Οδηγός Αγοράς Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Η κοινότητα των Unboxholics προτείνει
25 Αυγούστου 2016 08:20
Οδηγός Αγοράς Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Αυτήν την περίοδο σίγουρα πολλοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την αγορά ενός νέου ηλεκτρονικού υπολογιστή, μιας και τα σχολεία και οι σχολές ξεκινούν ξανά σε λίγες μέρες. Παράλληλα, προσωπικά θεωρώ πως η συγκεκριμένη περίοδος είναι και κατάλληλη, μιας και οι περισσότερες εταιρίες του χώρου, όπως η AMD και η Nvidia έχουν φέρει στην αγορά τα νέα προϊόντα τους.

Σταθερός υπολογιστής ή laptop;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσει ένας υποψήφιος αγοραστής είναι το αν θέλει σταθερό υπολογιστή ή laptop. Ο σημαντικότερος λόγος για την αγορά ενός laptop και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι η φορητότητα. Εάν πρέπει να παίρνετε τον υπολογιστή μαζί σας λόγω των υποχρεώσεών σας ή της δουλειάς σας, τότε ένας φορητός υπολογιστής είναι μoνόδρομος.

Αντιθέτως, οι σταθεροί υπολογιστές είναι σαφώς δυσκολότερο να μετακινηθούν, ωστόσο έχουν διάφορα άλλα πλεονεκτήματα. Αρχικά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι φθηνότεροι. Το γεγονός πως τα laptop έχουν επιπλέον την μπαταρία τους και η κατασκευή τους είναι δυσκολότερη, ανεβάζει το κόστος τους. Ναι μεν τα περιφερειακά ανεβάζουν αντίστοιχα το κόστος στους σταθερούς υπολογιστές , αλλά ένα laptop με χαρακτηριστικά παρόμοιων επιδόσεων ενός σταθερού υπολογιστή είναι συνήθως πολύ ακριβότερο.

Αν ο βασικός παράγοντας κατά την αγορά είναι το κόστος, τότε ενα laptop συνήθως είναι φθηνότερο. Αν αντιθέτως ενδιαφέρεστε για την απόδοση, τότε ένας σταθερός υπολογιστής είναι καλύτερη επιλογή, μιας και μπορείτε να προμηθευτείτε ένα πιο δυνατό σύστημα, δαπανώντας λιγότερα χρήματα.

Επιπροσθέτως, οι σταθεροί υπολογιστές είναι ευκολότερο να αναβαθμιστούν. Τα περισσότερα laptop δίνουν μονάχα τη δυνατότητα να προσθέσετε λίγη παραπάνω μνήμη ή να αλλάξετε/ αναβαθμίσετε τον αποθηκευτικό τους χώρο. Άλλα μοντέλα δεν επιτρέπουν ακόμα και καμία αναβάθμιση. Σε έναν σταθερό υπολογιστή μπορείτε να αλλάξατε και να αναβαθμίσετε τα πάντα και να το φέρετε ακριβώς πάνω στα μέτρα και τις ανάγκες σας.

Βέβαια υπάρχει και μια ενδιάμεση λύση για να μπορείτε να έχετε και φορητότητα ως ένα βαθμό, αλλά και τα οφέλη των σταθερών υπολογιστών. Μπορείτε να αγοράσετε έναν σταθερό υπολογιστή και να προμηθευτείτε και ένα tablet, τα οποίο συνήθως είναι αρκετά φθηνότερο από έναν φορητό υπολογιστή και μπορεί να σας καλύπτει ως ένα βαθμό, όταν θα βρίσκεστε μακριά από το βασικό σας υπολογιστή.

Οπότε το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε έρευνα αγοράς είναι το εξής: Σταθερός υπολογιστής ή Laptop;

  • Αν αποφασίσετε πως ένα laptop είναι το ιδανικό για εσάς, μείνετε συντονισμένοι στο Unboxholics.com μιας και ένας οδηγός αγοράς laptop βρίσκετε καθ’ οδόν!
  • Αν αποφασίσατε να αγοράσετε σταθερό υπολογιστή τότε συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω.

Να αγοράσω κάποιο έτοιμο σύστημα ή να το συναρμολογήσω μόνος μου;

Για πολλούς το χτίσιμο ενός υπολογιστή φαντάζει μια ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτητική διαδικασία. Έτσι, χρήστες δίχως προηγούμενη εμπειρία προτιμούν συνήθως ήδη συναρμολογημένους υπολογιστές. Παρόλα αυτά, το να χτίσετε από μόνοι σας το δικό σας σύστημα έχει διάφορα οφέλη. Το κυριότερο είναι πως κερδίζετε αρκετά χρήματα, ενώ συγχρόνως καταλήγετε με ένα αισθητά πιο αποδοτικό σύστημα.

Προσωπικά προτείνω να αποφύγετε τα "έτοιμα" συστήματα σε κάθε περίπτωση. Εξάλλου θεωρώ πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να συναρμολογήσετε μόνοι σας τον υπολογιστή σας. Στο κανάλι των Unboxholics έχουμε συναρμολογήσει αρκετές φορές υπολογιστές, οπότε βίντεο όπως το παρακάτω σίγουρα θα βοηθήσουν τους αρχάριους.

Εάν όμως θεωρείτε πως το χτίσιμο ενός υπολογιστή δεν είναι για εσάς, μερικά πράγματα που θεωρώ πως πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε κάποιον έτοιμο, ήδη συναρμολογημένο υπολογιστή είναι τα εξής:

  • Πάντα να δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα στις τεχνικές προδιαγραφές. Η εμφάνιση και διάφοροι ακόμα παράγοντες βεβαίως και είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψιν, ωστόσο το πιο σημαντικό στοιχείο σε έναν υπολογιστή είναι οι τεχνικές του προδιαγραφές.
  • Πόση RAM είναι αρκετή; Για απλή καθημερινή χρήση, εφαρμογές γραφείου αλλά και για τα περισσότερα παιχνίδια, 8GB είναι αρκετά. Αν θέλετε να τρέχετε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα ίσως 12GB ή και 16GB θα ήταν προτιμότερα. Ωστόσο, ακόμα και αν το μοντέλο που σας ενδιαφέρει δεν έχει αρκετή RAM, πανεύκολα μελλοντικά μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη. Είναι ίσως το ευκολότερο πράγμα που μπορεί να αναβαθμιστεί σε έναν υπολογιστή.
  • Αν σας ενδιαφέρουν τα παιχνίδια προσέξτε ιδιαίτερα την κάρτα γραφικών (GPU). Είναι καθοριστικός παράγοντας για το πόσο καλά "τρέχει" ένα παιχνίδι. Προσωπικά έχω δει καταστήματα να πωλούν “Gaming” υπολογιστές που είχαν τα πάντα...εκτός από καλή κάρτα γραφικών. Περισσότερα για τις κάρτες γραφικών μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
  • Προτιμήστε, αν υπάρχει η δυνατότητα, κάποιο σύστημα με SSD. Ακόμα και με τον φθηνότερο SSD της αγοράς θα παρατηρήσετε τεράστια διαφορά στην καθημερινή σας χρήση έναντι ενός απλού, συμβατικού, σκληρού δίσκου. Ο υπολογιστής όχι απλώς θα ανοίγει γρηγορότερα, αλλά θα ανταποκρίνεται αστραπιαία σχεδόν σε κάθε σας εντολή.

Συναρμολογώντας το δικό σας υπολογιστή

Αν έχετε επιχειρήσει και στο παρελθόν να χτίσετε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα γνωρίζετε πως ένα από τα δυσκολότερα σημεία είναι η δημιουργία της σύνθεσης. Η απόφαση, δηλαδή, για το σύνολο των εξαρτημάτων που θα απαρτίζουν τον υπολογιστή. Οι δεκάδες αποφάσεις που θα κληθείτε να πάρετε σχετικά με τα διάφορα εξαρτήματα μπορούν εύκολα να κουράσουν και να μπερδέψουν, ιδιαίτερα τους πιο αρχάριους. Παρακάτω θα βρείτε τέσσερις συνθέσεις για διαφορετικά budget, τις οποίες μπορείτε να λάβατε υπόψιν συμβουλευτικά σχετικά με το ποια εξαρτήματα να αγοράσετε. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω συνθέσεις δημιουργήθηκαν χάρις την πολύτιμη βοήθεια της δραστήριας κοινότητας των Unboxholics.

 

Σύνθεση PC με €300

Η σύνθεση αυτή προτείνεται για όσους θέλουν ένα φθηνό και αξιόπιστο σύστημα για το γραφείο τους ή για αυτούς που παίζουν λιγότερο απαιτητικά παιχνίδια.

