Red Dead Redemption 2 Review

 • Written by 
 • Read later

  Για κάτι τέτοιες στιγμές είμαστε gamers...

  Μόλις είχα τελειώσει μία ακόμη βρωμοδουλειά, για λογαριασμό της συμμορίας μου. Ήταν τόσο έντονη και ψυχοφθόρα που ξεκίνησε με τον ήλιο πάνω από το κεφάλι μου και τελείωσε με ένα ολόγεμο φεγγάρι. Πάνω στ’ άλογό μου και με μια χούφτα δολάρια στο χέρι, πήρα το δρόμο της επιστροφής για το μέρος που κρυβόμασταν. Μέσα στη νεκρική σιγή της νύχτας, είδα φως σε ένα λόφο. Δεν είχα απολύτως τίποτα να χάσω και το προσέγγισα. Ίσως εκεί να με περιμένουν μερικά ακόμη νομίσματα ή έστω κάποιες προμήθειες. Το μοναδικό πράγμα που είχα πάντα γεμάτο ήταν το περίστροφό μου, γι’ αυτό και δεν φοβήθηκα το οτιδήποτε. Ήταν ένα αρκετά μεγάλο αγροτόσπιτο με αχυρώνα. Άφησα το άλογό μου λίγο πιο πέρα για να μη με πάρουν χαμπάρι και πλησίασα, με τον κόκορα στο όπλο να έχει πάρει θέση προς τα πίσω. Όσο πλησίαζα, τα πολλά φώτα, εντός και εκτός σπιτιού, σε συνδυασμό με την ησυχία, με προβλημάτισαν. Ανέβηκα τα 2-3 σκαλάκια του μπαλκονιού και άγγιξα το πόμολο της εξώπορτας. Την άνοιξα όσο το δυνατόν πιο αργά και αθόρυβα. Το θέαμα που αντίκρισα μου έκοψε τα πόδια. Μία τετραμελής οικογένεια, ήταν σφαγμένη μπροστά στα μάτια μου. Όλα το σπίτι άνω κάτω, αίματα στους τοίχους και στα χαλιά και πτώματα να κείτονται στα πατώματα. Ο πατέρας μαχαιρωμένος στο τραπέζι, η μητέρα πυροβολημένη στο κεφάλι κοντά στον πάγκο της κουζίνας και δύο κοριτσάκια να κολυμπούν νεκρά στο ίδιο τους το αίμα. Τα συναισθήματά μου παγωμένα, οι αντιδράσεις μου ανύπαρκτες για λίγα δευτερόλεπτα. Δε μπορούσα να πιστέψω πως εκείνο το τυχαίο φως, στη μέση της νύχτας, έκρυβε αυτό το μακάβριο θέαμα. Αφού συνήλθα, έψαξα το υπόλοιπο σπίτι, μήπως και βρω κάτι χρήσιμο. Όλα είχαν εξαφανιστεί. Μια άλλη συμμορία, είχε λεηλατήσει το σπίτι πριν από λίγα λεπτά και έσπειρε το θάνατο. Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στο Red Dead Redemption 2.

  Ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του και με περίπου 100 ώρες στο κόσμο του, έφτασε η ώρα να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου για το Red Dead Redemption 2. Όχι ότι περιμένει κάποιος εμένα για να του πω τι είναι το παιχνίδι της Rockstar, ούτε πως υπάρχουν άτομα που δεν κοιμούνται αναμένοντας αυτό το εξωφρενικά αργοπορημένο κείμενο. Απλά μου είναι αδύνατον να συνεχίσω να υπάρχω σε αυτό το χώρο, αν δεν «βγάλω από μέσα μου» αυτά που θέλω να πω για το…παιχνίδι. Να ξεκαθαρίσω εξαρχής πως τρέφω μία ιδιαίτερη συμπάθεια προς τις δημιουργίες της εταιρίας. Όχι γιατί είναι εξαιρετικά παιχνίδια, ούτε γιατί έχω καμία όρεξη να υποστηρίξω λογότυπα και επιχειρήσεις που βγάζουν εκατομμύρια. Ως λάτρης των βιντεοπαιχνιδιών, όμως, θαρρώ πως η Rockstar, μαζί με ελάχιστες ακόμη εταιρίες (βλ. Naughty Dog, Santa Monica, Nintendo κ.α) κρατάνε ζωντανή τη φλόγα του «ποιοτικού mainstream». Ειδικά η Rockstar Games, έχει αποδείξει ότι δεν μασάει σε τίποτα, έχει τα κότσια να τα βάλει με τα θηρία και καταφέρνει με κάθε νέα κυκλοφορία της να πάει αυτό το μέσο, κάποια βήματα μπροστά. Αν με ρωτήσετε, θα σας πω πως το πρώτο Red Dead Redemption είναι ένα από τα ποιοτικότερα και πιο ολοκληρωμένα βιντεοπαιχνίδια που έχω παίξει στη ζωή μου. Τα ίδια και «χειρότερα» θα σας πω και για το δεύτερο παιχνίδι, το οποίο αποτελεί και prequel των γεγονότων που βιώσαμε το Μάιο του 2010. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, όταν έμαθα πως το Red Dead Redemption 2 είναι prequel, δυσανασχέτησα. Για κάποιον λόγο δεν τα πάω καλά με ιστορίες των οποίων ξέρω την εξέλιξη και όχι, ούτε το Halo: Reach (το καλύτερο Halo) δεν κατάφερε να βγάλει αυτή τη φοβία από μέσα μου. Ας πούμε πως είναι ένα από τα πολλά κολλήματα που έχω. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα ελάχιστα trailers που είδα από το παιχνίδι, αν και εντυπωσιακά, είχαν κάτι που με τρόμαζε. Μη ρωτήσετε τι ήταν αυτό, γιατί ούτε κι εγώ ξέρω. Απλά για κάποιο λόγο φοβόμουν πως το επόμενο παιχνίδι που θα διαδεχθεί το διαμάντι του 2010, δε θα είναι αυτό που πολλοί περιμέναμε. Η μεγάλη αφοσίωση της Rockstar στο GTA Online ήταν ένα από τα σημαντικότερα αίτια που πυροδοτούσαν αυτό το φόβο μέσα μου. Ακόμη και η ησυχία της εταιρίας, μέρες πριν την κυκλοφορία, αποτελούσαν αγκάθι για εμένα. Και, ω, Θεέ μου, πόσο λάθος έκανα…

  Το ημερολόγιο γράφει 1899. Ο παίκτης παίρνει το ρόλο του Arthur Morgan, ενός εκ των πολλών επικηρυγμένων μελών της συμμορίας του Dutch van der Linde. Σε αυτήν την παρέα εγκληματιών, ανήκει και ο John Marston, ο πρωταγωνιστής του πρώτου παιχνιδιού. Χωρίς να γίνεται σαφές και μετά από ένα συμβάν με ένα φέριμποτ, η συμμορία, για να γλιτώσει από τα χέρια του νόμου, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το καταφύγιό με έδρα την Blackwater και να μετακινηθεί πιο βαθιά στην Αμερική. Στήνει, λοιπόν, τη νέα της κατασκήνωση και ξεκινάει η αντιμετώπιση της θλιβερής πραγματικότητας: η επιβίωση. Για να επιβιώσει μία τέτοια συμμορία, της οποίας μέλη είναι και γυναικόπαιδα, θα πρέπει να κάνει τα ό,τι είναι δυνατόν για να βρει προμήθειες, φαγητό` και χρήματα. Όλοι εκεί μέσα είναι χτυπημένοι από τη ζωή, έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους, κουβαλάνε ατελείωτο αίμα στα χέρια τους και φυσικά έχουν φάει τη ζωή με το κουτάλι. Αλλά μια καλύτερη ζωή, είναι το όνειρο ακόμη και των πιο στιγνών εγκληματιών. Με τυφλή εμπιστοσύνη στον αρχηγό Dutch, ξεκινάνε τις περιπέτειές τους στην Ανατολική Αμερική.

  Είμαι από αυτούς που δίνουν τεράστια βάση στους χαρακτήρες και την ιστορία, δύο στοιχεία που η Rockstar έχει δείξει πως υπηρετεί με ευλάβεια σε όλα της τα παιχνίδια. Ξεκινώντας με τον πρωταγωνιστή, μου έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνεται ο χαρακτήρας του, καθώς και τα στάδια από τα οποία θα περάσεις. Και λέω περάσεις, γιατί το ψυχολογικό παιχνίδι γίνεται μεταξύ των αντιδράσεων του Arthur και εσένα, του παίκτη. Ναι, μπορεί να δίνονται επιλογές ως προς τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει ο Arthur και η τύχη πολλών (προσώπων και καταστάσεων) να είναι στο χέρι του παίκτη, αλλά συνεχίζω να πιστεύω πως το παιχνίδι παίζει με το μυαλό του. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα τα οποία λάτρεψα στο Red Dead Redemption 2. Για κάποιον λόγο μου έχει μπει η ιδέα πως πίσω από τους κώδικες που τρέχουν στην οθόνη, κάποιοι developers της Rockstar γελάνε με εμάς. Αν θέλετε την άποψή μου, το παιχνίδι κάνει ακριβώς αυτό που γουστάρουν οι δημιουργοί και η εξουσία που νομίζει πως έχει ο παίκτης είναι μια αισχρή ψευδαίσθηση. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι κάτι εκτιμώ. Θέλω να βλέπω δημιουργούς με «παρουσία» μέσα στις εμπειρίες μου. Θέλω να τους βλέπω να ξεβράζουν τα καλά και τα άσχημα των χαρακτήρων τους, μέσα σε εκείνα τα pixels. Είναι ευλογία το να μην έχεις την απόλυτη ελευθερία και έλεγχο ενός τέτοιου μεγαθήριου, γιατί κατά 99.9% θα τα σκατώσεις, οπότε άσε τον δημιουργό να σε οδηγήσει αυτός εκεί που οραματίστηκε να σε πάει.

  Στο Red Dead Redemption 2 θα παρελάσουν δεκάδες σημαντικοί και ορισμένοι λιγότερο επιφανείς χαρακτήρες. Κάποιοι έχουν βαθύ background που αν θελήσεις θα το ανακαλύψεις, κάποιοι άλλοι θα κρατήσουν τη ζωή τους κλειστή. Το ευτυχές σε όλο αυτό είναι ότι όλες οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων εξελίσσονται αργά και μέσα από καθημερινή τριβή. Όλα είναι τόσο μελετημένα, που ακόμη και ο τόνος της καλημέρας που θα σου πει κάποιος το πρωί, είναι παράγοντας. Γενικότερα, το παιχνίδι σε κάνει να βλέπεις τους χαρακτήρες, ακριβώς όπως θα τους έβλεπες στην πραγματική ζωή. Κάποιους δεν τους χωνεύεις εξαρχής, αλλά αλλάζεις γνώμη στην πορεία, σε κάποιους θα χρειαστεί να επενδύσεις περισσότερο χρόνο για να τους αποκρυπτογραφήσεις, ενώ κάποιοι είναι ανοιχτά βιβλία, είτε προς το καλό, είτε προς το κακό. Αν και άργησα πολύ για να το πω, μετά από 100 ώρες μαζί τους, μπορώ να πω ότι νιώθω ένα «άβολο» δέσιμο με πολλούς από αυτούς. Το δέσιμο αυτό δεν προήλθε από κάποια τρανταχτά περιστατικά, βαρέων συναισθημάτων, αλλά ακριβώς από εκείνη την καθημερινή τριβή μαζί τους που ανέφερα παραπάνω. Τόσο ο Arthur, όσο και οι περισσότεροι που συνάντησα εντός και εκτός συμμορίας, έχουν εκπληκτική εξέλιξη που δεν απογοητεύει.

  Ένα πράγμα που οφείλω να ομολογήσω πως με τρόμαξε είναι το σχετικά χλιαρό -σε θέμα εξέλιξης της ιστορίας- πρώτο 15ωρο του παιχνιδιού. Σε αντίθεση με το αρχικό Red Dead Redemption, το δεύτερο παιχνίδι αργεί πολύ να πάρει «μπρος», πάντα όσον αφορά τη βασική ιστορία, που και αυτή μέχρι τις πρώτες 20 ώρες δεν είναι ξεκάθαρη. Γίνονται πράγματα, αλλά αυτό που επικρατεί είναι η ρουτίνα του εγκλήματος. Χάρες, ληστείες, δολοφονίες, κυνήγι επικηρυγμένων για λογαριασμό σερίφηδων και πάει λέγοντας. Από ένα σημείο και μετά όμως, θα έλεγα κάπου στο 30% του story, η ατμόσφαιρα αρχίζει και μυρίζει μπαρούτι. Οι εξελίξεις και τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και η πλοκή αποκτάει ένα πιο γρήγορο ρυθμό έως ότου φτάσουμε σε ένα φινάλε που δε μπορείς να πεις ότι δεν το περίμενες, αλλά δε γίνεται να μη σε ταρακουνήσει. Και όλα αυτά έχουν κοινό παρονομαστή, αυτό που ήθελες να έχει ένα Red Dead Redemption: ανατροπές, αίμα, συναίσθημα και μυρωδιά από μολύβι. Βλέπεις «βράχους» να γκρεμίζονται μπροστά στα μάτια σου και «βαμβάκια» να γίνονται σκληρά σαν μέταλλο. Είδα πολλούς να μιλάνε με διθυραμβικά λόγια για τον απίστευτο ρεαλισμό του κόσμου του παιχνιδιού και των μηχανισμών του (και καλά κάνουν), αλλά κατ’ εμέ, αυτό που σοκάρει στο παιχνίδι είναι ο ρεαλισμός των χαρακτήρων του, των διαλόγων του, των σχέσεων που θα αναπτύξουν μεταξύ τους, των συναισθημάτων που πηγάζουν μέσα από την «τριβή» μαζί τους. Νιώθεις μια σοβαρότητα στις καταστάσεις, από αριστουργηματικά voice overs και ερμηνείες, μέχρι και την ποιότητα των γραμμένων διαλόγων. Οι διάλογοι έχουν ποιότητα. Δεν είναι λουσμένοι στις εξυπνάδες, δεν μένουν στα ρηχά. Άκουσα λόγια με απίστευτο βάθος και πολλά μηνύματα, ακούστηκαν λέξεις που καυτηριάζουν ακόμη και τα πιο ευαίσθητα θέματα του τότε και του σήμερα. Ο κοινωνικός σχολιασμός που βίωσα στο παιχνίδι, παρόλο που διαπραγματεύεται γεγονότα του προηγούμενου αιώνα, είναι χειρουργικά τοποθετημένος στο 2018.

  Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι τεράστιος. Είναι τόσο μεγάλος που ολόκληρος ο χάρτης του πρώτου Red Dead Redemption είναι ένα κομμάτι του δεύτερου τίτλου. Φανταστείτε, λοιπόν, ένα τέτοιο αχανές τερέν, διαθέσιμο προς εξερεύνηση. Ευτυχώς, ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένες οι κύριες αποστολές, σε πιάνουν από το χεράκι και σε κάνουν βόλτα σιγά-σιγά σε αυτό το «χάος», σε βαθμό που ούτε τρομάζεις, ούτε νιώθεις αβοήθητος. Σου λέει «μην αγχώνεσαι, άφησέ με να σε πάω εκεί που πρέπει, μέχρι να καταλάβεις πως λειτουργώ» και αυτό το κάνει τέλεια σε αντίθεση με άλλα open world παιχνίδια που σε βομβαρδίζουν με πληροφορίες στην αρχή και καταρρέεις. Ακόμη και οι αποστολές (κύριες και δευτερεύουσες) έχουν έναν ομαλό ρυθμό, ώστε να μπορείς να τα προλαβαίνεις και να μη σε πιάνει πανικός. Οι αποστολές αυτές καθαυτές, έχουν πάνω-κάτω την ίδια φιλοσοφία με όλα τα παιχνίδια της Rockstar και δει, του Red Dead Redemption. Έχουν ενδιαφέρον, έχουν φρέσκο αέρα πολλές φορές, έχουν ποικιλία και είναι διασκεδαστικές. Όχι όλες, αλλά οι περισσότερες είναι. Αυτό που έχει δουλευτεί πολύ στο δεύτερο παιχνίδι είναι η σκηνοθεσία των αποστολών. Ακόμη και το πιο βαρετό πράγμα στον κόσμο να κάνεις, αυτό συνοδεύεται και ντύνεται από ένα πέπλο όμορφης και καλοστημένης σκηνοθεσίας. Με αυτόν τον τρόπο, είτε ασχολείσαι με κύρια, είτε με δευτερεύουσα αποστολή, είτε ακόμη και με κάποια από τις δεκάδες δραστηριότητες, δε βαριέσαι. Θέλεις να τα κάνεις όλα. Θέλεις να τα δεις όλα. Διασκεδάζεις με όλα. Έπιασα τον εαυτό μου να εθίζομαι με το παιχνίδι. Να θέλω να ανέβω στο άλογο και να κάνω τα πάντα, να μιλήσω με τους πάντες, να δω ό,τι έχει να μου προσφέρει. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του καλού open world, τότε τι είναι;

  Ας υποθέσουμε πως όλα τα παραπάνω είναι ένα πανέμορφο και καλοφτιαγμένο πορτρέτο ζωγραφισμένο σε καμβά. Η Rockstar, με ψηφιακή μαγεία, φύσηξε σε αυτόν τον καμβά και το πορτρέτο ζωντάνεψε. Αυτό το έκανε με την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία στο παιχνίδι δίνει αυτή τη ζωντάνια που κατά την άποψή μου, έλειπε από το μέσο. Ο κόσμος του Red Dead Redemption 2 εξελίσσεται και «ζει», άσχετα από το αν είσαι εκεί να το δεις ή όχι. Συμβαίνουν πράγματα, είτε είσαι παρών, είτε όχι και δε σε περιμένουν. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει δώσει υπόσταση σε κάθε ζωντανό οργανισμό που περπατάει στα χώματα του Red Dead Redemption 2. Πατώντας την αριστερή σκανδάλη του χειριστηρίου, μπορείς να αλληλεπιδράσεις με κάθε NPC που συναντάς στο παιχνίδι. Η κάθε αλληλεπίδραση έγκειται στα κέφια, την ώρα, την κοινωνική θέση του NPC αλλά και την εμφάνισή του χαρακτήρα σου. Κάποιοι θα σε θυμούνται, κάποιοι θα έχουν ακούσει για εσένα, σε κάποιους αν είσαι άπλυτος θα μυρίζεις και θα σε αποφύγουν, κάποιοι θα σε πλησιάσουν πονηρά, κάποιοι θα σου ζητήσουν βοήθεια, ενώ κάποιοι θα σε προκαλέσουν. Έπιασα τον εαυτό μου να νιώθω πως δεν έχω να κάνω με NPC, αλλά με άλλους παίκτες σε ένα online MMO. Αυτή η μη προβλέψιμη συμπεριφορά, το γεγονός ότι πρέπει να προσέχεις τις κινήσεις σου, ακόμη και σε επίπεδο κοινωνικής ευγένειας, καθώς και ο αυθορμητισμός των χαρακτήρων του κόσμου, είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα για τα βιντεοπαιχνίδια.

  Το παιχνίδι έχει ένα τέλειο, ζωντανό οικοσύστημα που λειτουργεί διαρκώς. Τρένα και άμαξες μεταφέρουν επιβάτες από πόλη σε πόλη, πελάτες αγοράζουν από καταστήματα, αγρότες καλλιεργούν τα χωράφια, γυναίκες μαγειρεύουν, απλώνουν ρούχα, ψαράδες ετοιμάζονται για να βγουν στα ανοιχτά, κυνηγοί στήνουν καρτέρια στο επόμενο θήραμά τους, ζώα κοιμούνται, μαλώνουν μεταξύ τους, κρύβονται από τον κίνδυνο. Στο παιχνίδι είδα ατυχήματα μεταξύ ανθρώπων, είδα ζώα να κατασπαράζουν άλλα ζώα ή ακόμη και ανθρώπους. Είδα εγκλήματα να διαπράττονται μπροστά στα μάτια μου. Γενικά, έζησα 100 ώρες μέσα σε έναν ζωντανό, απρόβλεπτο και αληθινά άγριο κόσμο. Και αν θέλετε την άποψή μου, αυτή η «χαοτική» δομή είναι που κρύβει τις μεγάλες εκπλήξεις του παιχνιδιού. Μέσα σε αυτόν τον μη προβλέψιμο στήσιμο των μηχανισμών του, θα συναντήσει ο παίκτης τα πιο επικά σκηνικά, τα οποία κατά 99% δεν προγραμματίστηκαν από τους developers, αλλά δημιουργήθηκαν εκείνη τη στιγμή από τη τεχνητή νοημοσύνη. Εκεί είναι όλη η μαγεία του Red Dead Redemption 2.

