Nokia Lumia 830

Ένα ακόμη Lumia, μία ακόμη τίμια πρόταση...
17 Μαρτίου 2015 09:42
Nokia Lumia 830

Δε ξέρω για εσάς, αλλά εγώ αρχίζω και χάνω λιγάκι το μπούσουλα με τα τόσα Lumia που έχουν κυκλοφορήσει και συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Βέβαια, αυτό είναι θετικό, μιας και η Microsoft πλέον δίνει προτάσεις για όλα τα γούστα και για όλες τις τσέπες. Στα χέρια μας έφτασε το Nokia Lumia 830, ένα από τα πολλά mid range smartphone της εταιρίας. Αρχικά, όντας ένα Lumia, δε θα μπορούσα να περιμένω τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο στην κατασκευή του.

Η σειρά προϊόντων της Nokia και κατ' επέκταση -πλέον- της Microsoft, χαρακτηρίζονται από πραγματικά εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και αυτό όχι μόνο γιατί τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί θα έλεγα πως ξεπερνούν τις προσδοκίες, το τηλέφωνο είναι στιβαρό, η αίσθηση που δίνει στα χέρια είναι εκπληκτική και γενικότερα κατασκευαστικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από πανάκριβες ναυαρχίδες άλλων εταιριών. Και οπτικά, όμως, το βρίσκω το ίδιο εντυπωσιακό. Ένα matte υφής μεταλλικό πλαίσιο περιβάλλει το περίγραμμα, πλαστικό υψηλής ποιότητας προστατεύει το πίσω μέρος (σε εμάς έφτασε η πορτοκαλί έκδοση, ωστόσο θα το βρείτε και σε άλλα χρώματα), ενώ λατρεύω την καμπυλωτή στις άκρες οθόνη η οποία χαρίζει μία εθιστική αίσθηση.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Carl Zeiss φακό που καταλαμβάνει σεβαστό μέρος του πίσω μέρους, καθώς και στο μεγάλο, όχι στέρεο ηχείο το οποίο όμως θα το ήθελα λιγάκι καλύτερο όσον αφορά τις επιδόσεις του. Στις διαστάσεις του τώρα, το Lumia 830 αποτελείται από οθόνη 5 ιντσών η οποία προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass 3. Στο ύψος το τηλέφωνο καταλαμβάνει 139.4 χιλιοστά, στο πλάτος 70.7 χιλιοστά και στο πάχος 8.5 χιλιοστά. Το βάρος του αγγίζει τα 150 γραμμάρια. Στον εσωτερικό του κόσμο, το Lumia 830 κινεί τα γρανάζια του με το Snapdragon 400 chipset της Qualcomm το οποίο αποτελείται από έναν τετραπύρηνο Cortex A7 επεξεργαστή που χρονίζεται στα 1.2GHz και από τον Adreno 305 που έχει αναλάβει το σύστημα των γραφικών.

Η μνήμη RAM φτάνει τo 1GB το οποίο είναι υπεραρκετό για το λειτουργικό της Microsoft, ενώ ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης βρίσκεται στα 16GB, ωστόσο είναι επεκτάσιμος μέχρι και 128GB μέσω microSD κάρτας μνήμης. Η οθόνη, για την οποία θα μιλήσω αναλυτικά σε λίγο, είναι τεχνολογίας IPS LCD, με μέγιστη ανάλυση τα 720x1280 pixels και πυκνότητα που φτάνει περίπου τα 294ppi. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα σε ρεύμα 2200mAh, κάτι το οποίο βοηθάει το τηλέφωνο να μένει ενεργό για πάνω δύο μέρες φυσιολογικής χρήσης. Εξαιρετικά καλή διαχείριση αν θέλετε την άποψή μου. Τέλος, αναμενόμενα το τηλέφωνο υποστηρίζει τα δημοφιλέστερα 3G και 4G LTE δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Στα του λειτουργικού, νομίζω πως έχω κουραστεί να το λέω και έχετε κουραστεί να το διαβάζετε από εμένα πως παρόλο που το Windows Phone βελτιώνονται μέρα με τη μέρα, η πραγματικότητα το φέρνει αρκετά πίσω από πληρέστερα λειτουργικά όπως είναι το Android και το iOS. Αυτό που αξίζει να αναφέρω, γι' αυτούς που αναρωτιούνται, είναι ότι και στην περίπτωση του Lumia 830, θα βιώσετε μία ταχύτατη, δίχως κολλήματα και λοιπά προβλήματα εμπειρία κατά τη χρήση, είτε κάνετε κάτι απλό, ή κάτι πιο σύνθετο στο smartphone. Για την ιστορία το τηλέφωνο έρχεται με εγκατεστημένη την 8.1 έκδοση του mobile λειτουργικού της Microsoft.

Θέλω να σταθώ λιγάκι στην επιλογή της εταιρίας να ενσωματώσει οθόνη LCD και όχι AMOLED όπως έχουμε δει στις περισσότερες περιπτώσεις των μεγαλύτερων και καλύτερων Lumia. Αντιλαμβάνομαι πως η Nokia ήθελε να κρατήσει το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, όμως, έχοντας γενικά καθιερώσει την εντύπωση στο υποσυνείδητο του κοινού ότι τα Lumia έχουν απίστευτα επίπεδα μαύρου και εκπληκτικά χρώματα, η περίπτωση του 830 χαλάει αυτήν την εικόνα. Η οθόνη δεν είναι κακή, αλλά σε καμία περίπτωση δε φτάνει τα επίπεδα μιας AMOLED. Ειδικότερα οι γωνίες θέασης είναι λιγάκι απογοητευτικές.

Τέλος, δε θα μπορούσα να παραλείψω έστω και την αναφορά στην κεντρική κάμερα των 10MP η οποία ενσωματώνει optical image stabilization, χαρακτηρίζεται από την τεχνολογία PureView, ενώ μπορεί και καταγράφει 1080p video στα 30fps. Οι επιδόσεις της ικανοποιούν και με το παραπάνω, ωστόσο ξεπερνούν αρκετά το μέσο όρο στις περιπτώσεις χαμηλού φωτισμού όπου τα πηγαίνει καλύτερα από πολλές κάμερες πολύ ακριβότερων συσκευών.

Το Nokia Lumia 830 κυκλοφορεί εδώ και καιρό στη χώρα μας με τιμή που ξεκινάει από τα €219. Θεωρώ ότι πρόκειται για μία τίμια πρόταση από το στρατόπεδο της Nokia οπότε αν έχετε σκοπό να στραφείτε προς τα Windows Phone, ρίξτε του μια ματιά.

Tags: