Το Project Scorpio φέρνει το FreeSync στις κονσόλες

Τέλος στο tearing χάρις το variable refresh rate του HDMI 2.1
11 Απριλίου 2017 16:19
Το Project Scorpio φέρνει το FreeSync στις κονσόλες

Όπως έκανε γνωστό το Digital Foundry, σε συνεργασία με την Microsoft, το Project Scorpio θα είναι έτοιμο για τις τηλεοράσεις της επόμενης γενιά που θα υποστηρίζουν το variable refresh rate του HDMI 2.1, ενώ η κονσόλα θα είναι πλήρως συμβατή και με τα monitors με την FreeSync μέσω HDMI τεχνολογία της AMD.

Οι PC gamers είναι ήδη εξοικειωμένοι με την FreeSync τεχνολογία της AMD και την ιδέα του variable refresh rate, την οποία το Project Scorpio θα φέρει τώρα και στις κονσόλες. Συγκεκριμένα, είναι σύνηθες φαινόμενο στα βιντεοπαιχνίδια, το framerate να μην παραμένει σταθερό στα 60 ή 30fps. Οι πτώσεις αυτές στον ρυθμό ανανέωσης των καρέ επηρεάζουν την εμπειρία με δύο τρόπους. Αν το παιχνίδι κάνει χρήση του v-sync πολλά καρέ παραλείπονται εξ’ ολοκλήρου, πράγμα που δίνει την αίσθηση ότι η εικόνα τρεμοπαίζει. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Το παιχνίδι έχει ένα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο για να συγχρονιστεί με την οθόνη. Αν ένα frame πάρει περισσότερο από 1/60 του δευτερολέπτου για να δημιουργηθεί, τότε δεν προβάλλεται καθόλου και η GPU περιμένει τη νέα ανανέωση της οθόνης για να εμφανίσει το επόμενο καρέ.

Σε περίπτωση που ένας developer αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσει το V-Sync, το αποτέλεσμα είναι το γνωστό tearing. Πρόκειται για οριζόντιες γραμμές που χωρίζουν την εικόνα και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, αποσπώντας την προσοχή του παίκτη. Το FreeSync και το αντίστοιχο G-Sync της Nvidia εξαλείφουν εξ’ ολοκλήρου αυτό το πρόβλημα. Ο τρόπος που δουλεύουν είναι αντί να προσπαθεί η GPU να προλάβει τους συγχρονισμούς της οθόνης, η ίδια η GPU λέει στην οθόνη πότε είναι έτοιμο το επόμενο frame και κατά συνέπεια πότε να γίνει και η επόμενη ανανέωση.

Το Scorpio υποστηρίζει το FreeSync 2 πρότυπο της AMD που είναι πλήρως συμβατό με HDR οθόνες και με ένα μεγαλύτερο εύρος πιθανών framerates. Η μόνη λεπτομέρεια είναι πως καθώς δεν θα έχει DisplayPort θύρα θα πρέπει η οθόνη να υποστηρίζει το FreeSync μέσω HDMI. Σχετικά με το variable refresh rate του HDMI 2.1, πρόκειται ακριβώς για την ίδια τεχνολογία, η οποία μιας και αποτελεί μέρος του HDMI 2.1 προτύπου θα ξεφύγει από τα όρια των monitors και θα καταφθάσει και στις τηλεοράσεις του μέλλοντος.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο εκτενές βίντεο του Digital Foundry που ακολουθεί παρακάτω.