Sony Xperia C3

"Let me take a selfie"
25 Νοεμβρίου 2014 12:32
Sony Xperia C3

Αν θα έπρεπε να ονομάσω μερικά τρεντ της σημερινής εποχής, αδιαμφισβήτητα ένα από αυτά θα είναι οι selfies. Στους Unboxholics έφτασε το Sony Xperia C3, το λιγάκι διαφορετικό Xperia που έγινε γνωστό από τις ικανότητές του στις selfie φωτογραφίες. Το C3 διαφέρει αισθητά από αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια από τη σειρά Xperia. Δεν ακολουθεί την πολύ premium αισθητητική, με τις γυάλινες επειφάνειες, αλλά απεναντίας ενστερνίζεται ένα πιο απλοϊκό ύφος. Συγκεκριμένα η συσκευή αποτελείται κυρίως από πλαστικό, σχετικά καλής ποιότητας, ενώ αν και στιβαρό σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει σε αυτόν τον τομέα τα τηλέφωνα της σειρά Z και M της εταιρίας. Οφείλω, όμως, να ομολογήσω πως τουλάχιστον στο χέρι, το C3 το λάτρεψα. Λίγο η βελούδινη υφή στο πίσω μέρος, λίγο το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά λεπτό με μόλις 7.6mm στο πάχος και βάρος 149 περίπου γραμμαρίων, συνθέτουν ένα ιδανικό σύνολο για εμένα. Και το μέγεθός του γενικά δεν είναι μικρό. Υπάρχει μία οθόνη 5.5 ιντσών, ενώ στο ύψος και στο πλάτος η συσκευή καταλαμβάνει 156mm και 78.5mm αντίστοιχα. Από την άλλη δε νιώθεις ότι κρατάς ένα τόσο μεγάλο τηλέφωνο στα χέρια και αυτό είναι μάλλον επίτευγμα από τους σχεδιαστές.

Η διάταξη των πλήκτρων στο περίγραμμα είναι η συνηθισμένη, το αγαπημένο Power button των Xperia είναι και εδώ παρόν, ωστόσο θέλω να εστιάσω σε δύο σημεία. Πρώτον στα στερεοφωνικά ηχεία στο μπροστά μέρος. Για να είμαι ειλικρινής, επειδή η συσκευή δεν είναι αδιάβροχη, περίμενα καλύτερες επιδόσεις, γιατί όπως και να το κάνουμε μία αδιάβροχη συσκευή όπως είναι τα Z κουβαλούν το συγκεκριμένο ελαφριντικό. Ο ήχος των ηχείων του C3 δεν είναι κακός, αλλά όχι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Στο δεύτερο πράγμα που θέλω να σταθώ είναι, φυσικά, το σημείο ενδιαφέροντος της εν λόγω συσκευής που δεν είναι άλλος από την κάμερα του μπροστά μέρους που συνοδεύεται από LED flash, για την καλύτερη αποτύπωση των selfie φωτογραφιών στο σκοτάδι.

 

Η μπροστά κάμερα του C3, λοιπόν, έχει ανάλυση 5MP, μπορεί και καταγράφει βίντεο 720p, έχει 25mm wide-view, ενώ ενσωματώνει πολλές χρήσιμες λειτουργίες όπως είναι το beauty mode. Η ποιότητα των φωτογραφιών και των βίντεο είναι καλή και σίγουρα πολύ καλύτερη από το μέσο όρο των μπροστά καμερών στα smartphones. Αυτό που λιγάκι με απογοήτευσε είναι η ένταση του flash. Αν και τη δουλειά του την κάνει, θα ήθελα να υπήρχε δυνατότερος φωτισμός κατά τη λήψη. Από την άλλη, ο πιο απαλός φωτισμός ενδεχομένως να είναι must για τέτοιου είδους στιγμές, ωστόσο συνεχίζω να πιστεύω πως η ένταση του flash θα μπορούσε να είναι λιγάκι πιο υψηλή. Γενικά όμως το γεγονός ότι υπάρχει μία ποιοτική κάμερα, με flash ακριβώς πάνω από την οθόνη, θα κάνει πολύ ευτυχισμένους όσους αρέσκονται στην selfie απαθανάτιση των στιγμών.

Και μιας και έπιασα τις κάμερες, δυο λόγια για την κύρια κάμερα του τηλεφώνου. Εδώ έχουμε αισθητήρα Exmor RS με ανάλυση 8MP, δυνατότητα καταγραφής 1080p βίντεο με HDR και autofocus. Αν και δεν το περίμενα για να είμαι ειλικρινής, η βασική κάμερα του C3 με εντυπωσίασε.

Τώρα, όσον αφορά τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά. Στο C3 υπάρχει ο τετραπύρηνος Cortex-A7 που χρονίζεται στα 1.2GHz που μαζί με τον Adreno 305 ολοκληρώνουν το Snapdragon 400 chipset της Qualcomm. Η μνήμη RAM του συστήματος φτάνει το 1GB, ενώ ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης βρίσκεται στα 8GB, με δυνατότητα επέκτασης μέσω micro-SD κάρτας έως 32GB. Η οθόνη είναι τύπου IPS LCD ανάλυσης 720x1280pixels με 267ppi στην πυκνότητα. Η μπαταρία έχει χωριτητικότητα 2500mAh, που όμως δεν είναι τόσο απογοητευτική όσο θα περίμενα από τηλέφωνο 5.5 ιντσών, μιας και αντέχει άνετα μία δραστήρια ημέρα. Τέλος υποστηρίζονται τα περισσότερα δημοφιλή 3G και 4G LTE δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Στο λειτουργικό, έχουμε την κλασική custom έκδοση της Sony, η οποία βασίζεται πάνω στο 4.4.2 Kit-kat του Android. Εδώ επιτρέψτε μου να γκρινιάξω λιγάκι, γιατί ακόμη μία φορά ένα middle range smartphone της Sony βασανίζεται από μικρά, αλλά εκνευριστικά μικροκολλήματα που οφείλονται στο υπερφορτωμένο και όχι και τόσο προσεγμένο λειτουργικό. Ώρες-ώρες νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την touch λειτουργία ή προσπαθείς να ρίξεις στην ευθύνη στα specs, αλλά σας διαβεβαιώνω πως όλα αυτά τα μικροπροβλήματα οφείλονται στο λειτουργικό. Μη παρεξηγηθώ. Το τηλέφωνο είναι γρήγορο και η λειτουργία τον περισσότερο χρόνο είναι ομαλή, αλλά να είστε βέβαιοι πως θα συναντήσετε θεματάκια.

Στα της οθόνης, τώρα, σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος. Το θέμα «χαμηλή ανάλυση» το χειρίζεται μια χαρά και δε με ενόχλησε ιδιαίτερα, θα ήθελα όμως περισσότερα στο πως απεικονίζονται τα χρώματα, το μαύρο και τη φωτεινότητα. Δεδομένου των αναλογιών, όμως, η οθόνη του C3 δεν απογοητεύει.

Το Sony Xperia C3 κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά στην ενδεικτική τιμή των €299. Σαν deal δεν είναι κακό και νομίζω πως θα εκτιμηθεί δεόντος από αυτούς που δίνουν βαρύτητα στις φωτογραφίες και δει στις selfies. Από την άλλη το Xperia Z2 αυτή τη στιγμή κοστίζει περίπου €40 περισσότερα. Κάντε τις πράξεις, ζυγίστε τις ανάγκες σας και πράξτε κατά βούληση.

Tags: