Nokia Lumia 930

Το καλύτερο Windows Phone της αγοράς
13 Δεκεμβρίου 2014 03:28
Nokia Lumia 930

Με τη Nokia να μη μπορεί για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη να κυκλοφορήσει smartphone με το brand της, τα τελευταία μοντέλα Lumia είναι και τα τελευταία Nokia τηλέφωνα. Τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει κάτι. Στους Unboxholics έφτασε το Nokia Lumia 930, ένα από τα δημοφιλέστερα Windows Phone της αγοράς και προσωπικά το αγαπημένο μου από την πλατφόρμα της Microsoft. Το 930 έρχεται σε μία λυτή συσκευασία στο γνωστό ύφος των τελευταίων χρόνων. Στην αγορά θα το βρείτε και σε πιο χαρούμενα χρώματα, ωστόσο η εταιρία μας διέθεσε το λευκό, το οποίο νομίζω πως θα ήταν και η δική μου επιλογή.

Το Lumia 930, λοιπόν, διαφέρει αισθητά από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Πρόκειται για ένα τηλέφωνο με μεγάλο πάχος -σχεδόν 10mm- μπόλικες γωνίες και αναμενόμενα απίστευτη ποιότητα κατασκευής που το τοποθετούν άνετα μεταξύ των κορυφαίων σε αυτόν τον τομέα smartphones. Μεταλλικό ματ περίγραμμα, απαλή, σχεδόν βελούδινη υφή στο πίσω μέρος και μία σχεδόν εθιστική τάση του μπροστά γυαλιού της Gorilla να καμπυλώνει προς τις άκρες, συνθέτουν ένα σύνολο που προσωπικά λάτρεψα. Για κάποιους το πάχος του θα φανεί ιδιαίτερα άκομψο, αλλά νομίζω ότι το «λεπτό» δεν είναι για όλους το μείζον θέμα στο σχεδιασμό του τηλεφώνου τους. Γενικότερα, αυτό είναι ίσως το ποιοτικότερο και στιβαρότερο Windows Phone -και όχι μόνο- της αγοράς.

Στις υπόλοιπες διαστάσεις, πέραν της 5 ιντσών οθόνης, έχουμε 137mm στο ύψος και 94.7mm στο πλάτος, με το βάρος του να φτάνει τα 167 γραμμάρια. Από τη διάταξη των πλήκτρων, θέλω μόνο να σταθώ στο shutter πλήκτρο που δίνει γρήγορη πρόσβαση στη φωτογραφική μηχανή. Αν και δεν συνηθίζεται από τα Lumia, αυτή τη φορά οι δημιουργοί ήθελαν ένα πραγματικά ισχυρό τηλέφωνο, ασχέτως αν το λειτουργικό είναι αρκετά optimized για να τρέχει ομαλά και σε χαμηλότερου επιπέδου hardware. Έτσι έχουμε το Snapdragon 800 Chipset, με τον τετραπύρηνο Krait 400 που χρονίζεται στα 2.2GHz και τον Adreno 330 να έχει αναλάβει τα γραφικά της συσκευής.

Η μνήμη RAM αγγίζει τα 2GB, ενώ ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης βρίσκεται στα 32GB χωρίς δυνατότητα επέκτασης. Η οθόνη, για την οποία θα σας μιλήσω πιο αναλυτικά παρακάτω, είναι τύπου AMOLED και έχει ανάλυση 1080p με pixel density της τάξεως των 441ppi. Η μπαταρία, των 2420mAh αδειάζει σε περίπου 1.5 ημέρα φυσιολογικής χρήσης, αν και υπάρχουν αρκετές επιλογές στο software που μπορείτε να τη βοηθήσετε να αντέξει λιγάκι παραπάνω. Τέλος, υποστηρίζονται όλα τα δημοφιλή 3G και 4G LTE δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Η οθόνη του Lumia 930 είναι καλή και μπορεί να προσφέρει μερικές όμορφες συγκινήσεις στην απευθείας προβολή, διότι όταν αρχίζει και μεγαλώνει η γωνία θέασης όλα αρχίζουν και παίρνουν έναν μπλε τονισμό. Γενικά, όμως, δε θα απογοητεύσει. Ως AMOLED έχει απίστευτα επίπεδα μαύρου, όμορφα αν και λιγάκι υπερτονισμένα χρώματα και πολύ καθαρή απεικόνιση.

Όσον αφορά το λειτουργικό και τις επιδόσεις του, τα τελευταία updates του Windows Phone 8.1 έχουν προσθέσει χρήσιμες λειτουργίες και έχουν καλύψει αρκετά σημαντικά κενά, ωστόσο συνεχίζω να πιστεύω πως η Microsoft έχει ακόμη πολύ δρόμο για να καταφέρει να παραδώσει ένα πληρέστατο και ολοκληρωμένο λειτουργικό. Μέρα με τη μέρα δείχνει να τα πηγαίνει ακόμη και καλύτερα και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Στα των επιδόσεων, αναμενόμενα το τηλέφωνο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «πετάει» μιας και με αυτά τα specs και δεδομένου ότι το λειτουργικό δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, δε θα μπορούσε να μην το κάνει. Το μοναδικό μου παράπονο είναι το ότι μερικές third-party εφαρμογές αργούν λιγάκι στο να ανταποκριθούν, αλλά θεωρώ πως είναι 100% θέμα development και όχι του hardware.

Το σημαντικότερο σημείο του Lumia 930 είναι η κάμερά του, η οποία χαρακτηρίζεται από αισθητήρα 20MP, με optical image stabilization και δυνατότητα καταγραφής βίντεο 1080p στα 30fps. Στις φωτογραφίες, βρήκα την κάμερα άψογη και την κατατάσσω άνετα μέσα στις καλύτερες της αγοράς. Στο βίντεο δεν είναι όσο τέλεια είναι στις φωτογραφίες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα αποτελέσματα απογοητεύουν. Δείτε τα samples.

Το Nokia Lumia 930 πωλείται στα ελληνικά καταστήματα με τιμή που ξεκινάει σχεδόν από τα €350, νούμερο που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό, μιας και πρόκειται για μία πραγματικά καλή πρόταση. Αν δεν είστε απαιτητικοί όσον αφορά το λειτουργικό, το εν λόγω τηλέφωνο θα πρέπει να το δείτε πιο ζεστά απ’ ότι πιστεύατε.

Tags: