Το Starfield παραλίγο να ήταν αποκλειστικό στο PS5! – Γι’ αυτό η Microsoft πήρε τη Bethesda

Αποκάλυψη δια στόματος Phil Spencer
24 Ιουνίου 2023 00:06
Το Starfield παραλίγο να ήταν αποκλειστικό στο PS5! – Γι’ αυτό η Microsoft πήρε τη Bethesda

Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται από τη δικαστική διαμάχη της Microsoft με το FTC, το οποίο θέλει να μπλοκάρει την προτεινόμενη εξαγορά της Activision Blizzard. Συγκεκριμένα, σήμερα μεταξύ άλλων κλήθηκε απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις ο Phil Spencer, επικεφαλής του gaming τμήματος του αμερικανικού κολοσσού.

Στο πλαίσιο αυτό μάθαμε πως ένας από τους λόγους που η Microsoft αγόρασε την Bethesda ήταν το PlayStation! Συγκεκριμένα, ο Spencer τόνισε ότι η Sony πληρώνει διάφορες εταιρίες για να μην κυκλοφορούν τα παιχνίδια τους στο Xbox, φέρνοντας ως παράδειγμα το Final Fantasy 16 που έκανε το ντεμπούτο του αυτή την εβδομάδα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα Ghostwire: Tokyo και Deathloop της Bethesda, για τα οποία το PlayStation πλήρωσε για να μείνουν εκτός Xbox για έναν χρόνο.

Η μεγάλη αποκάλυψη ήταν ότι το PlayStation ήταν σε διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει ως αποκλειστικότητα και το Starfield, όμως η κίνηση αυτή έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για τη Microsoft που δεν ήθελε η πλατφόρμα της να συνεχίσει να χάνει βασικό περιεχόμενο.

"Η ZeniMax είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Όταν αποκτήσαμε τη ZeniMax, ένα από τα κίνητρα γι' αυτό ήταν ότι η Sony είχε κάνει μια συμφωνία για το Deathloop και το Ghostwire και πλήρωσε, ουσιαστικά, την Bethesda για να μην παραδώσει αυτά τα παιχνίδια στο Xbox.

Ο Spencer πρόσθεσε ότι ήταν απαραίτητο να "εξασφαλίσει την ιδιοκτησία" της ZeniMax και του Starfield για να διατηρηθεί ο ρυθμός των νέων παιχνιδιών στο Xbox.

"Δεν μπορούμε να βρεθούμε σε μια θέση ως τρίτη κονσόλα όπου θα μείνουμε ακόμη περισσότερο πίσω όσον αφορά την ιδιοκτησία του περιεχομένου μας"

Για την ιστορία, η Microsoft εξαγόρασε την ZeniMax τον Σεπτέμβριο του 2020. Το τεράστιο deal των 7.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2021. Παρόλο που η εξαγορά ολοκληρώθηκε πριν την κυκλοφορία των Deathloop και Ghostwire: Tokyo, η Microsoft τίμησε τις προηγούμενες δεσμεύσεις της εταιρίας, επιτρέποντας την κυκλοφορία τους ως χρονικές αποκλειστικότητες για το PS5. Εν τέλει και τα δύο παιχνίδια έφτασαν στις κονσόλες του αμερικανικού κολοσσού και στο Xbox Game Pass ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία τους.