  Ο ρεαλισμός του τίτλου πηγάζει, τόσο από τον ίδιο τον κόσμο, όσο και από τους μηχανισμούς του. Όπως συνέβη και με το Breath of the Wild, έτσι και εδώ επιστρατεύεται η ανθρώπινη και όχι η gaming λογική. Δεν συμβαίνουν πράγματα γιατί «έτσι γίνεται συνήθως στα βιντεοπαιχνίδια». Όλα λειτουργούν υπό το πρίσμα του ρεαλισμού και αυτό είναι κάτι που το παιχνίδι το πληρώνει, τόσο από την καλή, όσο και από την ανάποδη. Τι θέλω να πω; Θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Όταν σκοτώνεις ένα ζώο, μπορείς να του αφαιρέσεις το δέρμα. Η διαδικασία αφαίρεσης του δέρματος είναι μακάβρια και παίρνει κάποιο χρόνο. Όταν αφαιρέσεις το δέρμα, δεν πηγαίνει σε κάποιο inventory, αλλά στα χέρια σου. Για να αποδεσμεύσεις τα χέρια σου, θα πρέπει, είτε να το πετάξεις, είτε να το αποθηκεύσεις στο άλογό σου, στο οποίο θα πρέπει να περπατήσεις για φτάσεις. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το άλογό σου να μην έχει διαθέσιμο χώρο, οπότε το δέρμα θα πρέπει να το πετάξεις. Αυτό, λοιπόν, μετά από 50 και 60 ώρες παιχνιδιού, μπορεί να παίξει με την υπομονή κάποιων παικτών. Γι’ αυτό και θεωρώ πως απόλυτος ρεαλισμός στα βιντεοπαιχνίδια, ίσως να μην είναι πάντα η βέλτιστη κατεύθυνση. Αν με ρωτήσετε, όχι, εγώ δεν είχα θέμα. Απόλαυσα κάθε δευτερόλεπτο του παιχνιδιού. Δεν βαρέθηκα ούτε στιγμή και σεβάστηκα την επιλογή της γενικότερης υπηρέτησης του τίτλου στον ρεαλισμό. Απεναντίας, όπως και με τo Breath of the Wild, ένιωσα ότι βρίσκομαι σε ένα «νέο κόσμο» που όσα ήξερα μέχρι σήμερα στα βιντεοπαιχνίδια, καταρρίπτονται και θα πρέπει να σκέφτομαι όπως και στον πραγματικό κόσμο.

  Ως γνωστόν, η Rockstar έχει εμμονή με τις λεπτομέρειες. Εκείνες τις λεπτομέρειες που ξέρει πως θα τις χάσει το 99% του κοινού. Επιμένει, όμως, να θέλει να εμπλουτίζει τα παιχνίδια της με πράγματα που μόνο όταν τα δεις θα τα εκτιμήσεις, θα χαμογελάσεις και θα αισθανθείς πως κάποιοι εκεί πίσω σέβονται τόσο πολύ αυτό που σου παραδίδουν, που έφτασαν στα άκρα για να έχεις εσύ κάτι τόσο κομψό. Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να γράψω για τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν όμως τη διαφορά, που δε θα μου φτάσουν ούτε 20 κείμενα σαν και αυτό για να τις καλύψω. Να σας πω ότι κάθε χαρακτήρας που πεθαίνει, έχει το δικό του τάφο; Να σας πω ότι αν ο χαρακτήρας ήταν αγαπητός, στον τάφο του έχει λουλούδια; Να σας πω πως αν χαϊδέψεις ένα σκύλο σε μια πόλη, όποτε επισκέπτεσαι την πόλη αυτή ο σκύλος θα κουνάει ζωηρά την ουρά του ζητώντας πάλι χάδια; Να σας πω πως αν δέσεις έναν άνθρωπο χειροπόδαρα και τον πετάξεις σε ρηχό νερό, θα προσπαθεί να κρατήσει το κεφάλι του πάνω από την επιφάνεια του νερού για να αναπνεύσει, ενώ αν το νερό είναι βαθύ θα ασχολείται με το πως θα ξεδέσει τα σχοινιά; Ό,τι και να σας πω, είναι απλά ένα από τα ατελείωτα πράγματα που συναντάς στο παιχνίδι και λες «ε, όχι, δε γίνεται να το έκαναν». Επιπροσθέτως, ο κόσμος είναι γεμάτος σε easter eggs από παιχνίδια, από ταινίες, από βιβλία ακόμη και από διάσημα συμβάντα του παρελθόντος. Κέφι και χρόνο για να τα ανακαλύψεις να έχεις…

  Τα πράγματα που μπορείς να κάνεις στον κόσμο του Red Dead Redemption 2 είναι πραγματικά πολλά, σε βαθμό που δε ξέρω αν είναι όλα χρήσιμα ή λειτουργικά. Μπορείς να ψαρέψεις, να κυνηγήσεις, να φτιάξεις δικές σου συνταγές, να κάνεις craft δικά σου αξεσουάρ από δέρματα ζώων, να παίξεις τζόγο, να πάρεις μέρος σε διάφορα mini games, να αναζητήσεις θησαυρούς, σπάνια ζώα, σπάνιες τοποθεσίες, ακόμη και να περιποιηθείς το άλογό σου. Έχει και μερικά πράγματα, τα οποία ειλικρινά, δεν τα είδα ποτέ να «δουλεύουν» ουσιαστικά μπροστά μου, είτε γιατί δεν τα έδωσα εγώ σημασία, είτε γιατί δεν έτυχε. Για παράδειγμα, θα πρέπει να φροντίζεις να συμμετέχεις στη σωστή λειτουργία της κατασκήνωσης. Μπορείς να δωρίζεις χρήματα, τρόφιμα, φάρμακα κ.ο.κ. Υπάρχει ένα κοινό «ταμείο», στο οποίο και εσύ συνεισφέρεις, με σκοπό την υγιή εξέλιξη του camp της συμμορίας. Με απλά λόγια, το παιχνίδι ενσωματώνει έναν micro-management μηχανισμό για το camp, το οποίο για κάποιο λόγο δεν είδα πουθενά τη χρησιμότητά του, πέρα από κάποιες ελάχιστες φορές που προμηθεύτηκα πυρομαχικά, από τα κοινόχρηστα. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι οι καιρικές συνθήκες. Το παιχνίδι σού λέει πως στα κρύα τοπία θα πρέπει να ντύνεις τον Arthur καλύτερα, ενώ στις ζεστές περιοχές/ μέρες, να αφαιρείς ρουχισμό. Μάλιστα, όταν μπαίνεις σε μια μεγάλη περιοχή, αναγράφεται και η τρέχουσα θερμοκρασία. Όλο το παιχνίδι το έβγαλα με ένα απλό μπλουζάκι, τόσο σε πολύ κρύα, όσο και σε πολύ θερμά σκηνικά. Ίσως να είχα επίπτωση στις αντοχές ή στην health bar, αλλά εφόσον πέρασαν απαρατήρητα και δε με απασχόλησαν, σημαίνει ότι απέτυχαν στο σκοπό τους. Συνάντησα και μερικά ακόμη ατοπήματα, όπως το γεγονός ότι σε ένα τόσο εξωφρενικά ρεαλιστικό παιχνίδι, η φωτιά δεν σβήνει όταν βρέχει, κάτι που στο Breath of the Wild θεωρείται δεδομένο.

  Σε ό,τι αφορά το gameplay αυτό καθαυτό ο ρεαλισμός είναι το ένα από τα δύο βασικά στοιχεία της συνάρτησης. Το δεύτερο είναι τα physics, τα οποία στο Red Dead Redemption 2 πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα. Οι νόμοι του Νεύτωνα σε «κυνηγάνε» σε ό,τι κι αν αποφασίσεις να κάνεις και ακόμη κι αν λειτουργούν κατά της ευχαρίστησης, δεν εγκαταλείπουν το πεδίο. Από την κίνηση του χαρακτήρα, του αλόγου, μέχρι και τη μορφολογία του εδάφους και το νερό, όλα υπακούν στους βασικούς κανόνες της φυσικής, είτε σου αρέσει, είτε όχι. Ακόμη και το shooting κομμάτι, επηρεάζεται αισθητά από αυτό το ρεαλισμό που διέπει το σύνολο του τίτλου. Η στόχευση επιμένει να γίνεται με κλείδωμα πάνω στους χαρακτήρες, ενώ η «αλά Matrix» slow motion ενόραση, επιστρέφει απαράλλαχτη. Αντικειμενικά, σε ένα παιχνίδι που «πουλάει» τόσο ρεαλισμό, ένας τέτοιος μηχανισμός έρχεται σε μεγάλη αντίθεση και χαλάει λιγάκι την αληθοφάνεια, αλλά φαίνεται πως η Rockstar δύσκολα θα τον αποχωριστεί, ενδεχομένως γιατί, εκτός από εντυπωσιακός, είναι και πολύ -μα πολύ- βοηθητικός στις κρίσιμες καταστάσεις. Από εκεί και πέρα, είμαι από αυτούς που λατρεύουν το shooting κομμάτι του παιχνιδιού, το οποίο να σημειώσω πως πρωτοεμφανίστηκε στο GTA IV και έκτοτε έχει δώσει άλλη πνοή στο gameplay μέρος των παιχνιδιών της Rockstar.

