Τεράστιες αποκαλύψεις: Ο Mick Gordon σπάει τη σιωπή του για το “διαζύγιο“ με το DOOM

Προσπάθησαν να τον φιμώσουν με εξαψήφιο ποσό!
12 Νοεμβρίου 2022 20:38
Τεράστιες αποκαλύψεις: Ο Mick Gordon σπάει τη σιωπή του για το “διαζύγιο“ με το DOOM

Μια από τις πιο αναπάντεχες ειδήσεις του 2020 ήταν το δημόσιο «διαζύγιο» του συνθέτη Mick Gordon με την id Software και το DOOM franchise, αφού παρά την απίστευτη επιτυχία και τα πολλαπλά βραβεία των δημιουργιών του συνθέτη για το παιχνίδι του 2016, η συνεργασία του με στούντιο συνάντησε πολλά εμπόδια κατά την ανάπτυξη του DOOM Eternal.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2020 ο Gordon αποστασιοποιήθηκε από το άλμπουμ του soundtrack που είχε κυκλοφορήσει η Bethesda για το Doom Eternal, έπειτα από τις αρνητικές κριτικές των fans για τη μίξη και τη συνολική ποιότητα. Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι εικασίες πως τα πράγματα δεν κυλούσαν ομαλά πίσω από τα παρασκήνια, με τον executive producer του Doom Eternal, Marty Stratton, να ρίχνει όλη την ευθύνη στον Mick Gordon, μέσα από μια καταδικαστική ανάρτηση στο Reddit.

Τώρα, περίπου ενάμιση χρόνο μετά, ο Gordon ήρθε να καθαρίσει το όνομά του με ένα τεράστιο δημοσιεύσιμα στο Medium, το οποίο περιλαμβάνει αποδείξεις για όλα όσα λέει, με screenshots από e-mails και αντίγραφα νομικών εγγράφων. Ο ταλαντούχος μουσικός απέδειξε ότι όχι μόνο δεν έφταιγε, αλλά έπεσε θύμα χειραγώγησης, με την Zenimax (μητρική εταιρία της Bethesda/id Software) να προσπαθεί να εξαγοράσει τη σιωπή του, προσφέροντάς του ένα τεράστιο ποσό.

Μεταξύ άλλων, ο Gordon αποδεικνύει ότι ο Stratton είπε ψέματα σχετικά με την παραγωγή του άλμπουμ του soundtrack του Doom Eternal και κατηγορεί τον Stratton ότι χρησιμοποίησε παραπληροφόρηση για να ρίξει την ευθύνη αποκλειστικά στον Gordon. Παράλληλα, κατηγόρησε και την id Software γενικότερα, η οποία χρησιμοποίησε κομμάτια και edits του, χωρίς να τον πληρώσει γι' αυτά.

Από την πρώτη στιγμή το στούντιο πίεζε εξαιρετικά τον καλλιτέχνη, με τον Gordon να αποκαλύπτει ότι η id δεν του παρείχε υλικό για το gameplay ή το σχεδιασμό επιπέδων έτσι ώστε να τον βοηθήσει, κάτι που έκανε πολύ δυσκολότερη τη δουλειά του. Παράλληλα υπήρχαν και άλλα θέματα, όπως η αργή επικοινωνία και η καθυστέρηση του συμβολαίου του, τα οποία πήγαν πίσω όλο το χρονοδιάγραμμα της παραγωγής. Ο Gordon ωστόσο είχε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο ανάπτυξης που θα του επέτρεπε να κάνει αλλαγές στη μουσική σε μεταγενέστερο στάδιο, αν χρειαζόταν. Η πρότασή του απορρίφθηκε αμέσως από τον Stratton.

Πέρα από τα προβλήματα επικοινωνίας που υπήρχαν εξ αρχής, ο Gordon αποκαλύπτει ότι το συμβόλαιό του ήταν για 142 λεπτά μουσική. Ωστόσο, ο αριθμός των λεπτών που υπέβαλε στην id ήταν "υπερδιπλάσιος", με το στούντιο να απορρίπτει πολλές φορές τα όσα έστελνε ο συνθέτης ή να του ζητά πολλές αλλαγές. Παράλληλα, η αμοιβή του παρακρατήθηκε και το 2019 έμεινε απλήρωτος από την id για 11 μήνες. Το κερασάκι στην τούρτα; Ο Gordon ανακάλυψε στο τέλος ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς του είχε συμπεριληφθεί στο παιχνίδι χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει και χωρίς έχει λάβει καμία αμοιβή για την χρήση.

Το θέμα παρασκηνιακά είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις, που όταν οι developers πίεζαν για να προλάβουν την αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας του παιχνιδιού στις 22 Νοεμβρίου 2019, ο Gordon σκεφτόταν να εγκαταλείψει εντελώς το project καθώς έμενε απλήρωτος, ήταν συνεχώς αντιμέτωπος με παράλογα αιτήματα και υπήρχε έλλειψη διαφάνειας μεταξύ αυτού και της διοίκησης.

Τελικά, τον Ιανουάριο του 2020 ο Gordon επικοινώνησε απευθείας με την Bethesda, η οποία προσπάθησε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία μαζί του. Τελικά, όμως, το θέμα δεν έληξε εκεί και αντιθέτως πήρε διαστάσεις όταν ο Marty Stratton καταδίκασε δημόσια τον Mick Gordon στο Reddit.

Τότε ο συνθέτης αποφάσισε να εμπλέξει τους δικηγόρους του για τις ψευδείς κατηγορίες εναντίον του και για τα χρήματα που του χρωστούσε η εταιρία. Όταν παρουσίασε τις αποδείξεις του, η Zenimax προσφέρθηκε να συμβιβαστεί και ήταν πρόθυμη να του δώσει ένα εξαψήφιο ποσό για να αναλάβει "την πλήρη δημόσια ευθύνη για την αποτυχία του OST" και να για να μην ξαναμιλήσει ποτέ για το θέμα αυτό. Ωστόσο, ο Gordon αποφάσισε να απορρίψει τα χρήματα και επέμενε ο Stratton να ανακαλέσει τη δήλωσή του.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι το δημοσίευμα του Gordon περιλαμβάνει πάρα πολλές ακόμη λεπτομέρειες και έτσι για περισσότερα σχετικά με την υπόθεση μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ. Να αναφερθεί επίσης πως ο Gordon ζήτησε από τους fans να μην ξεσπάσουν στο παιχνίδι και να μην καταφύγουν σε hate, αφού το μόνο που θέλει με τη δημοσίευση όλων αυτών είναι να υπερασπιστεί τον εαυτό του.