“Αναστήθηκε“ voice actor του Cyberpunk 2077 μέσω της ΑΙ

H CD Projekt RED ισχυρίζεται ότι πήρε την άδεια της οικείας του ηθοποιού
13 Οκτωβρίου 2023 16:24
“Αναστήθηκε“ voice actor του Cyberpunk 2077 μέσω της ΑΙ

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης η CD Projekt RED μπόρεσε να "αναστήσει" έναν voice actor στο Cyberpunk 2077, όπως επιβεβαίωσε η πολωνική εταιρία σε δήλωσή της στο Bloomberg. 

Ο λόγος για τον Miłogost Reczek, έναν Πολωνό ηθοποιό φωνής που δάνεισε τη φωνή του στην εγχώρια βερσιόν του Vesemir και του Geralt στο The Witcher 3: Wild Hunt, ενώ συμμετείχε και στο Cyberpunk 2077. O Reczek είχε φύγει από την ζωή το 2021, αλλά ο χαρακτήρας του Viktor Vektor επιστρέφει για χάρη του expansion του τίτλου, ονόματι "Phantom Liberty". 

Έτσι, η CD Projekt RED επιστράτευσε έναν ΑΙ αλγόριθμο φωνής για να αναπαράγει τις ατάκες του Reczek, υποστηρίζοντας κιόλας ότι πήρε την άδεια της οικείας του εκλιπόντα ηθοποιού. Οι Πολωνοί developers είχαν σκεφτεί να κάνουν recast τον ρόλο του αλλά δεν ήθελαν να πάρουν αυτή την απόφαση διότι ο Reczek "ήταν ένας από τους κορυφαίους Πολωνούς voice actors" και η ερμηνεία του ήταν εκπληκτική. 

Πώς το έκανε όμως; Προσέλαβε έναν διαφορετικό voice actor για να πει τις ατάκες του ρόλου του και έπειτα χρησιμοποίησε το εξελιγμένο ΑΙ software κλωνοποιήσης φωνής που ονομάζεται "Respeecher", ούτως ώστε να την μετατρέψει όπως την φωνή του Reczek. 

Σε περίπτωση που η εν λόγω τεχνολογία σας θυμίζει κάτι είναι γιατί πρόκειται για την ίδια ΑΙ που κλωνοποίησε τη φωνή του Darth Vader και του ηθοποιού James Earl Jones για τις ανάγκες της Star Wars σειράς Obi-Wan Kenobi του Disney Plus. 

"Με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να διατηρήσουμε την ερμηνεία του στο παιχνίδι αλλά και να αποτείνουμε φόρο τιμής στην υπέροχη ερμηνεία του ως Viktor Vektor" είπε ο διευθυντής του τμήματος localization της CD Projekt, Mikołaj Szwed. Ανέφερε κιόλας ότι οι γιοι του ηθοποιού ήταν πολύ υποστηρικτικοί στην όλη διαδικασία.