  Δε μπορώ να μη κάνω λόγο και για την εξέλιξη του χαρακτήρα όσο ζει στον κόσμο του Red Dead Redemption 2. Όσο τρέχεις, πυροβολείς και αλληλοεπιδράς με τους NPCs, πολλά πάνω σου αρχίζουν και βελτιώνονται, όπως οι αντοχές σου, οι ανθεκτικότητα σε χτυπήματα κ.ο.κ. Οι τρίχες του σώματός σου (μαλλιά και γένια) μεγαλώνουν και ενδεχομένως να θέλεις να τις περιποιηθείς, ενώ και το άλογό σου χρειάζεται και αυτό ιδιαίτερη φροντίδα (τάισμα, πλύσιμο κλπ). Γενικότερα, το παιχνίδι εμβαθύνει αρκετά σε ό,τι αφορά τη σχέση του Arthur με το κυρίως άλογό του. Όσο το ιππεύεις και το καλοσυντηρείς, τόσο περισσότερο σε εμπιστεύεται και σε προστατεύει, ενώ και αυτό, με τη πάροδο του χρόνου βελτιώνει τις ικανότητές του. Βέβαια, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, μιας και δύναται να το χάσεις από κάποιο ατύχημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που βίωσα εγώ, έξω από ένα post office στα δυτικά του χάρτη. Μπήκα να πάρω την αλληλογραφία μου και δεν πρόσεξα που άφησα το άλογό μου να με περιμένει. Ξαφνικά άκουσα φασαρία και έτρεξα να δω τι συμβαίνει. Το καλοδιατηρημένο ζώο μου, με το οποία είχα αναπτύξει μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης, το είχε σκοτώσει ένα διερχόμενο τρένο και έτσι απλά, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το…έχασα! Μπορείς να κλέψεις, να αγοράσεις ή να δαμάσεις από την άγρια φύση άλογο, ωστόσο θα χρειαστεί να περάσεις πάλι χρόνο μαζί του μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο εμπιστοσύνης που είχες φτάσει με το προηγούμενο.

  Στα του τεχνικού τομέα, αυτό που έχει κάνει η Rockstar είναι τρομακτικό! Η λεπτομέρεια, η αληθοφάνεια και ο σχεδιασμός του κόσμου του Red Dead Redemption 2 βρίσκονται  σε δυσθεώρητα επίπεδα. Τα γραφικά, τα textures, τα ατελείωτα animations και ο φωτορεαλισμός είναι πράγματα που μόνο αν τα δεις με τα μάτια σου θα τα πιστέψεις. Εγώ έπαιξα την PS4 Pro έκδοση του παιχνιδιού, ωστόσο είδα το ίδιο σοκαριστικό αποτέλεσμα στο απλό PS4, πράγμα που με κάνει να «τρομάζω» από τις δυνατότητες των developers να μπορούν να δώσουν τέτοιο ομαλό αποτέλεσμα σε κονσόλα με hardware πενταετίας. Και μιλάμε για ένα κόσμο που πέραν των μεγάλων χρόνων φόρτωσης στην αρχή, δεν χρειάζεται loading για τίποτα. Δεν είδα ούτε μισό pixel να γίνεται pop-up, δεν είδα σχεδόν τίποτα να υπολειτουργεί, δεν είδα κανένα σοβαρό bug ή glitch. Ο τίτλος τρέχει απροβλημάτιστα στα 30fps και ρίχνει σαγόνια, σε όποια έκδοση κι αν αποφασίσεις να ασχοληθείς, είτε στις κονσόλες της Microsoft, είτε σε αυτές της Sony. Τρομάζω στην ιδέα πως θα φαινόταν ένα τέτοιο πράγμα σε ένα δυνατό gaming PC του 2018 (κάπου εδώ οι PC gamers εξοργίζονται και κλείνουν τον browser).

  Δεν είναι μόνο η εικόνα που ρίχνει σαγόνια στο Red Dead Redemption 2, αλλά και ο ήχος. Θα τολμήσω να πω πως στα του ήχου, η δουλειά των δημιουργών είναι ακόμη καλύτερη. Με ένα καλό ηχοσύστημα, μπορείς να ακούσεις λεπτομέρειες που δεν πίστευες πως έχουν ενσωματωθεί σε παιχνίδι του σήμερα. Τα ηχητικά εφέ, σε όπλα, σε καιρικά φαινόμενα, στον τρόπο που η βλάστηση αντιδράει στον αέρα, στο νερό, στα διάφορα ήδη τερέν όταν οι οπλές του αλόγου αγγίζουν το έδαφος, περνούν στην επόμενη γενιά. Μπορείς να «νιώσεις» τη ζωντάνια μιας πόλης στο παιχνίδι, ή την ηρεμία ενός μεγάλου δάσους, χωρίς καν να κοιτάξεις στην οθόνη σου. Αδιαμφισβήτητα, δε μπορεί να υπάρξει ζωντανός κόσμος, χωρίς να συνοδεύεται από κατάλληλη ηχητική επένδυση. Όπως επίσης δε μπορεί να υπάρξει καλό παιχνίδι χωρίς σωστή μουσική συνοδεία και ο τίτλος δεν απογοητεύει ούτε σε αυτόν τον τομέα. Σε αντίθεση με το πρώτο Red Dead Redemption, το δεύτερο παιχνίδι υιοθετεί πολλές περισσότερες επιρροές από ταινίες του Sergio Leone και θέματα του θρυλικού Ennio Morricone. Αυτές οι επιρροές είναι που δίνουν στο prequel χαρακτήρα. Από την άλλη, κάποιες σκηνοθετικές πινελιές από διάφορους, πιο σύγχρονους σκηνοθέτες, όπως ο Quentin Tarantino (Hateful Eight, Django Unchained)  ή ο Andrew Dominik (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford), χαρίζουν μια ποικιλομορφία στο ύφος που ο τίτλος προσεγγίζει την κινηματογραφικότητα.

  Συνοψίζοντας...

  To Red Dead Redemption 2 είναι από τα παιχνίδια που κρατάνε, τουλάχιστον μέσα μου, ζωντανή την αγάπη μου για αυτό το μέσο. Είναι ο λόγος που πιστεύω ακόμη στο single-player. Είναι ο λόγος που θέλω να ανοίξω την κονσόλα μου και να ταξιδέψω μόνος μου σε έναν κόσμο πολύ μακριά από τον «δικό μου». Είναι λόγος που ψάχνω, μαζεύω, διαβάζω, παίζω βιντεοπαιχνίδια. Γι’ αυτά τα παιχνίδια κύριοι αγαπάμε αυτό το χόμπι. Για αυτές τις εμπειρίες. Αν υπάρχουν δέκα κόκκινα κουμπιά στον εαυτό μου, αυτό το παιχνίδι πάτησε τα έντεκα από αυτά.

  10
  Box Art
  Tested on : PS4
  Developer : Rockstar Studios
  Publisher : Rockstar Games
  Distributor : CD Media
  Available for : Xbox One, PS4
  Release date : Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018
  Σάκης Καρπάς

  Βρείτε το συντάκτη: Facebook | Twitter | YouTube | Instagram | sakiskarpas@unboxholics.com

  Latest Reviews
  Login to post comments
  Comments (37)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   manolinio7
   manolinio7 27/11/2018 18:03:02

   Καλυτερο παιχνιδι Ανοιχτου κοσμου της τελευταιας δεκατιας!!
   Ενα ωριμο και σοβαρο παιχνιδι στο στησιμο στη πλοκη στα παντα.
   Για ωριμα παιδια που θελουν να λεγονται gamers ειναι απλα MUST TO PLAY !!!

   Υ.γ Ο Σακης ειχε πει στο UHplay... Οι αλλες εταιριες θα ντρεπονται να βγαλουν παιχνιδι ανοιχτου κοσμου στην αγορα!!!


   φοβος υπάρχει .Στα physics ειναι πεντε χρονια πίσω απο τα zelda .Εχουμε και λεμε δεν παει παντου ,βλεπεις το βουνο απεναντι και δεν μπορεις να ανέβεις.Ο καιρος ειναι απο τα lidl .Και το iq βγαίνεις απέναντι σε δεκα και για να σε πετύχει σφαιρα πρεπει να κανεις υπευθυνη δηλώσει ,σε φασει να λες δεν θα με πετύχει ?.


   Δεν είναι αστείο πια να ξέρεις.Πλέον γελάνε και τα μπετά με αυτά που γράφεις.Όπως είπα και στο σχόλιο μου πιο κάτω υπάρχουν fanboy εκεί έξω που προσπαθούν να μειώσουν το παιχνίδι για να καλύψουν την ανάγκη που έχουν ότι δικό τους είναι καλύτερο.Μπες διαδίκτυο,κοίτα τι έχει έχει φτιάξει η rockstar με την euphoria physics που έχει ενσωματώσει στην μηχανή της και χρησιμοποιεί για τα physics του παιχνιδιού και μετά τα ξαναλέμε.Και πάνω από όλα παίξε το παιχνίδι,γιατί δεν το έχεις παίξει.


   Γραφω με επειχηριματα, ασε που δεν εχω καμια ορεξη να μειωσο το παιχνιδι .Αλλά το θεωρώ ποιο αστείο να αποθεώνεται τοσο επειδης εχει τελεια γραφικα που αυτο οφείλεται και στο hardware της κονσολας.Το πρώτο Red Dead ητανε και ειναι μακραν καλύτερο παιχνιδι.


   Άρχισες να κράζεις το παιχνίδι μια πριν κυκλοφορήσει,από εκεί φαίνεται πόσο κόμπλεξ έχεις με το red dead,πως να πάρω σοβαρά τα επιχειρήματα σου.Συνεχίζω να πιστεύω ότι δεν το έχεις παίξει ακόμα,αλλά εξακολουθείς να το συγκρίνεις με το Zelda.Το Zelda ναι είναι παιχνιδάρα αλλά δεν φτιάχνει μόνο η Nintendo αριστούργηματα.Υπάρχουν εκεί έξω πολλοί developers που ρίχνουν χρήματα,δουλειά και κόπο για να πάρουμε εμείς τέτοια παιχνίδια.Ξεπέρασε φανμποϊλικια και θα αρχίσεις να απολαμβάνεις τα παιχνίδια,και θα βλέπεις την πραγματικότητα.


   Το story του εχει μια ροη επανάληψης ,δηλαδη επιδρομης και δολοφονιας,δεν υπαρχει το μυστήριο και η ανατροπη οπως αρμόζει σε ενα western . το ico δυο φορές το επανακυκλοφορησε η sony για να σας πεισει οτι ειναι ενα αριστούργημα...Καποια παιδια ομως το ειχαμε day one ..αν ειναι ετσι τα funboy καλα κανουμε και ειμαστε :))


   Κρίμα   Δε μπορω να καταλαβω για ποιο λογο μπαινεις στο κοπο να ασχοληθεις με το συγκεκριμενο ατομο.. το παιδακι ζει και αναπνεει για να κραζει οτιδηποτε δεν ειναι nintendo...KAI ENNOEITE οτι δε το εχει παιξει, ολα τα συμπερασματα που βγαζει ειναι απο youtube με 144p αναλυση...και μονο που λεει οτι ο καιρος ειναι απο τα lidl και τα physics 5 χρονια πισω απο zelda απο κει καταλαβαινεις οτι υπαρχει προβλημα.... δε προσπαθω να μειωσω το zelda γιατι προφανως ειναι κορυφαιο francise και θα παιχτει σιγουρα οταν με το καλο αποκτησω switch, και αντι να μαθει πρωτα ορθογραφια γιατι βγαζουμε τα ματια μας μεχρι να διαβασουμε αυτα που γραφει προσπαθει να εκνευριζει συνεχως σε καθε ποστ..

   Αν χωλαινει εντονα σε ενα πραγμα το rdr2 για μενα ειναι το shooting κομματι... ακομα και τις ρυθμισεις να πειραξεις παλι δε θα εχεις το επιθυμητο αποτελεσμα.. η μονη επιλογη που το βελτιωνει αμμεσα ειναι το free aim αλλα με μοχλο δυσκολα τα πραγματα στο συγκεκριμμενο.. χρειαζεται ποντικι οπωσδηποτε.. δε ξερω στο online κομματι πως θα ειναι..
  • Comment Link
   TheJunk1Monkey
   TheJunk1Monkey 27/11/2018 16:29:41

   Καλυτερο παιχνιδι Ανοιχτου κοσμου της τελευταιας δεκατιας!!
   Ενα ωριμο και σοβαρο παιχνιδι στο στησιμο στη πλοκη στα παντα.
   Για ωριμα παιδια που θελουν να λεγονται gamers ειναι απλα MUST TO PLAY !!!

   Υ.γ Ο Σακης ειχε πει στο UHplay... Οι αλλες εταιριες θα ντρεπονται να βγαλουν παιχνιδι ανοιχτου κοσμου στην αγορα!!!


   φοβος υπάρχει .Στα physics ειναι πεντε χρονια πίσω απο τα zelda .Εχουμε και λεμε δεν παει παντου ,βλεπεις το βουνο απεναντι και δεν μπορεις να ανέβεις.Ο καιρος ειναι απο τα lidl .Και το iq βγαίνεις απέναντι σε δεκα και για να σε πετύχει σφαιρα πρεπει να κανεις υπευθυνη δηλώσει ,σε φασει να λες δεν θα με πετύχει ?.


   Δεν είναι αστείο πια να ξέρεις.Πλέον γελάνε και τα μπετά με αυτά που γράφεις.Όπως είπα και στο σχόλιο μου πιο κάτω υπάρχουν fanboy εκεί έξω που προσπαθούν να μειώσουν το παιχνίδι για να καλύψουν την ανάγκη που έχουν ότι δικό τους είναι καλύτερο.Μπες διαδίκτυο,κοίτα τι έχει έχει φτιάξει η rockstar με την euphoria physics που έχει ενσωματώσει στην μηχανή της και χρησιμοποιεί για τα physics του παιχνιδιού και μετά τα ξαναλέμε.Και πάνω από όλα παίξε το παιχνίδι,γιατί δεν το έχεις παίξει.


   Γραφω με επειχηριματα, ασε που δεν εχω καμια ορεξη να μειωσο το παιχνιδι .Αλλά το θεωρώ ποιο αστείο να αποθεώνεται τοσο επειδης εχει τελεια γραφικα που αυτο οφείλεται και στο hardware της κονσολας.Το πρώτο Red Dead ητανε και ειναι μακραν καλύτερο παιχνιδι.


   Άρχισες να κράζεις το παιχνίδι μια πριν κυκλοφορήσει,από εκεί φαίνεται πόσο κόμπλεξ έχεις με το red dead,πως να πάρω σοβαρά τα επιχειρήματα σου.Συνεχίζω να πιστεύω ότι δεν το έχεις παίξει ακόμα,αλλά εξακολουθείς να το συγκρίνεις με το Zelda.Το Zelda ναι είναι παιχνιδάρα αλλά δεν φτιάχνει μόνο η Nintendo αριστούργηματα.Υπάρχουν εκεί έξω πολλοί developers που ρίχνουν χρήματα,δουλειά και κόπο για να πάρουμε εμείς τέτοια παιχνίδια.Ξεπέρασε φανμποϊλικια και θα αρχίσεις να απολαμβάνεις τα παιχνίδια,και θα βλέπεις την πραγματικότητα.


   Το story του εχει μια ροη επανάληψης ,δηλαδη επιδρομης και δολοφονιας,δεν υπαρχει το μυστήριο και η ανατροπη οπως αρμόζει σε ενα western . το ico δυο φορές το επανακυκλοφορησε η sony για να σας πεισει οτι ειναι ενα αριστούργημα...Καποια παιδια ομως το ειχαμε day one ..αν ειναι ετσι τα funboy καλα κανουμε και ειμαστε :))


   Κρίμα
  • Comment Link
   seit
   seit 27/11/2018 15:42:13

   Καλυτερο παιχνιδι Ανοιχτου κοσμου της τελευταιας δεκατιας!!
   Ενα ωριμο και σοβαρο παιχνιδι στο στησιμο στη πλοκη στα παντα.
   Για ωριμα παιδια που θελουν να λεγονται gamers ειναι απλα MUST TO PLAY !!!

   Υ.γ Ο Σακης ειχε πει στο UHplay... Οι αλλες εταιριες θα ντρεπονται να βγαλουν παιχνιδι ανοιχτου κοσμου στην αγορα!!!


   φοβος υπάρχει .Στα physics ειναι πεντε χρονια πίσω απο τα zelda .Εχουμε και λεμε δεν παει παντου ,βλεπεις το βουνο απεναντι και δεν μπορεις να ανέβεις.Ο καιρος ειναι απο τα lidl .Και το iq βγαίνεις απέναντι σε δεκα και για να σε πετύχει σφαιρα πρεπει να κανεις υπευθυνη δηλώσει ,σε φασει να λες δεν θα με πετύχει ?.


   Δεν είναι αστείο πια να ξέρεις.Πλέον γελάνε και τα μπετά με αυτά που γράφεις.Όπως είπα και στο σχόλιο μου πιο κάτω υπάρχουν fanboy εκεί έξω που προσπαθούν να μειώσουν το παιχνίδι για να καλύψουν την ανάγκη που έχουν ότι δικό τους είναι καλύτερο.Μπες διαδίκτυο,κοίτα τι έχει έχει φτιάξει η rockstar με την euphoria physics που έχει ενσωματώσει στην μηχανή της και χρησιμοποιεί για τα physics του παιχνιδιού και μετά τα ξαναλέμε.Και πάνω από όλα παίξε το παιχνίδι,γιατί δεν το έχεις παίξει.


   Γραφω με επειχηριματα, ασε που δεν εχω καμια ορεξη να μειωσο το παιχνιδι .Αλλά το θεωρώ ποιο αστείο να αποθεώνεται τοσο επειδης εχει τελεια γραφικα που αυτο οφείλεται και στο hardware της κονσολας.Το πρώτο Red Dead ητανε και ειναι μακραν καλύτερο παιχνιδι.


   Άρχισες να κράζεις το παιχνίδι μια πριν κυκλοφορήσει,από εκεί φαίνεται πόσο κόμπλεξ έχεις με το red dead,πως να πάρω σοβαρά τα επιχειρήματα σου.Συνεχίζω να πιστεύω ότι δεν το έχεις παίξει ακόμα,αλλά εξακολουθείς να το συγκρίνεις με το Zelda.Το Zelda ναι είναι παιχνιδάρα αλλά δεν φτιάχνει μόνο η Nintendo αριστούργηματα.Υπάρχουν εκεί έξω πολλοί developers που ρίχνουν χρήματα,δουλειά και κόπο για να πάρουμε εμείς τέτοια παιχνίδια.Ξεπέρασε φανμποϊλικια και θα αρχίσεις να απολαμβάνεις τα παιχνίδια,και θα βλέπεις την πραγματικότητα.


   Το story του εχει μια ροη επανάληψης ,δηλαδη επιδρομης και δολοφονιας,δεν υπαρχει το μυστήριο και η ανατροπη οπως αρμόζει σε ενα western . το ico δυο φορές το επανακυκλοφορησε η sony για να σας πεισει οτι ειναι ενα αριστούργημα...Καποια παιδια ομως το ειχαμε day one ..αν ειναι ετσι τα funboy καλα κανουμε και ειμαστε :))
  • Comment Link
   TheJunk1Monkey
   TheJunk1Monkey 27/11/2018 15:14:24

   Καλυτερο παιχνιδι Ανοιχτου κοσμου της τελευταιας δεκατιας!!
   Ενα ωριμο και σοβαρο παιχνιδι στο στησιμο στη πλοκη στα παντα.
   Για ωριμα παιδια που θελουν να λεγονται gamers ειναι απλα MUST TO PLAY !!!

   Υ.γ Ο Σακης ειχε πει στο UHplay... Οι αλλες εταιριες θα ντρεπονται να βγαλουν παιχνιδι ανοιχτου κοσμου στην αγορα!!!


