Sony Xperia Z3

Ο διάδοχος του διαδόχου...
14 Οκτωβρίου 2014 00:34
Sony Xperia Z3

Ακόμη καλά-καλά δεν πρόλαβε να εδραιωθεί στην αγορά ως ναυαρχίδα, το Z2 γνωρίζει αντικαταστάτη με μία κίνηση που για πολλούς θεωρείται βιαστική. Ο αντικαταστάτης ακούει στο όνομα Sony Xperia Z3 και αποτελεί τη νέα ναυαρχίδα της Sony η οποία φτάνει μισό χρόνο περίπου μετά την κυκλοφορία της προηγούμενης ναυαρχίδας. Εμφανισιακά μοιράζεται πολλά κοινά με τον προκάτοχό του, ωστόσο έχει μερικές σημαντικές διαφορές. Η σημαντικότερη είναι η προσθήκη ενός αρκετά πιο καμπυλωτού, μεταλλικού πλαισίου, που κάνει ακόμη πιο premium την εμπειρία. Όπως και στα περισσότερα smartphone της σειράς Xperia, έτσι και εδώ η ποιότητα κατασκευής και η στιβαρότητα της συσκευής βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ο νέος σχεδιασμός ανέβασε λιγάκι και το δείκτη πιστοποίησης όσον αφορά την αντίσταση του τηλεφώνου σε σκόνη και νερό, και από IP58, πλέον έχουμε IP 68. Εν ολίγοις, το Z3 είναι πολύ καλοί φίλοι, τόσο με το νερό, όσο και με τη σκόνη.

Η δεύτερη σημαντικότερη, αλλά και αισθητή διαφορά είναι το πάχος της συσκευής, το οποίο έχει μειωθεί κατά 9 ολόκληρα χιλιοστά, πράγμα που μετέτρεψε το τηλέφωνο σε κάτι απολαυστικά λεπτό. Για την ιστορία, οι υπόλοιπες διαστάσεις είναι παρόμοιες, δηλαδή έχουμε μία οθόνη 5.2 ιντσών, 146mm στο ύψος και 72mm στο πλάτος, με βάρος που φτάνει τα 152g. Γενικότερα, το Z3 δίνει την εντύπωση ενός αρκετά μικρότερου σε διαστάσεις τηλεφώνου, άρα δίνω «kudos» στους σχεδιαστές γι’ αυτό τους το κατόρθωμα.

Τα πλήκτρα και τα slots του περιγράμματος πάνω-κάτω είναι τα ίδια με του Z2, οπότε δε νομίζω να χρειάζεται να σταθώ περαιτέρω, ωστόσο θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στα δύο στερεοφωνικά ηχεία στο μπροστά μέρος, τα οποία, αν και μικρότερα σε έκταση, τα βρήκα βελτιωμένα. Συνεχίζουν βέβαια να μην αποτελούν σημείο αναφοράς για την κατηγορία των stereo speakers σε smartphone, αλλά κάθε βελτίωση ευπρόσδεκτη. Περνάω στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ομολογώ πως διάβαζα τις διαφορές με το Z2 και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που δεν είδα διαφορές.

Περνάω στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ομολογώ πως διάβαζα τις διαφορές με το Z2 και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που δεν είδα διαφορές. Συγκεκριμένα, και στο Z3 υπάρχει ο Snapdragon 801, ο τετραπύρηνος επεξεργαστής της Qualcomm, που αντί για 2.3GHz που χρονίζεται στο Z2, εδώ χρονίζεται στα 2.5GHz. Η μνήμη Ram του συστήματος βρίσκεται στα 3GB, όπως και στο Z2, ενώ ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης είναι 16GB και 32GB ανάλογα με την έκδοση που θα προτιμήσετε, υποστηρίζοντας πάντα microSD κάρτα μνήμης έως και 128GB. Η οθόνη είναι πανομοιότυπη, δηλαδή έχουμε το IPS LCD panel, Full HD ανάλυσης των 424ppi. Η μπαταρία των 3100mAh, αν και ελαφρώς μικρότερη σε χωρητικότητα σε σχέση με τα 3200mAh του Z2 είναι λιγάκι καλύτερη όσον αφορά τη διάρκειά της, η οποία φτάνει άνετα για μία ημέρα χρήσης. Τέλος το Z3 υποστηρίζει μία πολύ μεγαλύτερη γκάμα 4G δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με το Z2.

Το flagship της Sony έρχεται με την 4.4.4 έκδοση του λειτουργικού Android και όπως και στο Z2 η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική. Γρήγορο, πλούσιο σε χαρακτηριστικά και δυνατότητες και μία πληθώρα από in house εφαρμογές της Sony, το Z3 σίγουρα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό. Βέβαια, συνεχίζω να πιστεύω πως οι μεγάλες εταιρίες παραφορτώνουν τα τηλέφωνα με λειτουργίες που αξιοποιούνται από το 1% των κατόχων. Εκεί που θέλω να σταθώ είναι στο απίστευτο touch, κάτι που χωλαίνει σε άλλες συσκευές της Sony και στην μοναδική οθόνη.

Όσον αφορά την τελευταία, δε συνάντησα διαφορές σε σχέση με το Z2 αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε συνεχίζει να με εντυπωσιάζει. Δε ξέρω τι λένε τα specs, αλλά κατ’ εμέ το Z3 έχει μία από τις ομορφότερες οθόνες της αγοράς, με εκπληκτικά ρεαλιστικά χρώματα, υψηλή φωτεινότητα, πλούσιες γωνίες θέασης και κρυστάλλινη απεικόνιση. Στα της κάμερας, η 2.2MP μπροστινή κάμερα, αποδίδει όπως θα περίμενε κανείς, ωστόσο η κεντρική κάμερα των 20.7MP, εξοπλισμένη με τα G Lens της Sony εγγυάται ποιοτικές φωτογραφίες και εξαιρετικό 4Κ βίντεο. Το πιο απίστευτο κατά την άποψή μου χαρακτηριστικό της κάμερας είναι το image stabilization (βλ. το βίντεο που συνοδεύει το παρόν άρθρο).

Το Sony Xperia Z3 κυκλοφορεί στην ελληνικά αγορά με τιμή που ξεκινάει από τα €550. Θεωρώ πως πρόκειται για συσκευή που θα πρέπει να απασχολεί μόνο τους κατόχους παλαιότερων ή μικρότερων Xperia και σε καμία περίπτωση αυτούς του Z2, διότι οι όποιες διαφορές υπάρχουν στο Z3 δεν είναι ικανές για να τους πείσουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε κάτι σχετικά κοντά σε αυτό που ήδη έχουν. Γενικότερα, νομίζω πως είναι μία ακαταλαβίστικη κίνηση από πλευράς Sony. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν κάνει παρόμοιες κινήσεις, οπότε...συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.

Tags: