Email-βόμβα του Xbox: “Μπορούμε να βγάλουμε το PlayStation εκτός αγοράς με τα λεφτά μας“

Αποκαλυπτικές δηλώσεις από την ακρόαση της δίκης μεταξύ Microsoft και FTC
27 Ιουνίου 2023 13:19
Email-βόμβα του Xbox: “Μπορούμε να βγάλουμε το PlayStation εκτός αγοράς με τα λεφτά μας“

Τα έγγραφα από την ακρόαση της δίκης μεταξύ Microsoft και FTC για το μπλοκάρισμα της εξαγοράς της Activision Blizzard αποκαλύπτουν συνεχώς ολοένα και πιο ζουμερές πληροφορίες αλλά και τρανταχτές παρασκηνιακές υποθέσεις. 

Μια από τις νεότερες αποκαλύψεις έγινε από ένα email που συμπεριλήφθηκε στα δικαστικά έγγραφα και αναφέρει ότι η Microsoft θα μπορούσε να βγάλει εκτός αγοράς τη Sony με τα χρήματα που διαθέτει. Αποστολέας αυτού του email είναι ο επικεφαλής των Xbox Game Studios, Matt Booty, ο οποίος το 2019 προσπαθούσε να ενθαρρύνει τον οικονομικό διευθυντή (CFO) του Xbox, τον Tim Stuart, να ανοίξουν την κάνουλα με τα χρήματα και να δαπανήσουν πολλά στην απόκτηση παιχνιδιών και στούντιο

"Εμείς ως Microsoft είμαστε σε μια πολύ πλεονεκτική θέση ώστε με τα λεφτά μας να βγάλουμε από τη μέση τη Sony." είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Booty τον Δεκέμβριο του 2019, αναφερόμενος σε μια δαπάνη ύψους $2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020 με σκοπό να μην αφήσει το Xbox τους ανταγωνιστές του από το να ξεφύγουν μπροστά σε θέμα gaming περιεχομένου σε μεταγενέστερο χρόνο. 

Ακόμη ο Booty έγραφε στα mails ότι: "Είναι πρακτικά αδύνατο για οποιονδήποτε να ξεκινήσει μια νέα υπηρεσία streaming βίντεο σε μεγάλη κλίμακα αυτή τη στιγμή", αναφερόμενος σε ανταγωνιστές όπως η Google, η Amazon και η Sony. Επίσης, περιέγραψε το gaming περιεχόμενο σαν μια τάφρο και ότι μόνο η Sony θα μπορούσε πραγματικά να ανταγωνιστεί το Xbox Game Pass, λογικά αναφερόμενος στην υπηρεσία του PS Plus.

"Στα παιχνίδια, η Google απέχει 3-4 χρόνια από το να μπορέσει να έχει ένα στούντιο που να λειτουργεί. Η Amazon δεν έχει δείξει καμία ικανότητα υλοποίησης παιχνιδιών. Το περιεχόμενο είναι η μόνη τάφρος που έχουμε, όσον αφορά τον κατάλογο που τρέχει στις τρέχουσες συσκευές και την ικανότητα να δημιουργήσουμε νέο περιεχόμενο. Η Sony είναι πραγματικά ο μόνος άλλος παίκτης που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το Game Pass και έχουμε προβάδισμα 2 ετών και 10 εκατομμυρίων συνδρομητών." - Matt Booty, επικεφαλής Xbox Game Studios σε mail του το 2019

Από την πλευρά της η Microsoft υποστήριξε ότι το email είναι παλιό και ότι ποτέ δεν επιδίωξε μια τέτοια στρατηγική. Ο γενικός διευθυντής δημοσίων σχέσεων της Microsoft, David Cuddy, σε δήλωσή του στο The Verge είπε τα εξής: "Αυτό το email είναι τρεισήμισι ετών και προϋπήρχε της ανακοίνωσης της εξαγοράς μας κατά 25 μήνες. Αναφέρεται σε τάσεις του κλάδου που δεν επιδιώξαμε ποτέ και δεν σχετίζεται με την εξαγορά."

Το mail αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης του Matt Booty και άλλων τμημάτων και υφιστάμενων της Microsoft, των οποίων τα ονόματα έχουν καλυφθεί. Αποκαλύπτεται επίσης ότι η Microsoft σκεφτόταν να αφήσει το μοντέλο κυκλοφορίας των first party τίτλων της ταυτόχρονα στο Xbox Game Pass.

Γεγονός για το οποίο ο Booty δεν ήταν σύμφωνος: "Αν αντιστρέψουμε την πορεία μας σχετικά με την ταυτόχρονη κυκλοφορία θα είναι δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο ότι πράγματα όπως το Mixer ή το xCloud έχουν επίσης πολλές πιθανότητες να παραμείνουν στο προσκήνιο"