Σημαντικές σημειώσεις:

  • Αυτό το σύστημα είναι ικανό να τρέξει άριστα όλους τους MOBA τίτλους, όπως τα LoL, Dota 2, Smite, αλλά και λιγότερο απαιτητικούς τίτλους όπως τα Minecraft και Counter Strike.
  • Τα 8GB RAM και ο ικανός επεξεργαστής καθιστούν το σύστημα ιδανικό για σερφάρισμα στο Internet, αναπαραγωγή ταινιών, αλλά και οποιαδήποτε τυπική εργασία γραφείου, όπως επεξεργασία και προβολή εγγράφων.
  • Οι επιλογές αναβάθμισης είναι σχετικά περιορισμένες. Μελλοντικά μπορείτε να προσθέσετε κάποια καλή κάρτα γραφικών και να βελτιώσετε δραματικά τις gaming ικανότητες του συστήματος, περισσότερη RAM ή και κάποιον SSD. Ωστόσο, όσον αφορά τον επεξεργαστή, οι επιλογές στο μέλλον είναι σχεδόν ελάχιστες.

Εναλλακτική επιλογή στα €300

Η σύνθεση αυτή προτείνεται για όσους θέλουν ένα φθηνό και αξιόπιστο σύστημα για το γραφείο τους ή για αυτούς που παίζουν λιγότερο απαιτητικά παιχνίδια. Ωστόσο, ενδείκνυται κυρίως για όσους σκέφτονται μελλοντικά να αναβαθμίσουν τον υπολογιστή τους.

Σημαντικές σημειώσεις:

  • Η εναλλακτική αυτή πρόταση προσφέρει παρόμοιες επιδόσεις και είναι ικανή να τρέξει ικανοποιητικά ίδιου ύφους παιχνίδια όπως τα LoL, Dota 2, Smite, Minecraft και Counter Strike.
  • Είναι εξίσου καλή επιλογή για εργασίες γραφείου και μάλιστα αν δεν σας ενδιαφέρουν τα παιχνίδια, μπορείτε να μην αγοράσετε την κάρτα γραφικών και να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών του επεξεργαστή. Έτσι θα γλυτώσετε χρήματα, τα οποία μπορείτε να τα επενδύσετε σε περιφερειακά ή σε έναν SSD.
  • Η σύνθεση αυτή έχει πολύ καλύτερες προοπτικές όσον αφορά τη μελλοντική αναβάθμιση.

Σύνθεση PC με €500

 

Η σύνθεση αυτή προτείνεται για όσους θέλουν ένα δυνατό σύστημα για το γραφείο τους ή για τους gamers που παίζουν πιο απαιτητικά παιχνίδια.

Σημαντικές σημειώσεις:

  • Αυτό το σύστημα είναι ικανό να τρέξει άριστα σχεδόν όλους τους τίτλους που κυκλοφορούν σήμερα σε 1080p ανάλυση. Ακόμα και στα πιο ‘δύσκολα΄ παιχνίδια, ρίχνοντας μερικές ρυθμίσεις η εν λόγω σύνθεση μπορεί να αντεπεξέλθει.
  • Τα 8GB RAM και ο ικανός επεξεργαστής καθιστούν το σύστημα ιδανικό για σερφάρισμα στο Internet, αναπαραγωγή ταινιών, αλλά και οποιαδήποτε τυπική εργασία γραφείου, όπως επεξεργασία και προβολή εγγράφων.
  • Αν δεν σας ενδιαφέρουν τα παιχνίδια, μπορείτε να μην αγοράσετε την κάρτα γραφικών και να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών του επεξεργαστή. Έτσι θα γλυτώσετε χρήματα, τα οποία μπορείτε να τα επενδύσετε σε περιφερειακά ή σε έναν SSD που θα έκανε πραγματικά το σύστημα...να πετάει!
  • Οι δυνατότητες αναβάθμισης είναι πολλές. Περισσότερη RAM ή και κάποιος SSD είναι ευπρόσδεκτα, ενώ μπορείτε να αναβαθμίσετε και την κάρτα γραφικών, βλέποντας σημαντικά οφέλη στα βιντεοπαιχνίδια.
  • Μια πολύ καλή εναλλακτική όσον αφορά την κάρτα γραφικών είναι κάποια GTX 950, την οποία και πρότειναν πολλοί χρήστες της κοινότητας των Unboxholics. Ωστόσο είναι παλαιότερο μοντέλο, κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο στην μελλοντική της υποστήριξη με drivers και σε πολλά παιχνίδια αποδίδει ελαφρώς χειρότερα.
  • Σχεδόν όλοι οι χρήστες πρότειναν διαφορετικά κουτιά, όπως το Aerocool Aero-500. Γενικά σε αυτό το budget τα περισσότερα κουτιά έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε άλλο κουτί σας αρέσει εμφανισιακά αρκεί να έχει χώρο για μια M-ATX μητρική.

