“Η Microsoft θα σαμποτάρει το Steam με τα updates των Windows 10”

Νέες δηλώσεις από τον Tim Sweeney της Epic Games
27 Ιουλίου 2016 12:05
“Η Microsoft θα σαμποτάρει το Steam με τα updates των Windows 10”

Στο παρελθόν, ο συνιδρυτής και CEO της Epic Games, Tim Sweeney, είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για την Universal Windows πλατφόρμα της Microsoft. Σας είχαμε ενημερώσει για τις δηλώσεις του τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο gaming περιοδικό Edge, o Sweeney στράφηκε ξανά κατά της Microsoft, τονίζοντας πως η εταιρία θέλει να δημιουργήσει ένα μονοπώλιο με το Windows Store. Μάλιστα ανέφερε πως με τα μελλοντικά updates των Windows 10, η εταιρία θα κάνει το Steam της Valve προβληματικό, για να στρέψει τους gamers στην δική της πλατφόρμα.

Ένα απόσπασμα των δηλώσεων του ακολουθεί παρακάτω, μεταφρασμένο από εμάς.

Υπάρχουν δύο interfaces προγραμματισμού για τα Windows και κάθε εφαρμογή πρέπει να επιλέξει ένα από αυτά. Κάθε εφαρμογή του Steam - κάθε παιχνίδι στο PC τις τελευταίες δεκαετίες - χρησιμοποιεί το Win32, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ζωντανή αγορά λογισμικού που έχουμε τώρα, αλλά και για το κακόβουλο λογισμικό. Κάθε πρόγραμμα μπορεί να είναι ένας ιός. Η Universal Windows πλατφόρμα θεωρείται ως αντίδοτο σε αυτό. Είναι περιορισμένη, πολύ πιο κλειδωμένη.

Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι αν η Microsoft τους πείσει όλους να χρησιμοποιούν την UWP, τότε σταδιακά θα καταργήσει τις Win32 εφαρμογές. Αν τα καταφέρουν και το επιτύχουν αυτό, τότε είναι ένα μικρό βήμα προς το να αναγκάζουν όλες τις εφαρμογές και τα παιχνίδια να διανέμονται μέσω του Windows Store. Μόλις φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ο υπολογιστής θα έχει γίνει μια κλειστή πλατφόρμα. Δεν είναι ότι μια μέρα θα γυρίσουν ένα διακόπτη που θα χαλάσει όλη τη βιβλιοθήκη σας στο Steam - αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι μια σειρά από ύπουλους ελιγμούς. Καθιστούν όλο και πιο άβολη τη χρήση παλιών εφαρμογών και ταυτόχρονα προσπαθούν να γίνουν η μόνη πηγή για τις νέες.

Σταδιακά, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με αναγκαστικά updates των Windows 10 θα κάνουν το Steam σταδιακά χειρότερο και πιο ‘σπασμένο’. Ποτέ δεν θα το χαλάσουν εντελώς, αλλά θα συνεχίσουν να το χαλούν μέχρι το σημείο που σε πέντε χρόνια, οι περισσότεροι θα  έχουν βαρεθεί τόσο τα bugs του Steam που το Windows Store θα φαίνεται σαν μια ιδανική εναλλακτική λύση. Αυτό είναι ακριβώς ό,τι έκαναν και στους προηγούμενους τους ανταγωνιστές, σε άλλους τομείς. Τώρα το κάνουν και στο Steam. Μόλις που αρχίζει να γίνεται ορατό. Η Microsoft ενδέχεται να μην είναι αρκετά ικανή να πετύχει το σχέδιό της, αλλά είναι σίγουρο πως προσπαθεί.