και το Auto Low Latency Mode που επίσης απουσιάζει από την κονσόλα της Sony.