Piranha Bytes: Προς κλείσιμο το στούντιο των Gothic και Elex

Συνεχίζονται οι αναταραχές στην Embracer
22 Ιανουαρίου 2024 18:43
Piranha Bytes: Προς κλείσιμο το στούντιο των Gothic και Elex

Έπειτα από μια χρονιά γεμάτη δυσκολίες και απολύσεις για τη gaming βιομηχανία, το 2024 ξεκίνησε με περισσότερα αρνητικά νέα. Περνώντας σε λεπτομέρειες, η Piranha Bytes, η ομάδα ανάπτυξης που ευθύνεται για τα Gothic, Risen και Elex είναι πάρα πολύ πιθανό να κλείσει σύντομα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του μέσου RPG Site.

Το ιστορικό γερμανικό στούντιο ανήκει τώρα στην THQ Nordic και κατ’ επέκταση στην Embracer, η οποία έδωσε όμως μια ακόμη ευκαιρία στην ομάδα να ζήσει, αν μπορέσει να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης ή publishing συνεργάτης. Μάλιστα, η Piranha Bytes θα μπορέσει να κρατήσει τόσο το όνομά της όσο και το Elex IP σε αυτή την περίπτωση.

Σχολιάζοντας τις αναφορές, η ομάδα επιβεβαίωσε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, γράφοντας στο X:

Αγαπητοί fans,

Ναι, είναι αλήθεια. Εμείς, οι Piranha Bytes, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Κυκλοφορούν πολλά νέα για εμάς αυτή τη στιγμή και αυτή είναι η απάντησή μας: Μην μας ξεγράψετε ακόμα!

Κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε κόσμους στους οποίους μπορείτε να χαθείτε. Γι' αυτό χτυπούσε πάντα η καρδιά μας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαστε δημιουργικά μυαλά και δεν μας λείπουν οι ιδέες! Μένουμε ενωμένοι, ό,τι κι αν συμβεί.

Τώρα, εστιάζουμε σε αυτόν τον στόχο με όλες μας τις δυνάμεις και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βρούμε έναν συνεργάτη για αυτό το έργο. Μόλις υπάρξουν νέα, θα τα μοιραστούμε μαζί σας. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνεχή υποστήριξή σας!

Η κρίση της Embracer

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, η σουηδική εταιρία έγινε τα τελευταία χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στο gaming, με απανωτές εξαγορές, και έχει στην κατοχή την Koch Media, την Deep Silver, την THQ Nordic, την Saber Interactive και αμέτρητες άλλες publishing εταιρίες και ομάδες ανάπτυξης.

Ωστόσο, πριν κάποιους μήνες ένα τεράστιο deal της είχε καταρρεύσει, κάνοντας την μετοχή της να πέσει 40%, με την εταιρία να μειώνει τις προβλέψεις για το μέλλον δραματικά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Axios, η Embracer ήταν έτοιμη να κλείσει μια συμφωνία των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Savvy Games Group του Σαουδάραβα Πρίγκιπα, αλλά μετά από επτά μήνες διαπραγματεύσεων δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν.

Αντιμετωπίζοντας αυτή την κρίση, πέρυσι τον Ιούνιο η Embracer είχε ανακοινώσει πως θα προβεί σε μια μαζική αναδιοργάνωση και όπως επιβεβαίωσε το Νοέμβριο, ήδη είχε απολύσει πάνω από 900 υπαλλήλους της.

Στο διάστημα αυτό η Embracer έκλεισε ολόκληρα στούντιο όπως η Volition των Saints Row, απέλυσε developers της Crystal Dynamics των Tomb Raider και πολλών άλλων ομάδων, όπως η Beamdog, η Zen Studios, κ.α.

Παράλληλα, η Embracer ανακοίνωσε πως έκανε περικοπές σε συνολικά 15 παιχνίδια που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν ανακοινωθεί δημόσια, σε στούντιο και publishers όπως οι Amplifier, Freemode, Gearbox, Plaion, Saber Interactive και THQ Nordic.

Tags: