Nokia Lumia 530

Το smartphone των €90
02 Οκτωβρίου 2014 12:46
Nokia Lumia 530

Αυτό που μου αρέσει στη Nokia τελευταία, ειδικά μετά την επίσημη μεταφορά της κάτω από τη στέγη της Microsoft, είναι ότι παραδίδει προτάσεις, για όλα τα πλάτη και τα μήκη μια τσέπης. Μετά το Nokia Lumia 630, σειρά έχει το Nokia Lumia 530, του βενιαμίν της παρέας των Lumia που αποτελεί την πλέον budget πρόταση από το στρατόπεδο των Windows Phone. Εμένα μου αρέσει πολύ. Δε ξέρω αν μεταφέρεται 100% μέσω των φωτογραφιών και των βίντεο, αλλά το εν λόγω πορτοκαλί είναι εξαιρετικά φωτεινό. Σχεδιαστικά, το 530 μου θύμισε τα πρώτα iPhone, με τις πολλές καμπύλες στο περίγραμμα αλλά και στο πίσω μέρος.

Αυτό που λιγάκι με ενόχλησε, αλλά πλέον με έχετε μάθει, είναι η mat υφή της επιφάνειας του πίσω μέρους. Στα δικά μου χέρια το 530 γλιστράει σαν σαπούνι. Ομολογώ όμως ότι η όλη κατασκευή σε καμία περίπτωση δε θυμίζει budget προϊόν, κάτι που είναι προς τιμήν της Nokia η οποία συνεχίζει να προσφέρει φοβερή ποιότητα κατασκευής, σε οτιδήποτε κι αν διαθέσει.

Από εκεί και πέρα, δεν συνάντησα εκπλήξεις. Στο μπροστά μέρος υπάρχει το ηχείο των κλήσεων, καλύτερων επιδόσεων από αυτό που περίμενα, ενώ λίγο πιο κάτω υπάρχει το μικρόφωνο. Στο κάτω μέρος βρίσκω την microUSB θύρα, στο πάνω μέρος την audio jack θύρα των ακουστικών, στα δεξιά ζουν το πλήκτρο της αυξομείωσης της έντασης και το power button, πίσω υπάρχει το κεντρικό ηχείο πολύ τυπικών επιδόσεων, ενώ αν αφαιρεθεί το πίσω καπάκι δίνεται πρόσβαση στην μπαταρία και στα slot της κάρτας SIM και της microSD κάρτας μνήμης.

Πρόκειται για μία σχετικά μικρή συσκευή. Συγκεκριμένα η οθόνη έχει διαγώνιο 4 ιντσών την ώρα που το τηλέφωνο καταλαμβάνει 119.7mm στο ύψος, 62.3mm στο πλάτος και 11.7mm στο πάχος. Το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 129g. Πιο μέσα τώρα έχουμε έναν τετραπύρηνο Snapdragon 200 που χρονίζεται στα 1.2GHz και τον Adreno 302 ως GPU. Η μνήμη ram του συστήματος φτάνει τα 512MB, με τον αρχικό αποθηκευτικό χώρο να βρίσκεται μόλις στα 4GB, αλλά όπως προανέφερα υποστηρίζεται microSD κάρτα μέχρι και 128GB.

Η οθόνη έχει ανάλυση 480x854 που στις 4 ίντσες χαρίζεται το ικανοποιητικό νούμερο των 245ppi στην πυκνότητα των pixels. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα σε ρεύμα 1430mAh η οποία, μην την βλέπετε μικρή, μιας και αυτά τα specs τα χειρίζεται άψογα και κρατάει το κινητό ζωντανό για σχεδόν δύο ημέρες. Τέλος υποστηρίζονται τα δημοφιλέστερα 2G και 3G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Το Lumia 530 έρχεται με προ-εγκατεστημένη την 8.1 έκδοση των Windows Phone, πράγμα που σημαίνει ότι μαζί του κουβαλάει τα θετικά και τα αρνητικά που συνεπάγονται από κάτι τέτοιο. Σε γενικές γραμμές, τα πηγαίνει μια χαρά και στα βασικά τρέχει σχετικά γρήγορα. Μην περιμένετε να το δείτε να κάνει πράγματα αστραπιαία, αλλά όπως προανέφερα τα βασικά τα κάνει μια χαρά. Είμαι λιγάκι απογοητευμένος από την οθόνη. Εννοείται πως δε θα μπορούσα να έχω τρομερές απαιτήσεις από μία budget συσκευή, από την άλλη τα χρώματα παραείναι ξεθωριασμένα, ενώ και από γωνίες θέασης δεν είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο έχω δει.

Τα ίδια ισχύουν και για την κάμερα των 5MP που καταγράφει βίντεο μέχρι 480p στα 30 καρέ. Αναμφίβολα, δεν είναι από τις συσκευές που θα καλύψουν τους πιο απαιτητικούς όσον αφορά τις φωτογραφίες και τα βίντεο, αλλά αυτούς που αρκούνται με τα απολύτως απαραίτητα. Βέβαια, το «απαραίτητο» είναι και αυτό σχετικό, μιας και για εμένα απαραίτητο είναι και το flash, το οποίο δε διαθέτει.

To Nokia Lumia 530 κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τιμή που ξεκινάει από τα €90. Αν μη τι άλλο με αυτά τα χρήματα, δε μπορεί κάποιος να έχει περισσότερες απαιτήσεις από αυτές που ήδη καλύπτει η συσκευή. Νομίζω πως είναι μία αξιοπρεπέστατη πρόταση για την budget κατηγορία.

Tags: