Ερευνητές κάνουν χρήση ενός βιντεοπαιχνιδιού για τη καταπολέμηση του κορωνοϊού

Καλώντας τους παίκτες να σχεδιάζουν πρωτεΐνες
04 Μαρτίου 2020 14:43
Ερευνητές κάνουν χρήση ενός βιντεοπαιχνιδιού για τη καταπολέμηση του κορωνοϊού

Όπως είναι γνωστό, το ξέσπασμα του κορωνοϊού που έλαβε αρχικά μέρος στην Κίνα κι επεκτάθηκε στον υπόλοιπο κόσμο, κυριαρχεί στις επικεφαλίδες των πρόσφατων ειδήσεων, με τις κυβερνήσεις ανά χώρα να αναρτούν πληροφορίες σχετικά με τις προφύλαξη των πολιτών, συστήνοντας ψυχραιμία. Το ξέσπασμα μοιραία έχει επηρεάσει και την gaming βιομηχανία, με ειδήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή μείωση στη παραγωγή των νέων κονσόλων που αναμένονται την εορταστική περίοδο, μιας και παράγονται στην χώρα που έλαβε μέρος το ξέσπασμα, αλλά και στην αναβολή ή ακόμα και ακύρωση μεγάλων εκθέσεων όπως η GDC και η I/O της Google. Οι προετοιμασίες ωστόσο για την φετινή Ε3 συνεχίζουν ολοταχώς, παρά τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό.

Ανάμεσα σε όλη αυτή την καταστροφολογία που ομολογουμένως υπάρχει διάχυτη στο διαδίκτυο, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ήρθε στην επιφάνεια, με μια ομάδα ερευνητών να επισημαίνει πως ένα βιντεοπαιχνίδι μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης σχετικά με την εξάπλωση του COVID-19.

Ο λόγος γίνεται για το δωρεάν puzzle game Foldit, το οποίο ανέπτυξε το University of Washington και πρωτοκυκλοφόρησε το 2008. Στο παιχνίδι οι παίκτες προσπαθούν να δημιουργήσουν τις δομές πρωτεϊνών όσο το δυνατών καλύτερα, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που έκανε το Folding@home του PlayStation 3 που είχε αναπτύξει το Stanford University. Η διαφορά τους βέβαια είναι πως στο τελευταίο απαιτούνταν μόνο η υπολογιστική δύναμη του επεξεργαστή της κονσόλας για να κάνει τις δοκιμές. Στο νέο Foldit οι δημιουργοί βρήκαν έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να μοιραστεί ο φόρτος εργασίας με περισσότερους από 200 χιλιάδες ανθρώπους, καθώς πιστεύουν ότι η βάση των παικτών είναι ίση (ή συχνά καλύτερη) από έναν υπολογιστή.

Το νέο update πρόσθεσε στο Foldit ένα νέο puzzle, το οποίο καλεί τους παίκτες να σχεδιάσουν μια αντιική πρωτεΐνη κατά του κορωνοϊού, που θα εμποδίζει την αλληλεπίδραση με τα ανθρώπινα κύτταρα. Όπως αναφέρει η περιγραφή του παιχνιδιού ο κορωνοϊός εμφανίζει μια πρωτεΐνη «ακίδα» στην επιφάνειά του, η οποία δεσμεύεται άρρητα με μια πρωτεΐνη-υποδοχέα που βρίσκεται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Μόλις η «ακίδα» αυτή του ιού δεσμευτεί με τον ανθρώπινο υποδοχέα, μολύνει το ανθρώπινο κύτταρο και το αντιγράφει. Τις τελευταίες εβδομάδες οι ερευνητές έχουν κατασταλάξει στον τρόπο με τον οποίο η δομή της «ακίδας» του κοροναϊού δεσμεύεται με τους ανθρώπινους υποδοχείς. Αν όπως λένε μπορούμε να σχεδιάσουμε μια άλλη πρωτεΐνη που δεσμεύει αυτή την πρωτεΐνη του κοροναϊού, τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει την αλληλεπίδραση με τα ανθρώπινα κύτταρα και να σταματήσει τη μόλυνση!

Όπως επιβεβαίωσε το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι πιο ελπιδοφόρες ιδέες θα δοκιμαστούν και ενδεχομένως θα κατασκευαστούν και από το πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Σχεδιασμού Πρωτεϊνών στο Σιάτλ. Ο επιστήμονας του project, Brian Koepnick, δήλωσε πάνω σε αυτό:

Θέλουμε να δώσουμε στους παίκτες του Foldit την ευκαιρία να σχεδιάσουν πρωτεΐνες που θα αποτρέψουν την μόλυνση, Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι όπως όλες οι έρευνες που κάνουμε, οι εργαστηριακές δοκιμές απαιτούν χρόνο μέχρι να φέρουν ασφαλή αποτελέσματα.

Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να συνεισφέρουν μπορούν να επισκεφτούν την σελίδα του project εδώ.