Πασίγνωστος αναλυτής προβλέπει τις τιμές των PS5 και Xbox Series X

Και μάλλον δεν είναι αυτό που περιμένατε…
12 Μαΐου 2020 14:22
Πασίγνωστος αναλυτής προβλέπει τις τιμές των PS5 και Xbox Series X

Η Sony μέχρι στιγμής έχει αποκαλύψει τις τεχνικές προδιαγραφές του PlayStation 5, το Dualsense χειριστήριο και μερικές ακόμη λεπτομέρειες για την επόμενης γενιάς κονσόλα της. Η Microsoft από την άλλη είναι πιο ανοιχτή και πρόσφατα έδειξε και μερικά από τα παιχνίδια του Xbox Series X. Αυτό που δε γνωρίζουμε ωστόσο είναι οι τιμές των δύο κονσολών.

Σύμφωνα με τον πασίγνωστο αναλυτή της gaming βιομηχανίας, Michael Pachter, ο οποίος εργάζεται για την Wedbush Securities, αυτό δεν είναι τυχαίο. Όπως επισημαίνει, η μία εταιρία περιμένει την άλλη. Ειδικότερα η Microsoft -παρά την πιο ανοιχτή της προσέγγιση- πιστεύει πως δε θα αποκαλύψει την τιμή του Xbox Series X πριν τη Sony. Συγκεκριμένα, ο Pachter τόνισε ότι με όσα έχει ακούσει μέχρι στιγμής βλέπει την τιμή του PS5 να διαμορφώνεται στα $500. Στη συνέχεια πρόσθεσε οτί η οικονομική ευελιξία της Microsoft θα της δώσει τη δυνατότητα να κοστολογήσει το Xbox Series X στα $400.

Η συγκεκριμένη συζήτηση έγινε στο πλαίσιο ενός πάνελ που διοργάνωσε ο Geoff Keighley μετά το πρόσφατο Inside Xbox σόου, προσκαλώντας και τον Peter Moore (πρώην επικεφαλής της SEGA of America και του Xbox τμήματος για τα πρώτα χρόνια του Xbox 360). Στο πλαίσιο αυτό, ο Pachter δήλωσε:

Η Microsoft είναι έξυπνη που περιμένει τη Sony να κάνει την κίνησή της. Απ’ ότι έχω δει η Sony θα χρειαστεί να κοστολογήσει στα $500 το PlayStation 5 και η Microsoft έχει «βαθιές τσέπες». Αν θέλουν να ρίξουν την τιμή κατά $100, να είναι φθηνότεροι και να υποτιμήσουν τις πρώτες 10 εκατομμύρια κονσόλες, θα το κάνουν. Οπότε πιστεύω ότι περιμένουν τη Sony να κάνει πρώτη την κίνησή της και μετά θα αποκαλύψουν την τιμή και την ημερομηνία κυκλοφορίας. Θα έρθει την εορταστική περίοδο, πιθανότατα το Νοέμβριο και πιθανότατα με τιμή στα $400. Οι fans θα πάρουν πολλά για τα 400 τους δολάρια.

Στη συνέχεια ο Peter Moore συμφώνησε και αυτός, προσθέτοντας:

Συμφωνώ. Αυτή τη στιγμή οι δύο εταιρίες υπολογίζουν πόσα μπορούν να χάσουν τους πρώτους είκοσι μήνες, πόσο θα είναι το software attach rate για το hardware, πόσα θα είναι τα έσοδα που μπορούν να βγάλουν από τις υπηρεσίες και τι μπορούν να κάνουν στα πρώτα χρόνια για να φτάσουν τα δέκα εκατομμύρια. Αυτός που φτάνει πρώτος στα δέκα εκατομμύρια πάντα κερδίζει, να το θυμάστε αυτό.  Κάθε εταιρία κοιτάζει τα πράγματα από τη δική της προοπτική. Ο Michael έχει δίκιο, αυτή τη στιγμή η Microsoft, η τιμή της μετοχής της, η κεφαλαιοποίηση αγοράς, όλα πάνε «πετώντας» για αυτούς.

Αν ο Satya πει ότι αυτή είναι η ευκαιρία μας, ειδικά με μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Sony, όπως έγινε με το Xbox 360…και πει, λοιπόν, ας το κυκλοφορήσουμε, ας έχουμε σωστή τιμή, ας έχουμε σωστό περιεχόμενο, ας συνεχίζουμε να χτίζουμε το Xbox Live και ας εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια αυτή κρίση που βιώνουμε, γιατί δεν υπήρχε ποτέ τόσο ενδιαφέρον για αυτές τις online εμπειρίες στην ιστορία της βιομηχανίας. Ας προκαλέσουμε τη Sony να κυκλοφορήσει στα $500 και ας τους προκαλέσουμε να μην έχουν το ίδιο online πακέτο υπηρεσιών, κάτι που παλιότερα όντως δεν είχαν, αλλά τα τελευταία χρόνια το PlayStation Network έχει φτάσει σε αντίστοιχο επίπεδο. Αν ήμουν αυτή τη στιγμή στην παλιά μου δουλειά -που ούτε ο Θεός ξέρει πόσα χρόνια πριν ήταν- αυτό ακριβώς θα σκεφτόμουν τώρα.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα των δηλώσεων μέσα από τον player που ακολουθεί, πηγαίνοντας στο λεπτό 10:25.

Σίγουρα οι προβλέψεις του Pachter είναι κάπως διαφορετικές από αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι καταναλωτές και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν όντως η Microsoft είναι διατεθειμένη να χάνει χρήματα από κάθε κονσόλα που πουλά, με στόχο να την κοστολογήσει φτηνότερα από τον ανταγωνισμό. Αυτό που έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις αυτές είναι το λεγόμενο ‘Lockhart’. Η ομάδα του Xbox ακούγεται πως ετοιμάζει και ένα φθηνότερο ‘Xbox Series S’ ώστε να έχει στην αγορά και την πιο ισχυρή και την πιο οικονομική πρόταση. Αν το ίδιο το Xbox Series X είναι φθηνότερο από το PS5, μια τέτοια κονσόλα δεν θα είχε νόημα. Βέβαια, το φημολογούμενο ‘Xbox Series S’ δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη επίσημα, αφού η Microsoft όντως φαίνεται πως πλέον περιμένει η Sony να σπάσει τη σιωπή της, για να αποκαλύψει μετά τα επόμενα βήματά της.

Όπως όλα δείχνουν δε θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ ακόμη, αφού αν ισχύουν οι πρόσφατες φήμες, η Sony ετοιμάζεται για ένα μεγάλο event στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.