Σύνθεση PC με €700

 

Η σύνθεση ίσως είναι λιγάκι τραβηγμένη για υπολογιστή γραφείου, προορίζεται για αυτούς που παίζουν απαιτητικά παιχνίδια και δεν θέλουν να κάνουν πολλούς συμβιβασμούς στα γραφικά.

Σημαντικές σημειώσεις:

  • Αυτό το σύστημα είναι ικανό να τρέξει άριστα σχεδόν όλους τους τίτλους που κυκλοφορούν σήμερα σε 1080p ανάλυση. Ακόμα και στα πιο ‘δύσκολα΄ παιχνίδια, σπάνια θα χρειαστεί να ρίξετε έστω και ελάχιστα τις ρυθμίσεις.
  • Ακόμα και απαιτητικές εργασίες όπως η επεξεργασία εικόνων και βίντεο, το rendering και το streaming δε θα δυσκολέψουν ιδιαίτερα το μηχάνημα.
  • Τα 8GB RAM και ο εξαιρετικός επεξεργαστής καθιστούν το σύστημα ιδανικό για σερφάρισμα στο Internet, αναπαραγωγή ταινιών, αλλά και οποιαδήποτε τυπική εργασία γραφείου, όπως επεξεργασία και προβολή εγγράφων. Αξίζει να σημειωθεί πως όντας εξοπλισμένο με SSD το σύστημα πραγματικά θα πετάει σε όλες τις εργασίες της καθημερινότητάς σας.
  • Αν δεν σας ενδιαφέρουν τα παιχνίδια, μπορείτε να μην αγοράσετε την κάρτα γραφικών και να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών του επεξεργαστή. Έτσι θα γλυτώσετε χρήματα, τα οποία μπορείτε να τα επενδύσετε σε περιφερειακά για παράδειγμα.
  • Οι δυνατότητες αναβάθμισης είναι πολλές. Περισσότερη RAM είναι ευπρόσδεκτη, ενώ στο μέλλον μπορείτε να αναβαθμίσετε και την κάρτα γραφικών, βλέποντας σημαντικά οφέλη στα βιντεοπαιχνίδια.
  • Αξιόλογη εναλλακτική όσον αφορά την κάρτα γραφικών είναι κάποια GTX 960, την οποία και πρότειναν πάρα πολλοί χρήστες. 
  • Σχεδόν όλοι οι χρήστες πρότειναν διαφορετικά κουτιά. Γενικά σε αυτό το budget τα περισσότερα κουτιά έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε άλλο κουτί σας αρέσει εμφανισιακά αρκεί να έχει χώρο για μια M-ATX μητρική.

Σύνθεση PC με €1000

 

Η σύνθεση αυτή απευθύνεται σε αυτούς που επιθυμούν να παίζουν όλα τα σύγχρονα παιχνίδια και αναζητούν premium χαρακτηριστικά και επιδόσεις. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο σύστημα, με αρκετό περιθώριο για overcklocking, το οποίο απευθύνεται στους απαιτητικούς.

Σημαντικές σημειώσεις:

  • Αυτό το σύστημα είναι ικανό να τρέξει άριστα όλους τους τίτλους που κυκλοφορούν σήμερα σε 1080p ανάλυση. Ακόμα και στα πιο ‘δύσκολα΄ παιχνίδια, σπάνια θα χρειαστεί να ρίξετε έστω και ελάχιστα τις ρυθμίσεις.
  • Ακόμα και απαιτητικές εργασίες όπως η επεξεργασία εικόνων και βίντεο, το rendering και το streaming μπορούν να εκτελεστούν με ευκολία.
  • Τα 16GB RAM και ο εξαιρετικός επεξεργαστής καθιστούν το σύστημα ιδανικό για σερφάρισμα στο Internet, αναπαραγωγή ταινιών, αλλά και οποιαδήποτε τυπική εργασία γραφείου, όπως επεξεργασία και προβολή εγγράφων.
  • Αν δεν σας ενδιαφέρουν τα παιχνίδια, μπορείτε να μην αγοράσετε την κάρτα γραφικών και να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών του επεξεργαστή.
  • Μια εξίσου καλή επιλογή, όσον αφορά την κάρτα γραφικών είναι κάποια Radeon RX480 που πρότειναν αρκετοί χρήστες.
  • Υπάρχουν φυσικά δυνατότητες αναβάθμισης, κυρίως στην κάρτα γραφικών, αν παίζετε σε 4K αναλύσεις για παράδειγμα.
  • Το σύστημα αυτό είναι high-end. Η μητρική του έχει πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως ιδιαίτερα ποιοτική ενσωματωμένη κάρτα ήχου και πολλά 'έξτρα' που αφορούν το overclocking. Επιπλέον, το τροφοδοτικό του είναι άριστης ποιότητας και πολύ αποδοτικό όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Τέλος, το σύστημα είναι εξοπλισμένο με μια σχετικά αθόρυβη ψήκτρα, άφθονη μνήμη RAM και SSD.