   φοβος υπάρχει .Στα physics ειναι πεντε χρονια πίσω απο τα zelda .Εχουμε και λεμε δεν παει παντου ,βλεπεις το βουνο απεναντι και δεν μπορεις να ανέβεις.Ο καιρος ειναι απο τα lidl .Και το iq βγαίνεις απέναντι σε δεκα και για να σε πετύχει σφαιρα πρεπει να κανεις υπευθυνη δηλώσει ,σε φασει να λες δεν θα με πετύχει ?.


   Δεν είναι αστείο πια να ξέρεις.Πλέον γελάνε και τα μπετά με αυτά που γράφεις.Όπως είπα και στο σχόλιο μου πιο κάτω υπάρχουν fanboy εκεί έξω που προσπαθούν να μειώσουν το παιχνίδι για να καλύψουν την ανάγκη που έχουν ότι δικό τους είναι καλύτερο.Μπες διαδίκτυο,κοίτα τι έχει έχει φτιάξει η rockstar με την euphoria physics που έχει ενσωματώσει στην μηχανή της και χρησιμοποιεί για τα physics του παιχνιδιού και μετά τα ξαναλέμε.Και πάνω από όλα παίξε το παιχνίδι,γιατί δεν το έχεις παίξει.


   Γραφω με επειχηριματα, ασε που δεν εχω καμια ορεξη να μειωσο το παιχνιδι .Αλλά το θεωρώ ποιο αστείο να αποθεώνεται τοσο επειδης εχει τελεια γραφικα που αυτο οφείλεται και στο hardware της κονσολας.Το πρώτο Red Dead ητανε και ειναι μακραν καλύτερο παιχνιδι.


   Άρχισες να κράζεις το παιχνίδι μια πριν κυκλοφορήσει,από εκεί φαίνεται πόσο κόμπλεξ έχεις με το red dead,πως να πάρω σοβαρά τα επιχειρήματα σου.Συνεχίζω να πιστεύω ότι δεν το έχεις παίξει ακόμα,αλλά εξακολουθείς να το συγκρίνεις με το Zelda.Το Zelda ναι είναι παιχνιδάρα αλλά δεν φτιάχνει μόνο η Nintendo αριστούργηματα.Υπάρχουν εκεί έξω πολλοί developers που ρίχνουν χρήματα,δουλειά και κόπο για να πάρουμε εμείς τέτοια παιχνίδια.Ξεπέρασε φανμποϊλικια και θα αρχίσεις να απολαμβάνεις τα παιχνίδια,και θα βλέπεις την πραγματικότητα.
  • Comment Link
   seit
   seit 27/11/2018 13:18:12

   Καλυτερο παιχνιδι Ανοιχτου κοσμου της τελευταιας δεκατιας!!
   Ενα ωριμο και σοβαρο παιχνιδι στο στησιμο στη πλοκη στα παντα.
   Για ωριμα παιδια που θελουν να λεγονται gamers ειναι απλα MUST TO PLAY !!!

   Υ.γ Ο Σακης ειχε πει στο UHplay... Οι αλλες εταιριες θα ντρεπονται να βγαλουν παιχνιδι ανοιχτου κοσμου στην αγορα!!!


   φοβος υπάρχει .Στα physics ειναι πεντε χρονια πίσω απο τα zelda .Εχουμε και λεμε δεν παει παντου ,βλεπεις το βουνο απεναντι και δεν μπορεις να ανέβεις.Ο καιρος ειναι απο τα lidl .Και το iq βγαίνεις απέναντι σε δεκα και για να σε πετύχει σφαιρα πρεπει να κανεις υπευθυνη δηλώσει ,σε φασει να λες δεν θα με πετύχει ?.


   Δεν είναι αστείο πια να ξέρεις.Πλέον γελάνε και τα μπετά με αυτά που γράφεις.Όπως είπα και στο σχόλιο μου πιο κάτω υπάρχουν fanboy εκεί έξω που προσπαθούν να μειώσουν το παιχνίδι για να καλύψουν την ανάγκη που έχουν ότι δικό τους είναι καλύτερο.Μπες διαδίκτυο,κοίτα τι έχει έχει φτιάξει η rockstar με την euphoria physics που έχει ενσωματώσει στην μηχανή της και χρησιμοποιεί για τα physics του παιχνιδιού και μετά τα ξαναλέμε.Και πάνω από όλα παίξε το παιχνίδι,γιατί δεν το έχεις παίξει.


   Γραφω με επειχηριματα, ασε που δεν εχω καμια ορεξη να μειωσο το παιχνιδι .Αλλά το θεωρώ ποιο αστείο να αποθεώνεται τοσο επειδης εχει τελεια γραφικα που αυτο οφείλεται και στο hardware της κονσολας.Το πρώτο Red Dead ητανε και ειναι μακραν καλύτερο παιχνιδι.
  • Comment Link
   TheJunk1Monkey
   TheJunk1Monkey 27/11/2018 12:00:24

   Καλυτερο παιχνιδι Ανοιχτου κοσμου της τελευταιας δεκατιας!!
   Ενα ωριμο και σοβαρο παιχνιδι στο στησιμο στη πλοκη στα παντα.
   Για ωριμα παιδια που θελουν να λεγονται gamers ειναι απλα MUST TO PLAY !!!

   Υ.γ Ο Σακης ειχε πει στο UHplay... Οι αλλες εταιριες θα ντρεπονται να βγαλουν παιχνιδι ανοιχτου κοσμου στην αγορα!!!


   φοβος υπάρχει .Στα physics ειναι πεντε χρονια πίσω απο τα zelda .Εχουμε και λεμε δεν παει παντου ,βλεπεις το βουνο απεναντι και δεν μπορεις να ανέβεις.Ο καιρος ειναι απο τα lidl .Και το iq βγαίνεις απέναντι σε δεκα και για να σε πετύχει σφαιρα πρεπει να κανεις υπευθυνη δηλώσει ,σε φασει να λες δεν θα με πετύχει ?.


   Δεν είναι αστείο πια να ξέρεις.Πλέον γελάνε και τα μπετά με αυτά που γράφεις.Όπως είπα και στο σχόλιο μου πιο κάτω υπάρχουν fanboy εκεί έξω που προσπαθούν να μειώσουν το παιχνίδι για να καλύψουν την ανάγκη που έχουν ότι δικό τους είναι καλύτερο.Μπες διαδίκτυο,κοίτα τι έχει έχει φτιάξει η rockstar με την euphoria physics που έχει ενσωματώσει στην μηχανή της και χρησιμοποιεί για τα physics του παιχνιδιού και μετά τα ξαναλέμε.Και πάνω από όλα παίξε το παιχνίδι,γιατί δεν το έχεις παίξει.
  • Comment Link
   seit
   seit 27/11/2018 09:08:59

   Καλυτερο παιχνιδι Ανοιχτου κοσμου της τελευταιας δεκατιας!!
   Ενα ωριμο και σοβαρο παιχνιδι στο στησιμο στη πλοκη στα παντα.
   Για ωριμα παιδια που θελουν να λεγονται gamers ειναι απλα MUST TO PLAY !!!

   Υ.γ Ο Σακης ειχε πει στο UHplay... Οι αλλες εταιριες θα ντρεπονται να βγαλουν παιχνιδι ανοιχτου κοσμου στην αγορα!!!


   φοβος υπάρχει .Στα physics ειναι πεντε χρονια πίσω απο τα zelda .Εχουμε και λεμε δεν παει παντου ,βλεπεις το βουνο απεναντι και δεν μπορεις να ανέβεις.Ο καιρος ειναι απο τα lidl .Και το iq βγαίνεις απέναντι σε δεκα και για να σε πετύχει σφαιρα πρεπει να κανεις υπευθυνη δηλώσει ,σε φασει να λες δεν θα με πετύχει ?.
  • Comment Link
   MindCrusherXx
   MindCrusherXx 26/11/2018 19:43:50

   Φέτος με τέτοιες κυκλοφορίες ειλικρινά λυπάμαι που δεν έχω κονσόλα. Και άντε με το God of War, έκατσα και το είδα όλο στο youtube και εξάντλησα το περιεχόμενό του, έστω και ως παρατηρητής. Μία κυκλοφορία σαν το RDR2, δεν θέλω να μπω να δω την ιστορία και τα sidequests της. Θέλω να γράψω 300 ώρες μέσα στον κόσμο ανακαλύπτοντας τα μικρά πραγματάκια που περιμένουν σκόρπια. Ελπίζω ότι θα μπορέσω να το κάνω κάποια στιγμή στο μέλλον. Ωραίο review Σάκη!


   Αγόρασε ρε δικέ μου ένα απλό ps4, σιγά το κόστος. Και οι τιμές των παιχνιδιών πέφτουν γρήγορα πλέον (το god of war στα 30 ευρώ είναι). Άκου εκεί είδες όλο το παιχνίδι στο youtube, αμαρτία!!!


   Άμα μου ήταν εύκολο θα το είχα ήδη, έτσι δεν είναι;
  • Comment Link
   Morpheas
   Morpheas 26/11/2018 16:05:43
   Καλυτερο παιχνιδι Ανοιχτου κοσμου της τελευταιας δεκατιας!!
   Ενα ωριμο και σοβαρο παιχνιδι στο στησιμο στη πλοκη στα παντα.
   Για ωριμα παιδια που θελουν να λεγονται gamers ειναι απλα MUST TO PLAY !!!

   Υ.γ Ο Σακης ειχε πει στο UHplay... Οι αλλες εταιριες θα ντρεπονται να βγαλουν παιχνιδι ανοιχτου κοσμου στην αγορα!!!
  • Comment Link
   Petsoulis
   Petsoulis 26/11/2018 10:02:32

   Φέτος με τέτοιες κυκλοφορίες ειλικρινά λυπάμαι που δεν έχω κονσόλα. Και άντε με το God of War, έκατσα και το είδα όλο στο youtube και εξάντλησα το περιεχόμενό του, έστω και ως παρατηρητής. Μία κυκλοφορία σαν το RDR2, δεν θέλω να μπω να δω την ιστορία και τα sidequests της. Θέλω να γράψω 300 ώρες μέσα στον κόσμο ανακαλύπτοντας τα μικρά πραγματάκια που περιμένουν σκόρπια. Ελπίζω ότι θα μπορέσω να το κάνω κάποια στιγμή στο μέλλον. Ωραίο review Σάκη!


