Ο CEO της Take-Two αποκαλεί ανεύθυνο και ασεβή τον Donald Trump

Αντιδρά στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου
12 Αυγούστου 2019 13:18
Ο CEO της Take-Two αποκαλεί ανεύθυνο και ασεβή τον Donald Trump

Μετά την διπλή μαζική ενοπλη επίθεση στο Τέξας και το Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου 52 άτομα τραυματίστηκαν και 31 έχασαν τη ζωή τους, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη, κατέδειξαν ως υπεύθυνα για το μακελειό τα βίαια βιντεοπαιχνίδια, καλώντας για άμεση λήψη μέτρων προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο παγκόσμια κατακραυγή. Ο CEO της Take-Two Interactive Strauss Zelnick, σχολίασε την κίνηση αυτή λέγοντας πως δείχνουν ασέβεια προς τα θύματα.

Μέσω του Business Insider κάλεσε την κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της στο πραγματικό πρόβλημα που είναι η οπλοκατοχή και η βία, αποκαλώντας το μάλιστα Αμερικανικό «προνόμιο».

Είμαστε αηδιασμένοι και θλιμμένοι από αυτές τις μάταιες τραγωδίες. Το να ρίχνουμε όμως το φταίξιμο στον τομέα της ψυχαγωγίας είναι το λιγότερο ανεύθυνο. Περισσότερο όμως δείχνει άκρα ασέβεια προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. Η ίδια ψυχαγωγία είναι κάτι που αφομοιώνεται το ίδιο σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η κατάχρηση των όπλων και η βία είναι ως επί το πλείστον Αμερικανικά «προνόμια». Λοιπόν, πρέπει κάποια στιγμή να στρέψουν τη προσοχή τους στους πραγματικούς υπαιτίους.      

Στα ίδια μήκη κύματος κινήθηκε και η Entertainment Software Association (ο οργανισμός πίσω από την E3) αντικρούοντας στο GameSpot την δήλωση Trump λέγοντας:

Έχει καθιερωθεί από αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες, ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν συνάδουν με τη βίαιη συμπεριφορά στη πραγματική ζωή. Πάνω από 165 εκατομμύρια Αμερικάνοι απολαμβάνουν τα βιντεοπαιχνίδια και δισεκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και διαφορετικές κοινωνίες όπου τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν μέρος της κουλτούρας τους και της καθημερινότητάς τους, που μάλιστα παίζουν πολύ περισσότερο δεν έχουν τα τραγικά επίπεδα και κρούσματα βίας που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.  

Τα video games δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίος τράγος. Πίσω στη δεκαετία του ’90, ο πρώην Αμερικανός γερουσιαστής Joe Lieberman κατακεραύνωσε τίτλους όπως τα Grand Theft Auto και Mortal Kombat λέγοντας:

Ο παίκτης επιβραβεύεται αν επιτεθεί σε μια γυναίκα, σπρώχνοντάς τη κάτω, κλοτσώντας τη επανειλημμένα, μέχρι εν τέλει να τη σκοτώσει πυροβολώντας τη ξανά και ξανά. Καλώ λοιπόν όλες τις εταιρίες ψυχαγωγίας. Έχετε το δικαίωμα να κάνετε ότι θέλετε στη δουλειά σας. Όμως έχετε και την ευθύνη των παιδιών μας. Αν λοιπόν θέλουμε η επόμενη γενιά των γιών μας να φέρεται με σεβασμό στις γυναίκες, έχετε την υποχρέωση να μην επιβραβεύετε τη βία.