Γιατί οι gamers είναι έξαλλοι με την Blizzard – Ο ρόλος της Κίνας και οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Όλο το παρασκήνιο και τα γεγονότα
12 Οκτωβρίου 2019 14:40
Γιατί οι gamers είναι έξαλλοι με την Blizzard – Ο ρόλος της Κίνας και οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η gaming κοινότητα έχει στο στόχαστρο την Blizzard, εξαιτίας του “Blitzchung περιστατικού”. Συνοπτικά, ένας επαγγελματίας παίκτης προέβη σε δηλώσεις υπέρ τον διαδηλώσεων του Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια ένας live stream επίσημου τουρνουά. Η Blizzard τον τιμώρησε και ο βασικός παράγοντας της κατακραυγής είναι πως η Blizzard προσπάθησε να φιμώσει την ελευθερία λόγου για να μην χάσει την υποστήριξη των Κινέζων παικτών.

Τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ:

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ αφορούν το κίνημα Anti-Extradition Law Amendment Bill (ELAB) και ξεκίνησαν με τον στόχο να εναντιωθούν στο νομοσχέδιο τροποποίησης που πρότεινε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Εάν τεθεί σε ισχύ, το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στις τοπικές αρχές να κρατούν και να εκδίδουν εγκληματίες που αναζητούνται σε περιοχές με τις οποίες το Χονγκ Κονγκ δεν έχει επί του παρόντος συμφωνίες έκδοσης, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής Κίνας. Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι το νομοσχέδιο θα υποβάλλει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Χονγκ Κονγκ στην δικαιοδοσία της Κίνας, υπονομεύοντας την αυτονομία της περιοχής και τις πολιτικές της ελευθερίες.

Η Blizzard τώρα προέβη σε επίσημες δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


Ο επαγγελματίας παίκτης Ng "Blitzchung" Wai Chung.

Το ιστορικό των γεγονότων:

Στις 6 Οκτωβρίου η Activision Blizzard ανακοίνωσε πως έκανε ban τον επαγγελματία Hearthstone παίκτη Ng "Blitzchung" Wai Chung από το τουρνουά Hearthstone Grandmasters που λαμβάνει χώρα μια φορά το χρόνο. Η απόφαση αυτή οφείλεται στις δηλώσεις του Blitzchung, ο οποίος υποστήριξε τις δημοκρατικές διαδηλώσεις του Hong Kong σε μια συνέντευξη μετά τον αγώνα του. Η Blizzard μηδένισε όλα τα χρήματα που κέρδισε ο Blitzchung κατά τη διάρκεια του τουρνουά και του απαγόρευσε να παίζει σε ανταγωνιστικό επίπεδο για τον επόμενο χρόνο. Η κίνηση αυτή της εταιρίας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, ειδικά από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, αλλά και από πολλούς παίκτες σε Αμερική και Ευρώπη.

Μετά από αυτό ακολούθησαν πολλά γεγονότα, όποτε ας δούμε συνοπτικά το χρονοδιάγραμμα:

6 Οκτωβρίου

  • Ο Blitzchung ζητά την απελευθέρωση του Χονγκ Κονγκ, έπειτα από την παρότρυνση δύο παρουσιαστών (casters) να πει «τις οχτώ λέξεις».
  • Η Blizzard σταμάτησε τη μετάδοση με διαφημίσεις μετά τις δηλώσεις του Blitzchung.

7 Οκτωβρίου

  • Η Blizzard αφαιρεί τον Blitzchung από το τουρνουά Hearthstone Grandmasters, επικαλούμενη παραβίαση του κανονισμού 6.1 των Hearthstone Grandmasters Official Competion Rules. Η εταιρία μείωσε τα κέρδη του Blitzchung σε 0 δολάρια.
  • Η Blizzard τερμάτισε τα συμβόλαια των δύο casters που ζήτησαν από τον Blitzchung να εκφράσει την υποστήριξή του για το Χονγκ Κονγκ.
  • Η Blizzard απενεργοποίησε τα σχόλια στην ανάρτηση σχετικά με την απόφασή της για το περιστατικό του Blitzchung.

8 Οκτωβρίου

  • Η Blizzard Κίνας υποστήριξε τον ban του Blitzchung, δηλώνοντας πως πάντα “θα προστατεύουν την υπερηφάνεια της χώρας τους”.
  • Κατά τη διάρκεια του τουρνουά Collegiate Hearthstone Championship, το American University είχε ορθομένη πινακίδα που έγραφε “Ελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ, Μποϊκοτάζ στη Blizzard”.
  • Ο Mark Kern, πρώην υπεύθυνος της ομάδας ανάπτυξης World of Warcraft, ανακοίνωσε πως υποστηρίζει το Χονγκ Κονγκ και είναι υπέρ του μποϊκοτάζ στη Blizzard.