   Αγόρασε ρε δικέ μου ένα απλό ps4, σιγά το κόστος. Και οι τιμές των παιχνιδιών πέφτουν γρήγορα πλέον (το god of war στα 30 ευρώ είναι). Άκου εκεί είδες όλο το παιχνίδι στο youtube, αμαρτία!!!
  • Comment Link
   MindCrusherXx
   MindCrusherXx 25/11/2018 20:02:57
   Φέτος με τέτοιες κυκλοφορίες ειλικρινά λυπάμαι που δεν έχω κονσόλα. Και άντε με το God of War, έκατσα και το είδα όλο στο youtube και εξάντλησα το περιεχόμενό του, έστω και ως παρατηρητής. Μία κυκλοφορία σαν το RDR2, δεν θέλω να μπω να δω την ιστορία και τα sidequests της. Θέλω να γράψω 300 ώρες μέσα στον κόσμο ανακαλύπτοντας τα μικρά πραγματάκια που περιμένουν σκόρπια. Ελπίζω ότι θα μπορέσω να το κάνω κάποια στιγμή στο μέλλον. Ωραίο review Σάκη!
  • Comment Link
   john_hasio
   john_hasio 25/11/2018 16:25:12

   Σάκη....μήπως τέτοιοι τίτλοι με τόση απίστευτη δουλειά πάνω τους αδικούνται σ αυτή την γενιά κονσολών;;μήπως αν περίμεναν τν επόμενη γενιά να βλέπαμε και να παίζαμε κάτι...θεϊκής ομορφιας άρρωστο παιχνίδι;;;   Αδερφέ, σοβαρά τώρα? Με την λογική σου ΌΛΑ τα παιχνίδια που έχουν βγει μέχρι σήμερα κακώς βγήκαν μιας και έπρεπε να περιμένουν οι προγραμματιστές να φτάσει η τεχνολογία στο ταβάνι της. Όταν με το καλό βγουν οι νέες κονσόλες, ας δούμε την 3η συνέχεια του παιχνιδιού και θα είμαστε κομπλέ όλοι !!! :-)
  • Comment Link
   nickvog
   nickvog 25/11/2018 13:37:11
   Να έβγαινε και σε PC θα είχε ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΕΣ πωλήσεις !!!!

   Μακάρι να το δούμε κάποια στιγμή....
  • Comment Link
   KTI23
   KTI23 24/11/2018 22:04:35
   Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από το κείμενο του Σάκη. Ο τίτλος διεκδικούσε αυτομάτως το βραβείο του GOTY απο τη στιγμή που ανακοινώθηκε. Η rockstar θέτει για ακόμη μια φορά όπως πολλάκις έχει πραγματοποιήσει, νέα standards.
   Αντίθετα εμείς PC version λέμε και κλαίμε..
  • Comment Link
   TheJunk1Monkey
   TheJunk1Monkey 24/11/2018 21:22:38
   Πολύ καλό review Σάκη.Το παιχνίδι είναι κινηματογραφικό,απίστευτη ατμόσφαιρα και κόσμος.Η Rockstar παρέδωσε μαθήματα.Έδωσες χρόνο στο παιχνίδι και καλά έκανες,δεν βγαίνουν κάθε μέρα τέτοια παιχνίδια.Το δικό σου το review μαζί του Σάββα είναι από τα καλύτερα που διάβασα για το συγκεκριμένο παιχνίδι.Μην ακούτε μερικούς που λένε δεν είναι για όλους ή το υποβαθμίζουν(πχ άκουσα ένα ελληνικό review και έλεγε ότι η rockstar πρέπει να πάρει σεναριογράφο),δεν ξέρεις άμα πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις.Το παιχνίδι είναι σταθμός για την βιομηχανία,επόμενος σταθμός Cyberpunk.
  • Comment Link
   LadyPeg
   LadyPeg 24/11/2018 18:28:34
   Σάκη γράψε βιβλίο... not joking
  • Comment Link
   fouvou
   fouvou 24/11/2018 15:20:30
   saki kane k video review
  • Comment Link
   SarmantasOfficial
   SarmantasOfficial 24/11/2018 12:30:08
   Πολυ καλο review,ακομα καλυτερο παιχνιδι.Για μενα αν οχι το καλυτερο της 5ετιας ενα απο τα τρια καλυτερα.Ομως το πακετο δεν ερχεται διχως ψεγαδια.Προσωπικα στο κανονικο ps4 συναντησα μερικα Bugs και συνεχεις Frame drops σε πολεις(Valentine,Strawberry,Saint denis Και γενικα σε ολες τις πυκνοκατοικημενες περιοχες) και σε μαχες με πολλα Npc's.
  • Comment Link
   Αποστολίδης
   Αποστολίδης 24/11/2018 12:05:59
   Σάκη για όλα αυτά που έγραψες θα κρατήσω αυτά στο Συνοψίζοντας που με έκανες και ανατρίχιασα ρε μπαγάσα!!!!!
  • Comment Link
   giorgosmc
   giorgosmc 24/11/2018 02:56:34
   Παιχνιδαρα και ωραιο review! Εχει ακουστεί τιποτα για το ποτε και αν θα βγει σε pc;
  • Comment Link
   Angelargi
   Angelargi 24/11/2018 00:10:01
   Παρα πολυ καλογραμμενο review Σακη. Συμφωνω σχεδον σ'ολα περα απο το κομματι περι νοημοσυνης. Ολα αυτα που λες που συμβαινουν στο παιχνιδι, κυνηγοι που στηνουν καρτερι στα θηραματα, ζωα που μαχονται μεταξυ τους, npcs που αλληλεπιδρουν με διαφορους τροπους, εγκληματα που συμβαινουν, οι πλειοψηφια αυτων ειναι scripted events και οχι νοημοσυνη. Πχ μπορει κανεις να δει στο youtube bear vs wolf στο red dead 2 και θα δει μια χαρακτηριστικη αλληλεπιδραση πανω σε μια παγωμενη λιμνη που συμβαινει σε οποιον παιξει το παιχνιδι και παει πρωτη φορα σε εκεινη την τοποθεσια(ακριβως αυτο συναιβει και σε εμενα). Ολα αυτα που διαβαζαμε πριν βγει το παιχνιδι για απειρα animations και απειρους διαλογους κλπ κλπ ειναι αυτο που εχει κανει το παιχνιδι τοσο ζωντανο, και οχι απαραιτητα η νοημοσυνη. Και αυτο με φερνει να απαντησω και σε εναν φιλο που λεει οτι ερχεται μια νεα εποχη βιντεοπαιχνιδιων και οτι παιχνιδια σαν το death stranding ghost of tsushima και αλλα θα εχουν αυτο το επιπεδο. Εγω δυσκολευομαι να το δω αυτο να γινεται συντομα. Ολα αυτα που εκανε η rockstar στο κομματι της λεπτομερειας δεν εχουν να κανουν με νεα γενια κονσολων και τεχνολογιας και οτι συνεπως καθε big budget παιχνιδι που ερχεται θα μπορει να κανει τα πραματα που κανει το red dead 2. Ο μονος τροπος για να γινουν ολα αυτα ειναι κυριολεκτικα να ριξεις πανω στο παιχνιδι απειρο ανθρωπινο δυναμικο και να τους βαλεις να δουλεψουν απειρες ωρες. Οι εταιρεια εβαλε ολα τα studio της με 2000+ ατομα (περαν μερικων που δουλευουν gta online) να δουλευουν 5 χρονια ενα παιχνιδι. Αμα βαλεις naughty dog, santa monica, sucker punch,guerilla games, kojima productions μαζι παλι δεν φτανουν σε αριθμο εργαζομενων την rockstar. 5 χρονια μετα το gta v εξακολουθει να ειναι πιο λεπτομερες απο το 99% των triple aaa παιχνιδιων που εχουν κυκλοφορησει. Αυτο που κανει η rockstar δεν μπορει να το κανει κανενας ανεξαρτητου τεχνολογιας που βρισκεται στα χερια τους. Ειμαι πεπεισμενος οτι σε 5 χρονια απο τωρα κανενας δεν θα εχει καταφερει να βγαλει κατι αναλογο του red dead 2(εκτος και αν κανει καμια εκπληξη το Cyberpunk). Αν ελπιζετε οτι τα next gen triple a παιχνιδια θα φτανουν αυτο το επιπεδο νομιζω πως θα απογοητευτειτε.
  • Comment Link
   George1986
   George1986 23/11/2018 23:47:13
   Το παιχνίδι είναι υπέροχο αν και δεν το έχω τελειώσει ακόμα, είμαι περίπου στα μισά(60% του story)!Το review σου Σάκη είναι απίθανο το παιχνίδι παίζει με την κάθε λεπτομέρεια στο μυαλό σου μέσα.Δηλαδή Σάκη είμαι τυχερός που δεν έχω παίξει το πρώτο ώστε να το θεωρήσω αυτό prequel? Επίσης να ενημερώσω ότι αν πεθάνει το άλογο μπορείς να κάνεις ένα load κατευθείαν. Εμένα μου πέθανε 2 φορές άλογο την πρώτη μου την πέσας και με πυροβόλησαν απο κοντά και πεθάναμε και οι 2, οπότε δεν μπορούσα να του κάνω revive ή load και το 2ο άλογο μου το πάτησε και εμένα τρένο. Εκεί δοκίμασα το load κατ'ευθείαν και έπιασε.
  • Comment Link
   manolinio7
   manolinio7 23/11/2018 23:33:53

   Σάκη....μήπως τέτοιοι τίτλοι με τόση απίστευτη δουλειά πάνω τους αδικούνται σ αυτή την γενιά κονσολών;;μήπως αν περίμεναν τν επόμενη γενιά να βλέπαμε και να παίζαμε κάτι...θεϊκής ομορφιας άρρωστο παιχνίδι;;;   Μη κοιτας τι θα γινοταν κατι στο μελλον... το παιχνιδι ακομα και στη "χειροτερη" του εκδοση ειναι πανεμορφο και τρεχει απροβληματιστα... απλα παρτο και θα καταλαβεις..

