Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι δεν υφίσταται ψυχική διαταραχή εξαιτίας των βιντεοπαιχνιδιών

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας
23 Οκτωβρίου 2019 17:45
Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι δεν υφίσταται ψυχική διαταραχή εξαιτίας των βιντεοπαιχνιδιών

Πρόσφατα τα βιντεοπαιχνίδια εντάχθηκαν στη λίστα της διεθνούς ταξινόμησης ασθενειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς κατέληξαν ότι συνδέονται με ψυχικές διαταραχές, το λεγόμενο «gaming disorder». Ωστόσο, μια νέα μελέτη έρχεται στο φως για να το ανατρέψει όλο αυτό, λέγοντας ότι ενδέχεται να μην είναι έτσι τα πράγματα, μιας και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τα συνδέει με ψυχικές ασθένειες.

Η μελέτη έρχεται από το Oxford Internet Institute και συνάχθηκε έχοντας ως δείγμα 1004 παιδιά ηλικίας 14-15 ετών, γύρω από την Μεγάλη Βρετανία. Τα παιδιά και οι φροντιστές τους απάντησαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις gaming συνήθειές τους, καθώς και τον τρόπο που λειτουργούν στην καθημερινή τους ζωή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης ο Dr. Andrew Przybylski είπε:

Οι έρευνές μας δεν παρείχαν στοιχεία που να υποδεικνύουν ανθυγιεινή σχέση των παιδιών με τα βιντεοπαιχνίδια. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά συναισθηματικά προβλήματα, ούτε θέματα συμπεριφοράς. Αντ’ αυτού οι όποιες διακυμάνσεις στην ψυχολογία των νέων που έτυχε να ασχολούνται με βιντεοπαιχνίδια, είναι πολύ πιθανότερο να συνδέονται με το κατά πόσο τηρούνται οι βασικές ψυχολογικές ανάγκες των εφήβων για ικανότητα, αυτονομία και κοινωνική ένταξη ή αν αντιμετωπίζουν ήδη ευρύτερα λειτουργικά ζητήματα.

Συμπληρώνοντας, η καθηγήτρια ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Cardiff, Dr. Netta Weinstein, μιλώντας για την εμμονή είπε:

Παροτρύνουμε τους επαγγελματίες του τομέα της ψυχικής υγείας  να εξετάσουν προσεκτικότερα τους υποκείμενους παράγοντες στο περιβάλλον των παιδιών, όπως τους εκνευρισμούς, τις απογοητεύσεις και τον τρόπο με τον οποίο βρίσκουν ευχαρίστηση. Έτσι θα είναι σε θέση να καταλάβουν καλύτερα γιατί μια μειοψηφία gamers έχει τάση να χάνεται και να αποκόπτεται μέσα από έναν ψηφιακό κόσμο.