Jerry West: Πέθανε ο θρύλος του μπάσκετ και η φιγούρα από το λογότυπο του NBA

Σε ηλικία 86 ετών
12 Ιουνίου 2024 18:33
Jerry West: Πέθανε ο θρύλος του μπάσκετ και η φιγούρα από το λογότυπο του NBA

O σπουδαίος Τζέρι Γουέστ (Jerry West) έφυγε από τη ζωή σήμερα 12 Ιουνίου σε ηλικία 86 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τον κόσμο που παγκόσμιου μπάσκετ. O θρυλικός μπασκετμπολίστας ήταν ο άνθρωπος πίσω από την φιγούρα στο εμβληματικό λογότυπο του NBA που κοσμεί τη κορυφαία μπασκετική λίγκα από το 1969. Το λογότυπου του NBA με την φιγούρα του West είναι αυτό που υπάρχει και στα βιντεοπαιχνίδια NBA 2K της 2K Sports αλλά και παλιότερα στα NBA Live της EA Sports. 

Μακράν ένας από τους καλύτερους παίκτες που πέρασαν ποτέ από τα παρκέ του NBA έχοντας υπηρετήσει τους Λος Άντζελες Λέικερς από το 1960 (που ήταν Μινεάπολις Λέικερς) μέχρι και το 1974. Ήταν μέλος της ομάδας των ΗΠΑ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. Το προσωνύμιο "Μr. Clutch" του δόθηκε λόγος της τρομερής εκτελεστικής δεινότητας αλλά και της δεξιότητας να χειρίζεται την πορτοκαλί θεά, ενώ στην καριέρα του πέτυχε 25.192 πόντους και μάζεψε 5.366 ριμπάουντ και μοίρασε 6.238 ασίστ.

Ωστόσο, το παρατσούκλι "The Logo" του δόθηκε λόγω ότι η σιλουέτα του βασίζεται το εμβληματικό λογότυπο του NBA. Ως παίκτης κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1972, ήταν 14 φορές All Star και μια φορά MVP των τελικών το 1969, ενώ ως διοικητικό στέλεχος των Λέικερς κέρδισε 8 πρωταθλήματα και αργότερα εργάστηκε στους Lakers και ως προπονητής την περίοδο 1976-1979.

Πως προέκυψε το logo του NBA

Όλα έγιναν από μια φωτογραφία που είχε τραβηχτεί από τον φωτογράφο Wen Roberts σε αγώνα μεταξύ LA Lakers και Boston Celtics το 1969. Ο Alan Siegel και ο Bobby Gale ήταν οι άνθρωποι που συνέλαβαν την ιδέα και σχεδίασαν το logo με την γνωστή σιλουέτα που κάνει ντριμπλα. 

Η αποκάλυψη ότι όντως ήταν η σιλουέτα του Jerry West στο λογότυπο του ΝΒΑ αποκαλύφθηκε από τον Alan Siegel σε συνέντευξή του στους LA Times, το 2010, σχεδόν 50 χρόνια μετά. "Είναι ο Jerry West. Είχε μια ωραία υφή οπότε πήρα την φωτογραφία και βρήκαμε σε ποιον άνηκε. Ήταν τέλεια. Ήταν σε κάθετη διάταξη οπότε είχε την αίσθηση της κίνησης, ήταν από αυτά τα πράγματα που απλώς ¨κλίκαραν" είπε παραδεχόμενος o Siegel.