PlayStation 5: Πρώτες επίσημες πληροφορίες και τεχνικές προδιαγραφές

Βόμβα από το πουθενά - Νέα εποχή με 8K γραφικά και SSD
16 Απριλίου 2019 15:55
PlayStation 5: Πρώτες επίσημες πληροφορίες και τεχνικές προδιαγραφές

Σαν κεραυνός εν αιθρία, η Sony σε συνεργασία με το Wired αποκάλυψαν τις πρώτες επίσημες λεπτομέρειες του επόμενου PlayStation. Συγκεκριμένα, ο αρχιτέκτονας του PlayStation 4 είναι για άλλη μια φορά υπεύθυνος για τη νέα κονσόλα της Sony -την οποία για λόγους ευκολίας ας λέμεPlayStation 5- και μίλησε αναλυτικά στο μέσο για τις δυνατότητες του συστήματος και τι να περιμένουμε. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη του Mark Cerny μέσα από το σύνδεσμο που περιλαμβάνει το παρακάτω tweet.

Αρχικά ο Cerny ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για μικρή αναβάθμιση που απλά θα βελτιώσει την gaming εμπειρία μας. Αντιθέτως πρόκειται για μια ριζική αναβάθμιση που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παίζουμε.

Η Sony ξεκαθάρισε πως η κονσόλα δεν θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019. Ωστόσο, ένας αριθμός από στούντιό της ήδη δουλεύουν σε παιχνίδια του PlayStation 5. Η εταιρία πλέον είναι σε θέση να επισπεύσει τις διαδικασίες διαμοιρασμού των devkits και σύντομα πολλές περισσότερες ομάδες θα έχουν την κονσόλα στα χέρια τους για την ανάπτυξη τίτλων.

Περνώντας σε πιο ζουμερές λεπτομέρειες, μάθαμε τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κονσόλας. Το σύστημα θα έχει τρίτης γενιάς AMD Ryzen επεξεργαστή με οκτώ πυρήνες της νέας 7nm Zen 2 μικροαρχιτεκτονικής.

Η GPU θα είναι μια custom υλοποίηση που θα βασίζεται στην Radeon Navi οικογένεια προϊόντων. Το PlayStation 5 θα υποστηρίζει Ray-Tracing. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που θεωρείται το άγιο δισκοπότηρο στον τομέα των γραφικών και απογειώνει το τεχνικό τομέα επιτρέποντας σύνθετα συστήματα φωτισμού σε πολύπλοκα 3D περιβάλλοντα. Πρόκειται για την πρώτη κονσόλα που θα υποστηρίζει Ray Tracing. Μέχρι τώρα ήταν κάτι που βλέπαμε μόνο σε ταινίες του Hollywood ή σε κάρτες γραφικών πολλών εκατοντάδων ευρώ.

Ο Cerny επισημαίνει πως το Ray Tracing θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέρα από τα γραφικά και στον τομέα του ήχου για πιο ακριβή 3D αναπαράσταση. Μάλιστα η Sony έχει επενδύσει σε ένα ειδικό 3D audio chip που θα προσφέρει ένα απίστευτο άλμα στον ηχητικό τομέα, ο οποίος τονίζει ότι δεν εξελίχθηκε πολύ από το PS3 στο PS4. Με το νέο αυτό chip το PS5 θα μπορεί να προσφέρει εκπληκτικό virtual surround ακόμα και αν δεν έχετε περισσότερα ηχεία, μέσα από τα ακουστικά σας ή την τηλεόρασή σας.

Συνεχίζοντας, ο Cerny τόνισε πως πέρα από τα τεράστια άλματα σε CPU, GPU και ήχο, η κονσόλα θα φέρει και ένα ακόμη χαρακτηριστικό που θα αλλάξει τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, τόνισε πως το PlayStation 5 θα είναι εξοπλισμένο με SSD, ο οποίος θα είναι γρηγορότερος από οποιονδήποτε αντίστοιχο δίσκο διαθέσιμο για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Είναι άγνωστο αν η κονσόλα θα υποστηρίζει το νέο PCIe 4.0 στάνταρ, αλλά ο Cerny τόνισε πως η εταιρία έχει ετοιμάσει ειδικούς I/O μηχανισμούς και λογισμικό για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα. Στις δοκιμές της εταιρίας, το loading screen του Spider-Man έγινε σε μόλις 0.8 δευτερόλεπτα από 15 δευτερόλεπτα που πήρε στο κλασικό PS4.

Μάλιστα, η εταιρία δηλώνει έτοιμη για το μέλλον, αφού το PlayStation 5 θα υποστηρίζει μέχρι και 8K αναλύσεις. Τέλος, έγινε γνωστό πως θα υπάρχει backwards compatibility με τα παιχνίδια του PlayStation 4, ενώ η κονσόλα θα υποστηρίζει Blu-Ray δίσκους κανονικά και δεν θα είναι digital-only.

Ο Cerny αρνήθηκε να σχολιάσει την τιμή της κονσόλας, το μέλλον του PS VR και το αν η εταιρία ετοιμάζει κάποια αλλαγή-αναβάθμιση όσον αφορά την cloud streaming πλατφόρμα της.