Η ιστορία πίσω από το opening quote του Alan Wake και η συμβολική αμοιβή του Stephen King

O Sam Lake μίλησε για το πόσο πολύ ήθελε τη συμμετοχή του θρυλικού συγγραφέα
27 Ιουνίου 2023 18:46
Η ιστορία πίσω από το opening quote του Alan Wake και η συμβολική αμοιβή του Stephen King

Ο θρυλικός συγγραφέας και μετρ των ιστοριών τρόμου, Stephen King, είχε συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία του Alan Wake και συγκεκριμένα στο πανέμορφο και αξέχαστο intro cinematic του. 

Για όσους δε θυμούνται το Alan Wake που κυκλοφόρησε αρχικά το 2010 στο Xbox 360 ξεκινούσε με μια αφήγηση του πρωταγωνιστή Alan Wake, ο οποίος έκανε αναφορά σε μια φράση του Στίβεν Κινγκ. Το Eurogamer μίλησε πρόσφατα, στο πλαίσιο του Summer Game Fest 2023 και ενόψει της πολυαναμενόμενης κυκλοφορίας του Alan Wake 2, με το αφεντικό της Remedy Entertainment, τον Sam Lake, ο οποίος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το πώς ολοκληρώθηκαν όλα τα κομμάτια του παζλ του εναρκτήριου cinematic. 

Ο Lake αναφέρει πως ήθελε "πολύ απεγνωσμένα" να ανοίξει το παιχνίδι με μια φράση του ίδιου του King. Η πιο αναπάντεχη πτυχή αυτής της ιστορίας είναι η συμβολική αμοιβή που ζήτησε Stephen King για τα δικαιώματα χρήσης της φράσης του. 

"Όταν φτιάχναμε το πρώτο Alan Wake, ήθελα πολύ, μα πάρα πολύ απεγνωσμένα ένα απόσπασμα από τον ίδιο για να ξεκινήσει. Απ'ότι είχα καταλάβει ήθελε $1 δολάριο από εμάς για τα δικαιώματα χρήσης του. Ήταν τόσο πολύ γενναιόδωρος." είπε ο Lake. 

Τόσο το Alan Wake όσο και το επερχόμενο sequel του περιλαμβάνουν πολυάριθμες αναφορές στον King και τα έργα του, καθώς και σε άλλα έργα όπως του HP Lovecraft, του David Lynch και το Twin Peaks, αλλά και τη σειρά The Twilight Zone. 

Η περίφημη φράση που ακούγεται να λέει ο Matthew Porretta (voice actor του Alan Wake) στο intro του παιχνιδιού έχει ως εξής: "Ο Stephen King έγραψε κάποτε ότι "οι εφιάλτες υπάρχουν πέρα από τη λογική, και η εξήγηση τους δεν έχει πολλή πλάκα- είναι αντίθετη με την ποίηση του φόβου. Σε μια ιστορία τρόμου, το θύμα ρωτάει συνεχώς "γιατί;" Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει εξήγηση, και δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Το αναπάντητο μυστήριο είναι αυτό που μας μένει για πιο πολύ, και είναι αυτό που θα θυμόμαστε στο τέλος. Το όνομά μου είναι Alan Wake, και είμαι συγγραφέας".

Για την ιστορία αυτή τη φράση την είχε γράψει ο King σε ένα άρθρο του για το Entertainment Weekly το 2018, με τίτλο "Γιατί το Χόλιγουντ δεν μπορεί να κάνει ταινίες τρόμου", όπου ανέλυσε τις αποτυχίες των μεγάλων στούντιο να δημιουργήσουν φόβο στις ταινίες, αλλά και να προσελκύουν το mainstream κοινό. 

To Alan Wake 2 αναμένεται να κυκλοφορήσει για τα PC (μόνο μέσω Epic Games Store), καθώς και για τα PlayStation 5 και Xbox Series X|S στις 17 Οκτωβρίου του 2023.