Hideo Kojima: “Δεν είμαι προφήτης”

Ο Ιάπωνας δημιουργός εξηγεί τον τρόπο σκέψης του
02 Αυγούστου 2020 14:16
Hideo Kojima: “Δεν είμαι προφήτης”

Το Death Stranding θεωρείται από πολλούς παίκτες προφητικό, αφού από το 2016 που το είδαμε για πρώτη φορά προβάλει έναν κόσμο που παραδόξως μοιάζει πολύ με τη σημερινή κοινωνία που έχει επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τα παιχνίδια της σειράς Metal Gear Solid και ειδικότερα με το δεύτερο που πριν την ευρεία διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για μια εποχή fake news.

Απαντώντας, λοιπόν, σε μια σχετική ερώτηση μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, ο Hideo Kojima δήλωσε εμφατικά πως δεν είναι προφήτης. Αντιθέτως, ο Ιάπωνας δημιουργός εξήγησε τον τρόπο σκέψης του και τη μεθοδολογία που ακολουθεί για να δομήσει τα σενάριά του. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη σχετική δημοσίευση, καθώς και μια μετάφραση των δηλώσεών του.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hideo Kojima (@hideo_kojima) on Jul 31, 2020 at 7:03am PDT

Έχει ειπωθεί ότι το Death stranding σχεδόν προέβλεψε την τρέχουσα εποχή του ατομικισμού και της αποσύνδεσης που απορρέουν από την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού (δηλαδή την κοινωνική αποστασιοποίηση και το γεγονός πως δεν μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα). Μπορεί να μην έκανες μια τέτοια πρόβλεψη κατά τη δημιουργία του, αλλά ένα παρόμοιο πράγμα συνέβη και με το "MGS2", με τους κινδύνους μιας κοινωνίας συνδεδεμένης στο διαδίκτυο που βασίζεται στα fake news. Επιπλέον, όλα αυτά είχαν προβλεφτεί πριν τα social media γίνουν δημοφιλή. Πώς κατάφερες να βρεις έναν τέτοιο τρόπο να προβλέπεις τις επερχόμενες τάσεις και τις εποχές του κόσμου;

Νομίζω ότι όλοι μπορούν να προβλέψουν εύκολα τι θα συμβεί αύριο, ή μεθαύριο, διότι είναι η άμεση συνέχεια του σήμερα. Αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με 5 ή 10 χρόνια από τώρα, γίνεται σαφώς πιο δύσκολο. Στην περίπτωσή μου, προσπαθώ πάντα να συμβαδίζω με τις τελευταίες ανακαλύψεις και αναφορές της επιστημονικής κοινότητας, τις κοινωνικές ειδήσεις, τις κοινωνικές δομές ή την καθημερινή ζωή, και αναζητώ "σημάδια" που μου λένε πώς ο κόσμος θα αλλάξει αύριο, ειδικά η τεχνολογία αιχμής ή η ιατρική, η εξερεύνηση του διαστήματος, η ρομποτική, και η AI. Οι περισσότερες έρευνες μπορεί να μην είναι γνωστές στο κοινό, αλλά είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη από ό, τι νομίζουμε. Ακόμη και αν ορισμένες μελέτες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, υπάρχει πολλή έρευνα που έχει ήδη μια ισχυρή κατανόηση για τις απαραίτητες έννοιες. Προηγουμένως, είχα λάβει πρόσκληση να επισκεφθώ το ερευνητικό εργαστήριο μιας συγκεκριμένης εταιρείας, και ένιωσα σα να ήμουν σε έναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας. Πολλά «σημάδια» του μέλλοντος μπορούν να βρεθούν παγκοσμίως, εάν ψάξετε λεπτομερώς. Χρησιμοποιώ αυτά τα "σημάδια" ως βάση και τους δίνω μια κίνηση, μια ώθηση. Για αυτό, χρειάζεσαι τη φαντασία ενός συγγραφέα.

Αν μια συγκεκριμένη εφεύρεση ή καινοτομία πραγματοποιούταν, πώς θα επηρέαζε την καθημερινή μας ζωή; Έτσι, κάνεις προβλέψεις από τα «σημάδια» και δημιουργείς μυθοπλασία. Ο συγγραφέας Michael Crichton διάβασε την είδηση ενός δορυφόρου που έπεσε και στη συνέχεια αυτό διέγειρε τη φαντασία του για να γράψει το "The Andromeda Strain". O Sakyo Komatsu έμαθε για τη μηχανική της συναγωγής του μανδύα της Γης και στη συνέχεια διατύπωσε τη θεωρία και τους αριθμούς του και δημοσίευσε το "Japan Sinks". Αυτά τα «σημάδια» του μέλλοντος παραμονεύουν στα κινήματα και τις τάσεις του κόσμου -- στην τεχνολογία, στις ανακαλύψεις, στην πολιτική. Πράγματα όπως η γονιδιακή θεραπεία, οι εταιρείες μισθοφόρων ή τα μη-επανδρωμένα όπλα (drones), οι εξωσκελετοί, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, η αντιγηραντική τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, ο κατακερματισμός του κόσμου. Όταν αυτοί οι οιωνοί συναντούν την καθημερινή μας ζωή, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Για παράδειγμα, το 5G λειτουργεί ήδη σε ορισμένα σημεία, αν και δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένο. Κάποια μέρα, θα προχωρήσουμε στο 6G και το 7G. Ή μια άλλη νέα τεχνολογία θα μπορούσε να το αντικαταστήσει. Όταν συμβεί αυτό, πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής μας; Πώς θα επηρεάσει τα σχολεία; Τις εταιρείες; Τα σπίτια; Τα πεδία μάχης; Ποια προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα; Τα αρχικά ‘SF’ δεν είναι μόνο μια συντομογραφία για το "Science Fiction", αλλά και το "Speculative Fiction".

Αυτή είναι η βάση που χρησιμοποιώ για να διαμορφώσω τα σενάριά μου. Δεν είναι κάτι δύσκολο. Στην περίπτωσή μου, δεν είναι πρόβλεψη, απλά μια φαντασίωση που βασίζεται στην επιστήμη και την εικασία. Και όπως αποδεικνύεται, απλά είχα καλές πιθανότητες να το κάνω αυτό σωστά.

Απλά κάνω εικασίες, αναμένοντας το μέλλον της ψυχαγωγίας. Δεν είμαι προφήτης.


Ποια είναι η γνώμη σας για τις δηλώσεις του Kojima; Περιμένουμε τα σχόλιά σας.