9 Οκτωβρίου

  • Οι υπάλληλοι της Blizzard προγραμματίζουν αποχή.
  • Ο Brian Kibler αποσύρεται από σχολιαστής του Hearthstone, εκφράζει δημοσίως πως είναι δεν συμφωνεί με τον τρόπο που χειρίστηκε το πρόβλημα η Blizzard.

11 Οκτωβρίου

  • Η Blizzard κάνει επίσημες δηλώσεις, μειώνει το χρόνο του ban του Blitzchung και επαναφέρει τα χρήματα που κέρδισε.

Υπάλληλοι της Blizzard διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία της.
Υπάλληλοι της Blizzard διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία της.

Η απάντηση της Blizzard:

Έπειτα από τις απειλές για μποϊκοτάζ, τα χιλιάδες μηνύματα σε forums και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με όλα όσα έφεραν οι τεράστιες διαστάσεις που πήρε το θέμα, η Blizzard προέβει πριν μερικές ώρες σε δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, παρακάτω μπορείτε να βρείτε το μήνυμα του προέδρου της Blizzard Entertainment, J. Allen Brack.

Κοινότητα της Blizzard,

Θέλω μερικά λεπτά για να σας μιλήσω σχετικά με το τουρνουά Grandmasters Hearthstone που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα, αποφασίσαμε να λάβουμε δράση εναντίον ενός παίκτη που ονομάζεται blitzchung και δύο shoutcasters, αφού ο παίκτης μοιράστηκε τις απόψεις του για το τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ στο επίσημο κανάλι μετάδοσής μας.

Στην Blizzard, το όραμά μας είναι "να φέρνουμε τον κόσμο κοντά μέσα από επική ψυχαγωγία". Έχουμε βασικές αξίες που ισχύουν εδώ: Να σκεφτόμαστε παγκόσμια. Να ηγούμαστε υπεύθυνα. Το πιο σημαντικό, Κάθε φωνή μετράει, ενθαρρύνοντας του πάντες να μοιράζονται την άποψή τους. Οι ενέργειες που πραγματοποιήσαμε το Σαββατοκύριακο έχουν κάνει τους ανθρώπους να αμφισβητούν αν εξακολουθούμε να είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτές τις αξίες. Είμαστε απολύτως και θα το εξηγήσω.

Τα esports προγράμματά μας είναι μια έκφραση του οράματός μας και των αξιών μας. Τα Esports υπάρχουν για να δημιουργούν ευκαιρίες για τους παίκτες σε όλο τον κόσμο, από διαφορετικούς πολιτισμούς και από διαφορετικό υπόβαθρο, να συναντηθούν για να αναμετρηθούν και να μοιραστούν το πάθος τους για τα παιχνίδια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να προστατεύουμε αυτά τα κανάλια και τον σκοπό που εξυπηρετούν: να φέρνουμε τον κόσμο κοντά μέσα από επική ψυχαγωγία, να τιμούμε τους παίκτες μας και να χτίζουμε ποικίλες και φιλόξενες κοινότητες.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ισχύουν αυτές οι αξίες στην στο συγκεκριμένο περιστατικό:

Πρώτα απ 'όλα, η επίσημη μετάδοση του esports τουρνουά χρησιμοποιήθηκε ως πλατφόρμα για τον νικητή του event, ώστε να μοιραστεί τις απόψεις του με τον κόσμο.

Παίρνουμε συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες που βρίσκονται στην κορυφή «της τέχνης τους» για να μοιραστούν μαζί μας το πώς νιώθουν. Θέλουμε να βιώσουμε τη στιγμή μαζί τους. Ο ενθουσιασμός τους είναι ένας ισχυρός τρόπος που μας φέρνει πιο κοντά τον έναν στον άλλο.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο blitzchung χρησιμοποίησε τη δική του συνέντευξη για να κάνει μια δήλωση σχετικά με την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ - παραβιάζοντας τους κανόνες που γνώριζε. Γι 'αυτό αναλάβαμε δράση.

Κάθε Φωνή Μετρά, και ενθαρρύνουμε ένθερμα όλους στην κοινότητά μας να μοιράζονται τις απόψεις τους στα πολλά μέρη που είναι διαθέσιμα για να εκφραστούν. Ωστόσο, η επίσημη μετάδοση πρέπει να αφορά το τουρνουά και να είναι ένα μέρος όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Προς στήριξη αυτού, θέλουμε να διατηρήσουμε τα επίσημα κανάλια μας επικεντρωμένα στο παιχνίδι.