   Εξαιρετικο review οπως παντα... με καλυψες πληρως..
  • Comment Link
   Petsoulis
   Petsoulis 23/11/2018 23:23:19
   Ωραίο review σάκη, προσωπικά είχα τις αμφιβολίες μου πριν κυκλοφορήσει το παιχνίδι για τον πρωταγωνιστή και διαψεύθηκα πανηγυρικά, μιλάμε για έναν από τους πιο καλογραμμένους χαρακτήρες που έχω δει. Μια συμβουλή σε όσους θα το περιμένουν στο pc: το παιχνίδι δεν είναι gta, έχει ιστορία και ανατροπές, ΜΕΓΑΛΗ προσοχή στα spoilers μάγκες.
  • Comment Link
   ILLID4N
   ILLID4N 23/11/2018 22:25:07
   Διαβάζοντας το review ανατριχιάζεις, ναι είναι τόσο καλό και ενώ έχω ξοδέψει πολλές ώρες στο παιχνίδι ένιωσα λες και έμπαινα για πρώτη φορά στον κόσμο του παιχνιδιού. Διαβάζοντας το με τη φωνή του Σάκη (την αργή, αυτή από τα βόλτα στην Αριδαία) ανατριχιάζεις διπλά. Σε ευχαριστούμε Σάκη!!!
  • Comment Link
   Teo_
   Teo_ 23/11/2018 22:07:03
   Απο τα πιο καλογραμμενα review στο σαιτ. Δυσκολο να πιστεψω οτι περασε κιολλας ενας μηνας απο την κυκλοφορια του.
  • Comment Link
   leskal
   leskal 23/11/2018 22:01:57

   Πάρα πολύ ωραίο review και με εκφράζει απόλυτα μπορώ να πω. Απλά σε ένα σημείο αναφέρεται ότι ολόκληρος ο χάρτης του προηγούμενου παιχνιδιού εμπεριέχεται και εδώ, δυστυχώς όμως το Μεξικό δεν είναι στο Rdr2.   Για δες εδώ:
   https://www.youtube.com/watch?v=GDfYDakKYWo

   Αν δεν μπορείς να πατήσεις το σύνδεσμο, απλά γράψε στο YouTube "How to Get to MEXICO in Red Dead Redemption 2".

   ΒΟΟΜ!


   Και στο Spider-Man το φετινό μπορεί κάποιος να πάει σε ένα άμορφο άγαλμα της Ελευθερίας, αυτό δεν σημαίνει ότι το περιέχει. Επιπλέον δεν περιλαμβάνει όλα αυτά τα ωραία μέρη που υπήρχαν στο Μεξικό του rdr. Ναι υπάρχει το collision, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν τα textures. Τέλος, από πότε ένα bug/glitch θεωρείται feature; Φιλικά πάντα
  • Comment Link
   kairisg
   kairisg 23/11/2018 21:53:18
   Επικο game - επικο απολαυστικο review απο το Σακαρο !!
  • Comment Link
   SpyrosJDM
   SpyrosJDM 23/11/2018 21:41:50

   Σάκη....μήπως τέτοιοι τίτλοι με τόση απίστευτη δουλειά πάνω τους αδικούνται σ αυτή την γενιά κονσολών;;μήπως αν περίμεναν τν επόμενη γενιά να βλέπαμε και να παίζαμε κάτι...θεϊκής ομορφιας άρρωστο παιχνίδι;;;   Φιλε το παιχνιδι ειναι ηδη πανεμορφο. Εχω ενα απλο PS4 slim και με μια mid range 4k hdr tv μου εχουν πεταχτει τα ματια εξω. Ακομα και στο PC δεν θυμαμαι να εχω δει ομορφοτερο παιχνιδι. Φαντασου πως θα ειναι στο Χ.
  • Comment Link
   BraVeHeart
   BraVeHeart 23/11/2018 21:28:34

   Πάρα πολύ ωραίο review και με εκφράζει απόλυτα μπορώ να πω. Απλά σε ένα σημείο αναφέρεται ότι ολόκληρος ο χάρτης του προηγούμενου παιχνιδιού εμπεριέχεται και εδώ, δυστυχώς όμως το Μεξικό δεν είναι στο Rdr2.   Για δες εδώ:
   https://www.youtube.com/watch?v=GDfYDakKYWo

   Αν δεν μπορείς να πατήσεις το σύνδεσμο, απλά γράψε στο YouTube "How to Get to MEXICO in Red Dead Redemption 2".

   ΒΟΟΜ!
  • Comment Link
   Akis_Chlks
   Akis_Chlks 23/11/2018 21:10:46
   Σάκη....μήπως τέτοιοι τίτλοι με τόση απίστευτη δουλειά πάνω τους αδικούνται σ αυτή την γενιά κονσολών;;μήπως αν περίμεναν τν επόμενη γενιά να βλέπαμε και να παίζαμε κάτι...θεϊκής ομορφιας άρρωστο παιχνίδι;;;
  • Comment Link
   EminemUH
   EminemUH 23/11/2018 21:07:16
   Εξαιρετικό review Σάκη, συμφωνώ και εγώ απόλυτα με όλα όσα ανέφερες. Αξίζει όντως να δωθεί έμφαση στο γράψιμο των χαρακτήρων ή στα μυνήματα που προσπαθεί να περάσει το παιχνίδι άμεσα ή έμμεσα μιας και είναι εύκολο να προσπεράσουν από πολλούς στον συγκεκριμένο τίτλο μπροστά σε όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο του και τα προφανή προτερήματα του. Από εκεί και πέρα, το world building της Rockstar (με ότι αυτό συνεπάγεται) συγκεκριμένα στο Red Dead Redemption 2 αποτελεί παράδειγμα game development. Χαίρομαι πολύ που μια τέτοια εταιρεία με τόσο μεγάλη mainstream απήχηση επενδύει σε αυτούς τους τομείς με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια, το single player gaming το χρειάζεται...
  • Comment Link
   dimitris.drosos-otrelos
   dimitris.drosos-otrelos 23/11/2018 21:05:42
   Εμείς οι πιο παλιοί θα ζούμε για παιχνίδια single player
   Είναι αυτό που σε κάνει ένα με το κάθε χαρακτήρα και χάνεσαι μέσα σε μια οθόνη που αποκτά συναισθήματα χαράς, λύπης, θυμού αγωνίας... Και στο τέλος μια απίστευτη ευχαρίστηση που μένει όσα χρόνια και αν περάσουν, πότε δεν θα ξεχάσω το Wonder Boy in Monster Land και τα 20αρικα που καθώς έμπαιναν στην σχισμή ξαφνικά όλοι οι ήχοι γύρω σου χάνονταν...
   Το Red Dead Redemption 2 δεν το άρχισα ακόμα και διαβάζοντας το άρθρο δεν με έκανε να θέλω παραπάνω να το παίξω αλλά με έβαλε μέσα σε μια ατμόσφαιρα με τα γραφόμενα του Σάκη που μύρισε μπαρούτι γύρω μου και φθηνό ουσκι... Άκουσα την πόρτα του σαλούν να τρίζει και τους κάλυκες να πέφτουν στο έδαφος... Γενικά όλο το άρθρο σου δίνει αυτό που χρειάζεται να διαβάζεις για να αγοράσεις ή για να τρέξεις στα seven (να ρίξεις μερικά καντήλια γιατί είναι όλα νοικιασμενα) να το βάλεις στην κονσόλα και να χαθείς μέσα του...
   Σάκη συγχαρητήρια βουτήξες την πέννα στην ψυχή σου και έγραψες όχι στο χαρτί ή στην οθόνη αλλά στις καρδιές των gamers
  • Comment Link
   johnnys.spirou
   johnnys.spirou 23/11/2018 20:59:35
   Εγώ που το τερμάτισα ήδη 2 φορές και έχω πάνω από 100 ώρες στο παιχνίδι, έχω -με ευκολία- να ομολογήσω πως είναι το καλύτερο βιντεοπαιχνίδι που έχω παίξει στην ζωή μου μέχρι στιγμής. Αν και "αργό" (κάτι που δεν με χάλασε απολύτως καθόλου γιατί δεν το πρόσεξα καν), η ιστορία του ήταν απλά κορυφαία... Ίσως και να ήταν η καλύτερη ιστορία σε βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών. Πέρα από το story όμως, το παιχνίδι έχει πραγματικά τεράστιο περιεχόμενο.
   Αν ήμουν Developer βιντεοπαιχνιδιών, θα ένιωθα ντροπή να αναπτύξω παιχνίδι μετά από το Red Dead Redemption 2 αν δεν είχα την δυνατότητα να δημιουργήσω ένα παιχνίδι τόσο ζωντανό και τόσο καλό όσο και αυτό το αριστούργημα.
  • Comment Link
   Stathis Mrd
   Stathis Mrd 23/11/2018 20:56:18
   Απλά ΕΠΟΣ! Με το Red Dead Redemption 2 αρχίζει μια νέα εποχή στα βιντεοπαιχνίδια, την οποία ''θα ακολουθήσουν'' παιχνίδια όπως το Death Stranding, The Last of Us Part 2, θα τολμήσω να πώ το Ghost of Tsushima και άλλοι τέτοιοι τίτλοι που έρχονται.
   Όσο για το κείμενο Σάκη μου δεν έχω κάτι να πώ. Διαβάζοντας το ήταν σχεδόν σαν να έπαιξα κι εγώ το παιχνίδι μέσα απο τα λόγια σου! ❤️
   Δυστυχώς δεν έχω κονσόλα οπότε για να βιώσω αυτό το αριστούργημα θα πρέπει να περιμένω να βγεί για το PC, αλλιώς θα παιχτεί κάποια στιγμή όταν αποκτήσω μια κονσόλα.
  • Comment Link
   seit
   seit 23/11/2018 20:55:58
   Ωραιο review γίγαντα
  • Comment Link
   leskal
   leskal 23/11/2018 20:43:05
   Πάρα πολύ ωραίο review και με εκφράζει απόλυτα μπορώ να πω. Απλά σε ένα σημείο αναφέρεται ότι ολόκληρος ο χάρτης του προηγούμενου παιχνιδιού εμπεριέχεται και εδώ, δυστυχώς όμως το Μεξικό δεν είναι στο Rdr2.