"Τα Uncharted, Heavy Rain και The Walking Dead είναι ταινίες"

Ο Warren Spector σε σκληρές δηλώσεις
03 Νοεμβρίου 2015 13:00

Την άποψη του για παιχνίδια όπως τα Uncharted, Heavy Rain και The Walking Dead εξέφρασε ο δημιουργός του Deus Ex, Warren Spector. Σύμφωνα με δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου στο PAX Australia, ο Spector ανέφερε πως τα συγκεκριμένα παιχνίδια δεν εκμεταλλεύονται πλήρως τα παιχνίδια ως μέσο. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις του μεταφρασμένες από εμάς για να καταλάβετε ακριβώς αυτό που εννοούσε. 

"Αν το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να δείξεις πόσο έξυπνος είσαι, τότε φύγε από αυτό το μέσο! Πήγαινε να φτιάξεις καμία ταινία ή κάτι τέτοιο, γιατί αυτό πρέπει να κάνεις. Δεν είναι ότι παιχνίδια όπως αυτά είναι κακά, αλλά περιορίζουν την ικανότητα σου να αλληλεπιδράσεις με το κόσμο του παιχνιδιού, έτσι ώστε η ιστορία να εξελιχθεί όπως την θέλει αυτός που την αφηγείται. Έχεις πολύ περιορισμένη ικανότητα να εκφραστείς. Όλα έχουν να κάνουν με το πως θα κατορθώσεις να περάσεις ένα προκαθορισμένο μονοπάτι για να πας στο επόμενο σημείο της ιστορίας. Η ιστορία του Uncharted είναι μία πραγματικά καλή ιστορία. Μία καλύτερη ιστορία από αυτή που θα πω εγώ ποτέ σε κάποιο παιχνίδι. Αλλά δεν είναι μία ιστορία για τον παίκτη. Δεν είναι η ιστορία σου. 

Λατρεύω το Walking Dead αλλά οι επιλογές που πρέπει να κάνεις έχουν δημιουργηθεί με βάση τον σχεδιαστή και όχι τον παίκτη. Κάθε επιλογή στο παιχνίδι έχει προκαθοριστεί και έχει γραφτεί από κάποιον σχεδιαστή κάπου και οι επιρροές αυτών των επιλογών είναι προκαθορισμένες από τους developers. Τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι παίκτες είναι πολύ περιορισμένα. Το Heavy Rain είναι μία υπέροχη εμπειρία. Μπορούν να πουν εξαιρετικές ιστορίες, καλύτερες από ότι θα πω εγώ σε όλη μου την ζωή ως game developer. Αλλά λένε καλύτερες ιστορίες γιατί κανένας παίκτης δεν θα κάνει κάτι το οποίο δεν είναι προκαθορισμένο. Είναι σαν να έχεις τυλίξει πέντε σενάρια ταινιών όλα μαζί και απλά επιλέγεις ποιο σενάριο θέλεις να πεις οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή στην ιστορία."