STALKER 2: Οι δημιουργοί απαντούν στα όσα ειπώθηκαν περί “downgrade“ στα γραφικά

Η GSC Game World μιλάει για το demo της Gamescom 2023 που φάνηκε “ατελές“
09 Σεπτεμβρίου 2023 14:08
STALKER 2: Οι δημιουργοί απαντούν στα όσα ειπώθηκαν περί “downgrade“ στα γραφικά

Το παρατηρήσαμε και εμείς στο ταξίδι μας στη Gamescom 2023 ότι το S.T.A.L.K.E.R. 2: Shadow of Chornobyl έδειχνε απλώς λιγότερο εντυπωσιακό αλλά και προβληματικό σε πολλά βασικά πράγματα. Από τα συχνά bugs, τα τεχνικά glitches στον οπτικό τομέα όπως pop-ups μέχρι και την ΑΙ που έκανε του κεφαλιού της, όπως αναφέραμε στο preview βίντεο μας

Φυσικά τα παράπονα αυτά ήταν γενικότερα και έγιναν από όλον τον κόσμο και τα ειδικά μέσα που το έπαιξαν στο πλαίσιο της έκθεσης στην Κολωνία, μεταφέροντας τον προβληματισμό τους στα social media. Η GSC Game World, δημιουργοί του παιχνιδιού, θέλησαν να απαντήσουν στα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και το έκαναν μέσω του IGN

Συγκεκριμένα οι Maksym Yanchi, lead Xbox programmer και Zakhar Bocharov, PR Manager της ουκρανικής ομάδας, έδωσαν τη δική τους απάντηση στα λεγόμενα περί "downgrade" των γραφικών στο περιβόητο demo της Gamescom. "Αποφασίσαμε να μην ακολουθήσουμε μια marketing προσέγγιση, όπως το να δείξουμε κάτι τόσο "γυαλισμένο" και όμορφο με την ασφαλή έννοια, αλλά να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση υπέρ των παικτών, ώστε να μπορείτε να παίξετε παρά τις ατέλειές του. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν επειδή το polishing του τίτλου συνεχίζεται όλον αυτόν τον καιρό. Έτσι όμως αποφασίσαμε να το προσεγγίσουμε και να δώσουμε στους παίκτες την ευκαιρία να το παίξουν." είπε ο Bocharov. 

Επίσης ο Bocharov είπε ότι η GSC είδε τις αντιδράσεις του κόσμου στο νεότερο trailer του STALKER 2 και εξέφρασε ότι υπάρχει πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: 

"Όταν κυκλοφορείς συνεχώς υλικό μάρκετινγκ, trailers κ.λπ. είναι σαν κάποιοι να λένε συνεχώς ότι είναι υποβαθμισμένο. Πάντα μπορεί να δεις κάποιον δυσαρεστημένο με αυτό που βλέπει. Υποθέτω ότι αυτό το πράγμα με την υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα του ότι το παιχνίδι είναι υπό ανάπτυξη πρώτα απ' όλα. Και μπορεί να αλλάξει. Σε ορισμένες πτυχές το demo που δείξαμε, φαίνεται πιο όμορφο από το τρέιλερ που κυκλοφορήσαμε. Το build ήταν προφανώς προτεραιότητα για να παίξει ο κόσμος εδώ (στην gamescom). Επίσης, θέλαμε να έχουν μια γεύση από το τι υπάρχει στο demo επειδή δεν το μοιραζόμαστε δημόσια. Οπότε είναι σαν ένα showreel για το demo, το ίδιο το trailer".

Μετά αναφέρθηκε στα γραφικά του παιχνιδιού κάνοντας ειδική αναφορά στην Unreal Engine 5 που η GSC χρησιμοποιεί για πρώτη φορά, λέγοντας ότι ακόμη εξακολουθούν να ανακαλύπτουν πτυχές και τεχνολογίες της πανίσχυρης μηχανής γραφικών, όπως το εντυπωσιακά φωτορεαλιστικό σύστημα Lumen Global Illumination.

"Πρέπει να προσαρμοστεί κι άλλο. Η μηχανή ενημερώνεται συνεχώς. Μετά υπάρχουν ορισμένες πτυχές που φαίνονται ελαφρώς χειρότερες πό ότι ήταν όσον αφορά το φωτισμό. Υποθέτω ότι πολύς κόσμος αναφέρεται στη σκηνή με το σκυλί. Ορισμένα πράγματα μπορεί να φαίνονται υποβαθμισμένα αυτή τη στιγμή αλλά πιθανότητα είναι επειδή η ανάπτυξη βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα. Θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο." είπε χαρακτηριστικά ο Bocharov. Έδωσε και μια αισιόδοξη πλευρά για το ότι οι ουκρανική ομάδα θέλει να φτάσει στο επίπεδο των γραφικών του gameplay trailer του 2021. 

"Ορισμένα πράγματα, φαίνονται ακριβώς όπως φαίνονταν τότε που παρουσιάσαμε το gameplay demo. Υποθέτω, λοιπόν, ότι αυτό που επιδιώκουμε -παρά τα σκαμπανεβάσματα- είναι πως στόχος μας, όσον αφορά το συνολικό επίπεδο των γραφικών του STALKER 2, είναι να φτάσουμε στο gameplay video που κυκλοφορήσαμε το 2021. Αυτός είναι ο στόχος μας για τα γραφικά, και φτάνουμε εκεί, βλέπουμε ότι φτάνουμε εκεί, αλλά μπορεί να υπάρξουν ορισμένες λακκούβες στην πορεία".

Το S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl αναμένεται πλέον εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 για τα PC και τα Xbox Series X|S, ενώ θα είναι από την πρώτη μέρα στο Xbox Game Pass.  

Θυμηθείτε παρακάτω το πρώτο gameplay trailer του STALKER 2 που έριξε σαγόνια με τα γραφικά του, πίσω στο 2021.