 

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι τιμές που αναγράφονται στο άρθρο προέρχονται από διάφορα ελληνικά ηλεκτρονικά κατάστημα, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν τα όποια έξοδα αποστολής και αντικαταβολής, ενώ φυσικά στο μέλλον μπορεί να αλλάξουν ριζικά.


Τέλος, ο νικητής του διαγωνισμού που έτρεχε παράλληλα είναι ο χρήστης Tatas, ο οποίος και κερδίζει ένα ψηφιακό αντίτυπο για τα Spec Ops: The Line και The Darkness II και καλείται να στείλει στον υπογράφοντα (megathemiis) ένα προσωπικό μήνυμα (PM) ώστε να παραλάβει το δώρο του.

Ακολουθούν με αλφαβητική σειρά οι 155 χρήστες που βοήθησαν στη δημιουργία των συνθέσεων.

AbyssD, aekaraole123, aggeloz.mwz, AlantoAlani, alex.kalaitzidis, AlexZar, ALGamer97, AmericanVenios, Anestis88, Antonis00GR_, Apo1, apostolis.samiotis, asdasd, Bewareof, bigtsak, billys.fyteia, blackpixz, bravestar, briganta, brine, charalampos.bekiaris, chris.katsikis, CrazyGreeks, crazytony, CrusheR, Crypton-R-, DamiMykonos, deadmoon, Defected, DiamantisUH, Dimitris Zarkalis, dimitris.kotopoulos, Dimokritos, Distopia, dkioms, Eftime, eptanhsios, fanisgab, FanisSPR, filippos32, frings, Gameboy, gamerthegreekmistos, george.stinis, georgedoc, GeorgeFoto, GeorgeZik, giannis.grigoriadis, Giannop, giorgos.liaromatis, giorgos.maditinos, giorgosofara, godfather, greek-99, GrProg, GsguardGR, Hechmanic369, Hillmaster, InvisibleJim, jimis, jimmy1663, jordan.savvidis, juniors0, kalathakia, kenjinx, konstantinos211, Konti, kostantinos.axiotis, kostas66, kostaszz123, Lefteris Kalkounias, leonalkalai, LordViper, manuchao.macau, MariosGRFS, mathaiostop2001, matsoukakos, mesa, MikeG7, Minespeed32, mitsaras333, Narious, Nasom, Nektarios, nick the greek, nick.tsoutsouras, nikolas.kounelis, nikos.stoidis, Nikoss17, NinjaZ Gr, OuraniosCy, pakos, pandelisgreen13, panos_gramm, panos_var, Panoskevgas, paok2009, petros.good, piterakos, PureDope, raphael.manioudakis, renks123, Richter, romino300, ScarecrowGT, Sero, Shinigami7, silve, Silverserfer, Skavenger, skymax14, Soski, sotoskond, spirtakous, spyros111993, spyros95, srider, Stalker2400, Stefan1213, stefos43, stephanos99, Tatas, TeMeTeRoN, thanos.besi, ThanosVosn, theodore.skondras, Tony_Stark98, TonyTheGamer, trikaliotis4444, tsiaktanis20, TV97, UnboxTeamGM, vagelispapp, Vasilismk7, VisualCore, Voas Tube, WarMachine, whiteshadow, wodotachris, woodprox, worthless, xristo.bodeci, xristos.kostopoulos, Yale G, Yiannis1999, Ανδρεάδης, Γιωργος Μπ, γιώργος.ταλάντζης, ιωαννης, κώστας.καφ, Νικος Σιμουλιδης, παρης.γιαννουλακης, στέλιος.τζωρτζινάκης, στέφανος.δούλης, φιλιππος.κατης, Χρηστος_Μπαριτας