Δεύτερον, ποιος είναι ο ρόλος των shoutcasters σε αυτές τις εκπομπές;

Προσλαμβάνουμε shoutcasters για να ενισχύουν τον ενθουσιασμό του παιχνιδιού. Βελτιώνουν την παρακολούθηση και βοηθούν την εμπειρία όσων βλέπουν τα esports να είναι επικεντρωμένοι στο τουρνουά και στους καταπληκτικούς μας παίκτες.

Τρίτον, οι ενέργειές μας βασίστηκαν στο περιεχόμενο του μηνύματος;

Μέρος του «Να σκεφτόμαστε παγκόσμια. Να ηγούμαστε υπεύθυνα. Κάθε φωνή μετράει» αναγνωρίζει ότι έχουμε παίκτες και οπαδούς σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους παίκτες να συνδεθούν με κοινά σημεία, όπως το πάθος τους για τα παιχνίδια μας και να δημιουργήσουν μια αίσθηση κοινής κοινότητας.

Οι συγκεκριμένες απόψεις που εκφράστηκαν από τον blitzchung ΔΕΝ ήταν παράγοντας στην απόφαση που πήραμε. Θέλω να είμαι σαφής: οι σχέσεις μας με την Κίνα δεν επηρέασαν την απόφασή μας.

Έχουμε αυτούς τους κανόνες για να μένουμε επικεντρωμένοι στο παιχνίδι και στο τουρνουά, προς όφελος ενός παγκόσμιου ακροατηρίου και αυτός ήταν ο μόνος παράγοντας στις ενέργειες που κάναμε.

Στην περίπτωση που ήταν η αντίθετη άποψη και διατυπωνόταν με τον ίδιο εσκεμμένο τρόπο, θα αισθανόμασταν και θα ενεργούσαμε με τον ίδιο τρόπο.

Εντάξει, τι θα μπορούσε να κάνει η Blizzard καλύτερα και τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί παίκτες, casters, οπαδοί των esports και εργαζόμενοί μας εξέφρασαν ανησυχίες για το πώς καθορίσαμε τις κυρώσεις. Είχαμε την ευκαιρία να σταματήσουμε, να ακούσουμε την κοινότητά μας και να σκεφτούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα. Εκ των υστέρων, οι ενέργειες που ακολουθήσαμε δεν ήταν επαρκής και αντιδράσαμε πολύ γρήγορα.

Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον για όλους τους παίκτες μας και ότι οι κανόνες και οι διαδικασίες μας είναι σαφείς. Όλα αυτά αφορούν μια ακόμη σημαντική αρχή της Blizzard: Παίζουμε όμορφα, παίζουμε δίκαια.

Στο ίδιο το τουρνουά ο blitzchung * έπαιξε * δίκαια. Τώρα πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πάρει το βραβείο του. Καταλαβαίνουμε ότι για μερικούς το θέμα δεν αφορά το βραβείο, και ίσως για άλλους είναι ασεβές μόνο και μόνο που το συζητάμε. Αυτή δεν είναι η πρόθεσή μας.

Αλλά το να παίζεις δίκαια περιλαμβάνει επίσης την κατάλληλη συμπεριφορά πριν και μετά τον αγώνα, ειδικά όταν ένας παίκτης δέχεται αναγνώριση για τη νίκη του σε ζωντανή μετάδοση. Όταν σκεφτόμαστε το ban, έξι μήνες για τον blitzchung είναι πιο ενδεδειγμένοι. Μετά από αυτό το διάστημα μπορεί να ανταγωνιστεί ξανά στο Hearthstone, αν το επιλέξει. Υπάρχει συνέπεια του να απομακρυνθεί η συζήτηση από το σκοπό του event και να διαταραχθεί η μετάδοση.

Όσον αφορά τους casters, θυμηθείτε ότι σκοπός τους είναι να κρατήσουν τη συζήτηση επικεντρωμένη στο τουρνουά. Αυτό δεν συνέβη εδώ και θέτουμε την αναστολή τους σε έξι μήνες.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε κανόνες στα τουρνουά μας για να διασφαλίσουμε ότι οι επίσημες μεταδόσεις μας θα παραμείνουν επικεντρωμένες στο παιχνίδι και δεν αποτελούν πλατφόρμα για διαχωριστικές κοινωνικές ή πολιτικές απόψεις.

Ένας από τους στόχους μας στη Blizzard είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε παίκτης, παντού στον κόσμο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του απόψεις, τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, τη φυλή, το φύλο ή οποιοδήποτε άλλο παράγοντα, αισθάνεται πάντα ασφαλής και ευπρόσδεκτος να ανταγωνίζεται και να παίζει τα παιχνίδια μας.

Στη Blizzard ακούμε πάντα και βρίσκουμε τρόπους να βελτιωθούμε - είναι μέρος της κουλτούρας μας. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας, καθώς συνεχίζουμε να μαθαίνουμε.