Παραδοχή Microsoft: Το Xbox “έχασε τα console wars“

Μέρος της στρατηγικής της στην δίκη έναντι του FTC των ΗΠΑ
23 Ιουνίου 2023 13:50
Παραδοχή Microsoft: Το Xbox “έχασε τα console wars“

Η δικαστική μάχη μεταξύ Microsoft και FTC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου) των ΗΠΑ ξεκίνησε χθες για την υπόθεση της πολύκροτης εξαγοράς της Activision Blizzard. Η πρώτη μέρα περιλάμβανε πολλές ζουμερές αποκαλύψεις όπως για παράδειγμα την αλλαγή της συμφωνίας για το Indiana Jones παιχνίδι της Bethesda, αλλά και το πότε θα λανσαριστούν οι επόμενες κονσόλες των Xbox και PlayStation

Μέρος της στρατηγικής της υπεράσπισης της Microsoft έναντι του FTC είναι να δείξει πως το Xbox δε βρίσκεται σε κυρίαρχη θέση στην αγορά, τοποθετώντας το τρίτο στη σειρά πίσω από τις κονσόλες των Sony και Nintendo. Σύμφωνα με τα επίσημα δικαστικά έγγραφα, τα οποία "χτένισε" το The Verge, αναφέρεται σε ένα σημείο η παραδοχή της ήττας της Microsoft στα λεγόμενα console wars

"To Xbox έχασε τα console wars και οι ανταγωνιστές του εξακολουθούν να βρίσκονται σε κυριαρχική θέση." παραδέχτηκε ανοιχτά η Microsoft πάντοτε με σκοπό να υπερασπιστεί τον εαυτό της στην δίκη για την εξαγορά της Activision Blizzard, την οποία επιχείρησε να μπλοκάρει η FTC. Επίσης, η Microsoft αναφέρει πως για το 2021 κατείχε μόλις το 16% του μεριδίου των συνολικών πωλήσεων κονσολών, ενώ διαθέτει το 21% του συνόλου της παγκόσμιας εγκατεστημένης βάσης κονσολών. Ωστόσο, τα σημεία όπου η Microsoft αναφέρεται στα αντίστοιχα μερίδια των Nintendo και PlayStation, έχουν καλυφθεί. 

 

To Xbox στην υπερασπιστική του γραμμή λέει επίσης: "Το 2001, η Microsoft εισήλθε στον χώρο των παιχνιδιών με την κυκλοφορία της πρώτης παιχνιδομηχανής Xbox, ανταγωνιζόμενη τις καθιερωμένες εταιρείες Sony και Nintendo. Σε εκείνη τη "γενιά", η Sony και η Nintendo ξεπέρασαν σε πωλήσεις το Xbox με σημαντική διαφορά. Σε κάθε επόμενη γενιά κατά τη διάρκεια των 20 ετών που ακολούθησαν, η Sony, η Nintendo και το Xbox παρέμειναν οι τρεις σημαντικότεροι κατασκευαστές κονσολών και αναμετρήθηκαν σε αυτό που η βιομηχανία αποκαλεί "πόλεμο κονσολών"."

Στα έγγραφα η Microsoft κάνει λόγο πως "η Sony είναι ο κυρίαρχος παίκτης στις κονσόλες" και πως η βάση καταναλωτών τους ήταν συνεχώς υψηλότερη σε όλες τις γενιές των Xbox. "Το Xbox βρισκόταν συνεχώς στη 3η θέση εκ των τριών πίσω από τα PlayStation και τη Nintendo όσον αφορά τις πωλήσεις." υποστήριξε η Microsoft.