Google Stadia: “Σε ένα-δύο χρόνια θα είναι γρηγορότερο και με λιγότερο lag από τις κονσόλες”

Ανεξάρτητα του πόσο δυνατό θα είναι το τοπικό hardware
11 Οκτωβρίου 2019 13:03
Google Stadia: “Σε ένα-δύο χρόνια θα είναι γρηγορότερο και με λιγότερο lag από τις κονσόλες”

Μιλώντας στο τεύχος 338 του EDGE, ο streaming engineer της Google, Alex Wiltshire, ισχυρίστηκε πως η εταιρία θα κατακτήσει το θρόνο του gaming με το Stadia, όσον αφορά την απόδοση, χάρη σε μια σειρά από νέες τεχνολογίες που ετοιμάζει. Συγκεκριμένα, ο Wiltshire τόνισε:

Εν τέλει, πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο ή δύο θα έχουμε παιχνίδια στο cloud που θα τρέχουν γρηγορότερα και με ταχύτερη απόκριση σε σύγκριση με αυτά που θα μπορείτε να παίξετε σε τοπικό επίπεδο, ανεξαρτήτως του πόσο δυνατό είναι το μηχάνημα που έχετε τοπικά.  

Η Google είναι αισιόδοξη πως η τεχνολογία της θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προφανή εμπόδια του gaming μέσα από το διαδίκτυο, παρόλο που κάποιος παίκτης μπορεί να βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα datacentres της. Ο  Wiltshire αναφέρθηκε στο “αρνητικό latency” ως μια λύση για την εξάλειψη του lag μεταξύ του παίκτη και του server.

Πρακτικά πρόκειται για μια τεχνολογία πρόβλεψης που ανάλογα με τη σύνδεση και το setup του κάθε παίκτη θα έχει στόχο να μειώσει το lag με διάφορους τρόπους. Θα μπορεί να αυξάνει το framerate για να μειώνει το input lag ή ακόμα και να προβλέπει τα inputs του παίκτη. Ναι, αν και ακούγεται τρομακτικό, το Stadia θα έχει τη δυνατότητα να προβλέπει την επόμενη κίνησή σας πριν την κάνετε, να κάνει render την εικόνα έτσι να είναι έτοιμο σε περίπτωση που ο παίκτης κάνει όντως αυτή την κίνηση να την εμφανίσει.

Ο αλγόριθμος βασίζεται στην τεράστια επεξεργαστική ισχύ που προσφέρει το cloud και ξεπερνά οποιοδήποτε τοπικό hardware, όσο ισχυρό κι αν είναι. Αν και στην θεωρία η υπόσχεση της Google μοιάζει εντυπωσιακή, το Stadia θα κριθεί σε πραγματικές συνθήκες σε λίγες εβδομάδες από τώρα, αφού η κυκλοφορία του είναι προγραμματισμένη για το Νοέμβριο.