Τελικά το Ratchet & Clank τρέχει χωρίς SSD; (ΒΙΝΤΕΟ)

Το PC port κάτω από το μικροσκόπιο του Digital Foundry
27 Ιουλίου 2023 15:55
Τελικά το Ratchet & Clank τρέχει χωρίς SSD; (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόσφατα είχε δημιουργηθεί μια έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το αν το Ratchet & Clank: Rift Apart τελικά χρειάζεται SSD ή όχι. Συγκεκριμένα, όντας μια από τις launch κυκλοφορίες του PS5, ο τίτλος είχε προωθηθεί έντονα ως μια εμπειρία που είναι εφικτή αποκλειστικά χάρη στον εξαιρετικά γρήγορο SSD της next-gen κονσόλας. Ωστόσο, όταν ανακοινώθηκε η μεταφορά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η ομάδα ανάπτυξης πρότεινε μεν SSD, αλλά οι ελάχιστες απαιτήσεις ξεκαθάριζαν πως το παιχνίδι μπορεί να τρέξει τελικά και με απλό σκληρό δίσκο!

Τι ισχύει τελικά λοιπόν; Η απάντηση είναι αρκετά πιο σύνθετη, όπως αποκαλύπτει η ανάλυση των εμπειρογνωμόνων του Digital Foundry. Συγκεκριμένα, το Ratchet & Clank πράγματι μπορεί μεν να τρέξει χωρίς HDD, αλλά σε πολλές περιπτώσεις όχι και τόσο καλά. 

Συγκεκριμένα, οι ειδήμονες του YouTube καναλιού έκαναν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Αφαίρεσαν έναν παλιό HDD δεκαετίας των 5400 στροφών από ένα PS4. Έπειτα, αφού εγκατέστησαν εκεί το παιχνίδι, δοκίμασαν να το τρέξουν και η εμπειρία ήταν γεμάτη προβλήματα, με έντονα κολλήματα και τεράστιες πτώσεις των FPS. Ειδικά στα σημεία που το παιχνίδι αλλάζει άμεσα περιβάλλον μέσα από τα portals, η μηχανή γραφικών πάγωνε για παρατεταμένα διαστήματα. Το μηχάνημα της δοκιμής θεωρητικά περνούσε τα minimum specs, ωστόσο η εμπειρία ήταν στην πράξη unplayable.

Αυτό έκανε τον James Stevenson, community manager της Insomniac Games, να απαντήσει δημόσια στις κατηγορίες πως η ομάδα είχε πει ψέματα σχετικά με τις απαιτήσεις για τον SSD του PS5. Ωστόσο, το πείραμα πυροδότησε ξανά αντιδράσεις, με πολλούς να αναφέρουν πως ο δίσκος του PS4 είναι πολύ πίσω από τα σημερινά δεδομένα για να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικός. Και το Digital Foundry έκανε επεξηγηματικές δηλώσεις ωστόσο, τονίζοντας πως το παιχνίδι όντως δουλεύει OK σε νέους πιο γρήγορους HDDs των 7200 στροφών.

Επομένως, η απάντηση είναι: Εξαρτάται. Το Ratchet & Clank τρέχει «ΟΚ» χωρίς SSD, αρκεί ο σκληρός δίσκος να είναι των 7200 στροφών και σχετικά σύγχρονης τεχνολογίας. Το παιχνίδι δεν μπορεί να δουλέψει σε κάθε HDD, ειδικά σε παλιότερους ταλαιπωρημένους δίσκους.

Η ανάρτηση του community manager της Insomniac Games:

Οι επεξηγηματικές αναρτήσεις του Digital Foundry: