Fortnite: Νέα μήνυση κατά της Epic για πρόκληση εθισμού

«Καταστρέφει τις ζωές των παιδιών μας»
07 Οκτωβρίου 2019 14:00
Fortnite: Νέα μήνυση κατά της Epic για πρόκληση εθισμού

Το battle royale φαινόμενο του Fortnite, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει ιδιαίτερη απήχηση στις νεαρές ηλικίες και ιδιαίτερα στα παιδιά. Κάτι τέτοιο ωστόσο βρίσκει αντίθετους τους Καναδούς γονείς, οι οποίοι μέσω μιας Καναδικής νομικής εταιρίας ετοίμασαν αγωγή κατά της Epic Games, κατηγορώντας τη πως το παιχνίδι της έχει εθίσει επιτηδευμένα τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα η υπεύθυνη της αγωγής, Alessandra Esposito Chartrand, δήλωσε:

Η Epic Games, όταν δημιούργησε το Fortnite, για χρόνια και χρόνια, προσλάμβανε ψυχολόγους. Ανέλυσαν σε βάθος τον ανθρώπινο εγκέφαλο και πραγματικά προσπάθησαν πολύ για να το κάνουν όσο πιο εθιστικό γίνεται. Ήξεραν από την αρχή βγάζοντας το παιχνίδι στην αγορά το πόσο εθιστικό μπορεί να γίνει στα παιδιά. Ήταν καθήκον τους να προειδοποιήσουν τους παίκτες και τους γονείς για τον κίνδυνο αυτό και απέτυχαν.

Η νομική ανακοίνωση, η οποία κατατέθηκε για λογαριασμό των γονέων δυο ανηλίκων, ηλικίας 10 και 15 ετών, βασίζεται επίσης στην πρόσφατη απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που αναγνωρίζει τον εθισμό στο gaming ως ασθένεια. Η δικηγόρος προσθέτοντας αναφέρει:

Οι γονείς που ήρθαν σε εμάς, μάς είπαν πως αν ήξεραν ότι το Fortnite θα ήταν τόσο εθιστικό και καταστροφικό για τις ζωές των παιδιών, δεν θα τα άφηναν ποτέ να παίξουν ή τουλάχιστον θα τα επέβλεπαν προσεκτικότερα.

Η Chartrand βλέπει θετική την εξέλιξη της αγωγής, διότι το δικαστήριο στο Κεμπέκ απαιτεί από τις εταιρίες να αποκαλύπτουν τους κινδύνους που ενδέχεται να φέρουν τα προϊόντα τους, κάτι που η Epic, όπως υποστηρίζει, αγνόησε επίτηδες. Προς το παρόν η ίδια η Epic δεν έχει προβεί σε απάντηση.